Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mickeymu (Craig Hamann) je právě třicet let a jeho přítel Clarence (Quentin Tarantino) se rozhodne pro něj uspořádat v místním baru velkou oslavu. Mickey ale nemá náladu, nejradši by šel domů a na celé narozeniny zapomněl. Je unavený, v depresi - a stejně jako Clarence i on ztratil místo a rozešel se se svou přítelkyní. Ale Clarence se nevzdává a najme pro Mickeyho prostitutku. Od té chvíle nastanou problémy, se kterými se musí vypořádat. Zdá se, že to bude nejhorší den v Mickeyho životě. (Kryšpín)

(více)

Recenze (72)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kdyby tento film byl delší, tak by mě s velkou pravděpodobností začal vydatně nudit. Delší však nebyl a nudit mě nestihl. Jsem rád, že se snímek v popel neobrátil celý. Rád jsem nakoukl, jak Quentin Tarantino začínal, neboť jej jako režiséra velmi uznávám. Ačkoli jsem přesně nepochopil, oč v těch 36 minutách šlo, respektive se to celkem značně rozcházelo se zdejším obsahem, tak jsem se ani moc nenudil. Dialogy mi přišly velice kvalitní a poměrně vtipné. Quentin se mi zde moc zamlouval i jako herec. Střihl si nádhernou roli magora, která mu vždy náramně svědčí. Nedivím se, že si Quentin získal nějakou tu důvěru k realizaci mnohem větších projektů. Jen proto, že je to dílo mistra Tarantina, se zde však plným hodnocením ohánět nehodlám. Každý režisér nějak začínal a tohle je start rozhodně vydařený, nikoli nadstandardní. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Kvalitou a náladou to má blíž k tehdejším porno produkcím, než k řekněme regulérním béčkovým filmům. Samozřejmě, tarantinofilové si stříknou do gatí i z tohohle a dají čtyři hvězdy, no, nebudu to hochům a dámám vyvracet, ani brát, ale nebýt u toho jméno Quentin Tarantino, názory a hodnocení by se rapidně změnily. ____ Nejvíc mě zaujalo a díky tomu stálo za to 'My Best Friend's Birthday' vidět, jak velký rozdíl je mezi tímhle (1987) a nadcházejícími 'Reservoir Dogs' (1992), jak moc Quentin ušel a že pro mnoho filmařů/režisérů/scénáristů je třeba se prokousat i touhle mizernou částí kariéry, kdy zkrátka nemáte nic, peníze, finance, lidi a stejně to chcete dělat a ukázat, že na to máte. Takže spíš než příběh bych se snažil tenhle fragment (36 zachovaných min z původních 69, které byly zničeny při požáru, jak melodramaticky filmové), snažil vnímat jako milou malou krátkou kapesní inspiraci pro začínající filmaře. I Velkej Quentin kdysi natočil něco jako tohle. ()

Reklama

Arbiter 

všechny recenze uživatele

.. tak takové to tedy bylo .. Pohled do fotoalba Tarrantinova tvůrčího mládí, kdy s jistotou poznáváme autorův podpis, avšak plenkoidní. Jeho styl, protkaný ukecanými monology o ničem, díky tomu docela nudí. Je na tom však vidět, že každý někde začíná a osobitá vychvalovaná tvorba se nezjeví jen tak. Pro někoho možná jasný fakt, pro mě alespoň na chvíli důkaz, že z přirozeného projevu lze časem vybrousit mnohem hezčí šutřík, než když se jeden znásilňuje pod tlakem aktuálního neúspěchu a svou tvorbu směřuje jinam, než mu múza velí. ()

karlik4801 

všechny recenze uživatele

Začátky tvůrčí geniality, tady se nedá hodnotit snímek, tady se hodnotí Quentinovo první a oficiální dílo. Už od prvních dialogů jde poznat, že to režíruje "magor z videopůjčovny". Zbytečné mluvení a mluvení a vlastně se ve filmu nic zajímavého neděje. Nejlepší scéna je, jak Quentin mluví s cukrářem o tom, jakého chlapa by si vybral. Podobný menší proslov je i v Gaunerech. Skvělé! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jako samostatné dílo neposlouží Tarantinova prvotina velmi dobře, ba naopak s dnešní 37 minutovou, zkratkovitou a nekoherentní verzí je to téměř katastrofální, ale s oblibou v osobě Tarantina a se znalostí jeho pozdější tvorby může My Best Friend's Birthday znamenat příjemné, nostalgické ohlédnutí za jeho studentskými léty (i když QT film nestudoval, My Best Friend's Birthday je taková jeho promoce). V nemálo scénách lze spozorovat záblesky budoucího talentu, či tvůrčích "poznávacích znamení", pár momentů je vtipných i dnes, ale jako celek film nepřekračuje hranice amatérismu. 5/10 ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Film mal mať pôvodne 90 minút, ale nakoniec v originále bolo natočených iba 69 minút filmu. Zachovalo sa ale iba 36 minút filmu, ale aj napriek tomu je použiteľných iba 34 minút, lebo dve minúty fragmentu zachovalého filmu sú vážne poškodené. (Raccoon.city)
  • Film je natočený 16 milimetrovou požičanou starou kamerou Eclair. Kameru si požičiavali vždy v piatok, pretože požičovňa nebola cez víkendy otvorená. To znamenalo, že platili za jeden deň a natáčali tri dni. Film bol natočený na lacný čierno-čierny reverzný film, aby sa udržal nízky rozpočet, ktorý bol asi 5000 dolárov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama