Reklama

Reklama

Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo

  • Francie Le Petit Nicolas : Qu'est-ce qu'on attend pour être heureux ? (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Patálie malého Mikuláše, od rvaček na školním dvoře až po dobrodružství na letním táboře, si v průběhu let zamilovaly více než čtyři generace dětí i dospělých po celém světě. Oblíbená postavička nyní poprvé ožívá v původní ilustraci Sempého v animovaném filmu pro celou rodinu. Vzniká tak svěží a zábavný snímek, citlivě kombinující příhody rozpustilého školáka s osudy jeho dvou tvůrců, spisovatele Reného Goscinnyho a ilustrátora Jeana-Jacquese Sempého, kterým v českém znění propůjčili hlasy Ondřej G. Brzobohatý a Ondřej Brousek. (Aerofilms)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (36)

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Dali mu život, a teď díky němu (a spolu s ním) budou žít navěky. Animované – a vůbec první, i když se to nezdá – Mikulášovy patálie jsou stejnou měrou adaptací bujarých příhod tohohle klučiny z pařížského předměstí jako životopis jeho autorů Sempého s Goscinnym. Spíš než pro malé jsou ale pro už odrostlejší diváky. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Člověk se občas rád vrátí do svého dětství a s radostí si zavzpomíná na své volné chvilky, kdy četl bláznivé dobrodružství malého Mikuláše a jeho bandy nesčetných dětských charakterů, kde jsou všechny možné druhy individuí včetně tlusťochů, šprťáků, vytahováků, zabržděných jedinců a taktéž si připomene jména, která už dávno zapomněl včetně Kryšpína, Celestýna, Vendelína, Albína a mnoha dalších výrostků a malých rebelů se kterými prožíval jejich dobrodružství. Také bych málem zapomněl na holčičky, které měly své roztomilé charakterové vady, včetně zákeřné a záškodnické Lojzičky a stále udivené Marie Hedviky. Tento animovaný snímek není jen připomenutí Mikulášových patálií, které prožíval se svými malými soudruhy a soudružkami, ale je to také příběh jejich tvůrců, kteří je stvořili a posléze ilustrovaly. Ano, je to tak, tento příběh je nenásilnou formou propojený s životopisy tvůrců, kteří nejsou tak známí jako jejich američtí kolegové z americkýho sajrajtu, kde se Vám to jenom hemží oboupohlavními superhrdiny ze stáje Marvelu a DC. Nebudu se rozepisovat o ilustrátorovi Sempém, ale soustředím se na tvůrce předlohy, který se jmenoval René Goscinny a kterého zná celý svět a to hlavně díky jeho postavičkám Asterixe a Obelixe a také z příběhů Luckyho Luka. Tento frajer se neodmyslitelně zapsal do dějin evropského komiksového světa a jeho příběhy doslova hltali děti po celém světě. V době, kdy jsme v socialistickém Československu znali maximálně tak ten Čtyřlístek a ABC a kdy jsme prožívali dobrodružství se žlutým nejapným psem Barbánkem a kdy jsme seděli u televize a čučeli jsme na trhlého lovce Pampaliniho a kdy jsme stáli fronty v pražské Jungmance na francouzský komiksový časopis PIF, kterému stejně nikdo nerozumněl, protože byl ve francouzšině, tak už byl náš komiksový Mástr René Goscinny bohužel mrtvý. Ano, je to tak, tento velikán se dožil pouhých padesáti jedna let, což je škoda, protože těch příběhů mohlo být daleko víc, protože když se dívám na jeho dílo, tak musím podotknout, že do jeho smrti byl plodný asi jako průměrná cigoška v jejich nejlepších letech. Na scénáři tohoto snímku spolupracovala dcera již zmiňovaného Reného, kterou pojmenoval Anne Goscinny a která se potatila a která se taktéž živí jako spisovatelka. A i když je to dělané tak, aby se to líbilo všem generacím, tak si myslím, že je tam pro dnešní mládež málo akce a není tam připomínka žádných bukvic ani barevných nesmyslů na které jsme si zvykli v dnešní době přepisovačů pohádek a komiksů, kdy Sněhurka je černá jako Kunta Kinte v jeho nejlepších otrockých létech. Nechci nic říkat těmto Hollywoodským hnidopichům, ale z bílé soli přece neuděláš černý pepř, to zkoušejte na voli, protože na to Vám neskočí ani vepř. Naštěstí Frantíci mají ještě nějakou tu národní hrdost a z Mikuláše neudělali přiteplenýho Asiata a Marie Hedvika byla taky OK. Takže tady je ještě vše v pořádku a já byl nadmíru spokojen a proto dávám zasloužených 100%. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

To nejdůležitější na úvod: Nenechte se zlákat tím, že by snad mohlo jít o celovečení "původním stylem animovanou" verzi Mikuláše. Tohle je dokument o historii jednoho comicsu, respektive o jeho tvůrcích... a je animovaný;) Animovaný stejně jako comics, kterým je film prokládaný. Lépe tu myšlenku ale vyjádří věta, že z vizuální stránky Vám nejpozději při představě, že by to někdo opravdu všechno mohl zvládnout ručně, vypadnou oči z důlků;) Skvělé nápady, obsah pro celou rodinu, kdy rodiče dostanou spoustu "zákulisních" informací o Goscinnym a Sempém, spolu s velmi trefným "nastavením zrcadla", pokud jde o rodičovství a vztahy mezi dospělými, a děti zároveň s tím neuvěřitelnou (a stále pravdivou) švandu ze života malých kluků a holek. Film je tak nacpaný vším možným, že Vám ani nepřijde, že jsme bez titulků na nějakých mrzkých 80 minutách. Úžasná podívaná, ode mě 90%. ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem tak nějak čekal animovanou podobu předchozích hraných filmů, kde především ten první, považuju za naprosto geniální převedení krátkých příběhů na filmové plátno. I když jsem tady pár epizodiček dostal, je to spíše hraný historický dokument a já měl dost problém se přepínat mezi oběma žánry. Nepopírám, že mě film donutil kouknout na wiki a zajímat se o život obou hlavních aktérů, ale není to nic, z čeho bych byl unešen. 65 % ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné, nápadité, krásné a dojemné. Typická Sempého animace vytěžená na maximum, filmu samozřejmě absolutně sedí. Povedl se i český dabing, Brousek a Brzobohatý jsou výteční. Jen škoda, že Mikuláš právě v této podobě není tak úplně pro děti - části s ním jsou nádherné a jistě se u něj bez problémů zabaví, ale větší a podstatnější část je věnována jeho tvůrcům a příběhu jejich přátelství. A je to část, která nemá problém vehnat divákovi slzy do očí. Ve filmu je strašně moc nápadů a 80 minut uběhne neuvěřitelně rychle. Výsledek si skutečně zaslouží veškerý obdiv, nebojím se říct, že jde o nejlepší animák a francouzský film minulého roku. Kdyby takhle vypadala i nějaká budoucí adaptace opravdu vyloženě jenom Mikulášových dobrodružství, bylo by to krásné. Takhle je mi líto těch dětí, že si to asi úplně neužijí - ale třeba se pletu. Film je to krásný. I hudba. 85 %. ()

Galerie (41)

Reklama

Reklama