Reklama

Reklama

Nebudeš sama

(festivalový název)
  • Austrálie You Won't Be Alone (více)
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Odlehlá horská vesnice je ohrožována krvelačnou čarodějnicí Marií, jejíž duch se dokáže vtělit do těl zavražděných lidí či zvířat. Jednoho dne čarodějnice poznamená novorozenou Nevenu, čímž navždy zpečetí dívčin osud… Debutující režisér makedonského původu ve svém atmosférickém hororu zavádí diváky do prostředí své rodné země v 19. století; originálním způsobem pracuje s místní mytologií a zároveň přibližuje dobové poměry, umně spřádá folklórní motivy s tématem postavení žen i existenciálními otázkami. Malickovsky poetický, místy notně krvavý snímek doplňuje hypnotický soundtrack Marka Bradshawa a výrazné herecké výkony ženského hereckého ansámblu v čele s Anamarií Marincou či Noomi Rapace. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (56)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak se slovem horor bych tady byl hodně opatrnej. Až na dvě tři scény to nemá s hororem nic společnýho. V určitým smyslu to bude hororem pro diváky kteří se u toho budou nudit. Mám rád podobný ARTovky ale tohle mi až tak nesedlo. Místy mi to přišlo zbytečně zdlouhavý. Navíc jsem to viděl s otřeným českým dabingem takže to výslednýmu hodnocení taky nepřidá. Možná jsem se na to díval i ve špatnou dobu. Tím myslím, že na takovej film musí mít člověk chuť a hlavně náladu. No a já ji zrovna neměl. Každopádně jestli tomu dám v budoucnu ještě někdy šanci tak určitě v původním znění s titulky. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Čarodějnický příběh z odlehlé podhorské oblasti osmanské Makedonie je sám o sobě poutavý a zajímavý, a v éře nekompromisní nadvády horrorových stereotypů a šablonovitostí, především hollywoodských, by mohl působit osvěžujícím dojmem. Tedy mohl by, kdyby rejžův rukopis byl víc mužský než ženský, přesněji kdyby se vykašlal na nešikovné pokusy o poetiku, lyriku a rádoby artový přesah, kteréžto prvky v ději většinou nudí a jeho temnou atmosféru mrví, a namísto toho přitlačil radši na realistické civilnosti a syrovosti. A hlavně a především kdyby film nenechal schválně točit "nervní" a vyzoomovanou (= vyližprdelní) ruční kamerou, navíc v jakémsi pitomém (snad IMAXovém) formátu. A kvůli té mizerné kameře, která mi sledování filmu notně otrávila, nemůžu dát s čistým svědomím ani třetí, i když bych rád, protože třeba způsob převtělování čarodějnic mi přišel podnětný a fascinující. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Artový uspávací "horor", ktorý prinesie aj scénky nejakého novodobého Adama a Evy v lese, ale tá Eva je teda vyziabla jak z Buchenwaldu a v očiach sa jej trblietala len heroínová iskra. Dočkali sme sa aj nejakého koitu v stodole na sene, ale ten herec s ochrnutým výrazom nevyzeral, že si to dvakrát užíva. Zámerom filmu nebolo ponúknuť nejaký zaujímavý deň, všetko sa orientuje akože umelecky na hudbu, vizuál, možno trocha atmosféry. Nič nápadité ale neprišlo. Z hudobnej stránky ale vyzdvihujem použitie krásnej melódie Spiegel im Spiegel, ktorá sa objavila aj v dokumente o Osvienčime a dáva naozaj silné emócie. Žiaľ tých 30 sekúnd film nezachránilo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Když vždycky říkám, že Australácký filmy jsou úlet, tak tohle je teda hodně úlet. Jenže dle jména Goran Stolevski se trochu dalo tušit, to zas tak australácký nebude a nebylo. Vyprahlou buš s klokany a hady vytřídala tentokráte hornatá lesnatá Makedonie. A snad to bude tím, že Rumunsko není zas tak daleko, jen co by přes Bulgárii kamenem dohodil, máme tu příběh o Krvejance. Na rozdíl od slavného hraběte ale přes den nespí, naopak je čilá až až. Množení těchto jedinců je ale dost podobné tomu vampýrskému. Stačí jen aby vám způsobili nesmrtelnou ránu drápy (jinak většinou útočí smrtelně) a pak vám do rány plivli svojí krev. Člověk se pak stane vyvrhelem  lidské společnosti a kněží po vás sakra půjdou, bonusem jsou ale jisté nadpřirozené schopnosti, které slouží primárně k tomu aby jste se dostali nepozorovaně k teplé krvi oběti. --- Musím přiznat, že mne to celé velmi zaujalo. Už se s tím Malickem asi opakuji, ale tohle mu mělo hodně blízko kamerou i hudbou a jelikož já ho rád, tak mi sedl i tento způsob vyprávění. A nejen to.. Ten folklór, ta krajina... nádhera. Myšlenka zajímavá, co když ač jste krvelačnou bestií jí už nechcete být? Jak zařídit proměnu? A co využít svých schopností k záchraně lidského života? Vždyť žít chce každý. Touha po životě je každému dána jako základní věc už od narození. Jediné co bych vytkl byl kostým Krvejanky... Působil příliš latexově, příliš jako natažená maska... Dát té bytosti jinou (chápej horší) podobu, mohlo to být ještě o level mrazivější. Dávám za 3 seknutí drápy. * * * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dobový Folk/Witch Horor je pro mne zatím letošním největším diváckým utrpením, naposled jsem takhle trpěl při Asi to Ukončím. V zahraničí i kritici se z filmu můžou nadšením posrat, já v tom však žádný zázrak ani umění nevidím. Film se odehrává v 19. století v malé vesničce v Makedonii, kde malá dívka je unesena a přeměněna v čarodějnici, když neštastně zabije jednoho místního z vesnice získá jeho podobu. Máme tu tedy další Shape-shifter Drama ( jediný hororový element zažívá divák při sledování). Jestli si film pustíte kvůli Noomi Rapace, tak ta je zde všehovšudy asi 20 minut, takže jasný clickbait. Režisér zvolil hodně experimentální režii plnou metafor, existence, meditace a to rozhodně není, to co bych vyhledával né jen v hororech, ale filmech obecně. Who fuckin cares. Nepřišlo mi to atmosférické ani temné, gore 2 krátké scény, 2 hodiny se tu pořádně nic neděje, žádný intenzivní vyvrcholení, jen hromada nezáživných dialogů o tom jaké to je být člověkěm, no chce se mi zvracet jen když o tom píšu. Přehlídka všeho, co ve filmech nesnáším, co se mi protiví a čím opovrhuji.  Film není pro mainstream diváky, ale ani pro regulérní fanoušky hororů, jen pro fanoušky slow burn arthousů, kteří si při tom nenápadně vyhoní a poté 2 hodiny se svými vrstevníky budou filozofovat jak to bylo krásné, lidské a k zamyšlení. Jedna hvězda za relativně dost nahoty a sexu, což bylo to jediné zajímavé a sledovatelné. Jestli Vás baví Kaufman,Malick,Trier, tak Vás to zaujme. Enjoy. Příběh 2/5. Akce 0/5, Humor 0/5, Násilí 1/5, Zábavnost 1/5 Hudba 2/5, Vizuál 3/5, Atmosféra 2/5, Napětí 1/5, Emoce 1/5, Herci 3/5. 2/10. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama