Reklama

Reklama

Krysař

  • angličtina The Pied Piper (více)
Animovaný / Loutkový / Horor
Československo / Západní Německo, 1985, 53 min

Obsahy(1)

Moderní zpracování středověké německé legendy o krysaři, který ztrestá hříšné a zpupné město Hammeln. Je to jeden z nejnáročnějších filmů, které kdy byly ve světě animovaného filmu natočeny. Expresivně, dramaticky stylizované loutky a scény se stávají krutým obrazem života, z něhož vymizel cit a láska. Film Krysař patří plným právem mezi základní díla české i světové animované tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Když jsem to četl, tak jsem si představoval všechno možné, ale tohle to snad ještě předčilo! Málo kdy se stává, že film je lepší než kniha, ale zde to s knihou může nejn směle soupeřit, ale snad i s přehledem vyhrát! Loutky a atmosféra z kterých běhá mráz po zádech! stělesněná noční můra, která však čímsi působí tak důvěrně zně a až skoro mile a přitom je tak latentně děsivá! NO PROSTĚ SUPER:) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Když má člověk vizi a odvahu zpracovat všem známou látku originálním způsobem, je to vždycky dobře. A Jiří Bárta ji měl. Už jenom to samotné město je vyobrazeno výborně, stejně jakou jsou zpracovány lidi v něm žijící. K tomu si ještě připočtěte ponurou atmosféru a opravdu výbornou hudbu a vyjde vám z toho film, ze kterého budete mít chvílemi husí kůži. ()

Reklama

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

„Hhaša, hhaša?“ - „ Ehm, ehm, hhaša, hhaša!“ Oproti novele Viktora Dyka, kterou se film inspiruje, je příběh jednodušší, plochý, nejde tak na hlubinu, nerozvíjí psychologii ani nitro postav jako v knize. Částečně je to tím, že se Barta vzdal mluveného slova používá jen různé skřeky a zvláštní pamluvu (Hhaša, hhaša,....), která odlehčuje temnou až hororovou atmosféru přidáním potutelného humoru. Film obsahuje na rozdíl od knihy jen jednoduché morální poselství, do popředí tak vystupuje hlavně výborné výtvarné zpracování, v něm je celá jeho síla. Barta ve svých filmech animuje různé materiály, hlínu, figurýny, rukavice, atd. Tady jsou to vyřezávané dřevo a loutky krys, které vypadají jako rozpohybovaná vycpaná zvířata, připomněli mi Starewiczovu animaci, a občas použije i živé krysy. Pokud jste viděli Bartova Krysaře a líbil se vám, dejte šanci i novele Viktora Dyka, která vám doplní duši příběhu. Je to silný romantický příběh lásky a touhy po vzdálené zemi sedmihradské, do které se vstupuje krokem do neznáma propasti na hoře Koppel, příběh rozervanosti umělce a průměrnosti usedlých a zajištěných občanů města Hameln, kteří nemohou pochopit tuláka dobyvatele světů sloužící svou píšťalou společnosti, který v jejich městě opustí svou svobodu a nechá se svázat láskou k dívce Agnes, i když ví, že ho to může zahubit. Krysař je umělec, básník, svou hudbou dokáže v lidech vyvolat dávno zapomenutou touhu po dalekých krajích, umělec naplno ponořený do reálného života, jehož síla je skryta v píšťale, kterou když upustí, umírá, …. aby prostota a smysl pro povinost mladého rybáře Seppa Jörgena nepodlehla jeho píšťale a dala nový život malému dítěti jedinému přeživšímu z města Hameln. „A vaše jméno?“ „Nejmenuji se, jsem nikdo. Jsem hůř než nikdo, jsem Krysař.“ ()

Pidzey 

všechny recenze uživatele

Kam se na tohle hrabou dnešní moderní animáky.Nemá to kdovíjak krásnou animaci,ale má svoje kouzlo a je to opravdu umění rozpohybovat všechny ty loutky.Atmosféru to má tak hustou že by se katanou musela krájet a hudbou dokonale chmurnou.Je to opravdu nejlepší český animovaný film??Nevím,nemohu posoudit,ale to co ve mně film zanechal ho pro mě zařazuje mezi nejlepší filmy co kdy u nás vznikly. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem seznámen s německou legendou o krysaři, ale od díla Viktora Dyka se tohle zpracování odlišuje až neskutečně. Z téhle hodinové blbosti se dal udělt i povedený krátkometrážní animák o 25 - 30 minutové stopáži. Moc nemám v oblibě stále se opakující sekvence, kterých zde byl přehršel. Stejně tak se mi nelíbila ani kulisa. Zřejmě pro vykreslení tehdejších poměrů byla dobře zvolená, ale prostě mě ty ze dřeva vytesané postavičky spíše vadily. Ještě více mi však vadily skřeky, které vydávaly. Celý tento film mi přišel jako jeden nepovedený pokus zpracovat legendu. Viktor Dyk tohle zvládl ve své knize o 110% lépe a o mnoho let dříve. Tenhle film byl průser. Odpad! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Ředitel Krátkého filmu Kamil Pixa původně nabízel svůj scénář Krysaře režiséru Juraji Herzovi, ten jej však přepsal do podoby, v níž hlavní roli měly hrát krysy a jejich stát. Pixa tedy přípravy zastavil a o rok později předal námět a scénář Jiřímu Bartovi. O samotné natáčení se Pixa nezajímal, a tak pro něj byla první projekce hotového filmu velké překvapení. Před Pixovou zuřivostí zachránil Bartu německý producent, který filmu zatleskal vestoje. Podle Bartova svědectví Pixa prohlásil, že druhého dne bude potřeba film přestříhat, naštěstí však byl do rána odvolán z postu ředitele. (Přemek)
  • Filmoví cenzori vo vtedajšej ČSSR chceli film zakázať, a to hlavne z dôvodu, že hudbu k nemu zložil Michael Kocáb, ktorý bol členom vtedy zakázanej kapely Pražský Výběr. Po čase však film získal niekoľko ocenení na zahraničných filmových festivaloch, a tak ho nakoniec cenzori povolili. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama