Reklama

Reklama

Zaniklý svět rukavic

  • angličtina The Vanished World of Gloves
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1982, 17 min

Obsahy(1)

V sugestivním obrazovém sledu zde rukavicoví aktéři sehrají v patnácti minutách sedm vynikajících parafrází filmových žánrů od vzrušujícího kvapíku honičkových grotesek až po současnou hororovou sci-fi. Mistrovstvím zkratky a fantaskní imaginace se stal tento film předním reprezentantem potrnkovské éry českého loutkového filmu a získal řadu významných světových cen. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pravda je, že tyhle typy filmů mi asi úplně nic neříkají, přesto na ně rád koukám, protože je to pořád něco jiného než klasický hraný snímek. Začátek a konec jako by odkazoval na fakt, že i věci mají duši a svou historii a klidně by nám mohly vyprávět. Rukavice tím spíš, hlavně o svých majitelích a co zažily. Jsou zde rozhodně pozoruhodné scény, jiné už tak moc ne, ale samotná příprava scén musela být náročná a na dekoracích a vizuálu scén to vidět jde. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nejdriv jsem si rikal wtf. Proc mam koukat na delnika, co se hrabe v hline, to muzu jit rovnou na ulici kouknout na vaguse. Nastesti se pak spustil sled scenek v hlavni roli s rukavicema a Barta prolit ruzny zanry od grotesky, pres romantiku, valecnej az po sci-fi. A precejen ty scenky jsou docela koukatelny, obcas vtipny, obcas sice drobet o nicem, ale ty tri hvezdicky to da spolehlive. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Zaniklému světu rukavic nerozumím jako archeologii zaniklé civilizace, ale vnímám ji jako poctu prvním uměleckým formám, reprezentovaným pantomimou, tělem, předjazykovým a rajským stavem. Surrealistický překlad, akcentující zvýznamněným torzem zmar, samozřejmě navozuje nejistotu, přesahující hranice filmu (a snad právě k nim stále poukazuje), ale poselství mi přijde optimistické: návrat je možný. Pomocná ruka podaná přes hranice nesdělných frází. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Film je postaven na poměrně vtipném nápadu oživit rukavice. Jednotlivé scénky jsou různorodé co se týče fantazie, i kvality. Některé mě nebavily a některé považuji za geniální. Například rukavicové orgie ala Fellini sází skvělé nápady téměř s kulometnou kadencí. Stejně tak scéna s Vůdcem, či cizí civlizací. Prvné dvě mě však přišly slabé. Klidně to mohlo být lehce kratší. Přesto se jedná o úžasné dílko, které žánr animovaného filmu obohacuje a zpestřuje a díky za něj. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Geniální prolínání klasického Chaplina, raného Buňuela, Riefenstahl, hollywoodského melodramatu a českých salónních filmů typu Kristián v jednom, Felliniho (nemyslím, že by se jednalo o Satyricon, spíše se mi nabízí Casanova a Sladký život), detektivek a'la Čínská čtvrť, a Blízkých setkání třetího druhu s typickým českým humorem (rukavice jsou samy o sobě výborným nápadem, navíc tvůrci potvrzují relativní znalost žánru). Sice spíše švankmajerovský než dle vlastních not, ale i tak asi nejlepší film Jiřího Barty. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama