Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

MISSha 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný film o dospívání,zahřeje u srdíčka když vidíte jak ti ''rebelové katolické církve'' vyvádějí různé klukoviny ,zaživá se první láska a končíc (bohužel) smutným koncem.Vynikající Kieran Culkin je lepší herec jak jeho slavnější bratr a Emile Hirsch znovu obhájuje moji domněnku že je nejlepším mladým hercem nové generace. ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Velmi překvapivá perla, která právem kralovala v roce 2002 festivalu nezávislé produkce Sundance. Skupina znuděných kluků v církevní škole vyvádí různé výtržnosti, která se velmi rychle stupňují, až záhy nabírají sebezničující charakter. Mimořádně působivě natočený malý snímek, který se zcela obejde bez filmařských klišé, překvapivý, originální a VELMI poutavý s kvalitními hereckými výkony většinou nepříliš známých herců - jedinými známějšími jmény jsou Jodie Foster (v roli vrchní jeptišky Nunzilly), která snímek zaštítila i producentskou spoluúčastí, Kieran Culkin a Vincent D´Onofrio (který je však k nepoznání). Hraná akce se prolíná se stylizovanými animovanými sekvencemi, které jistým pokřiveným pohledem reflektují hereckou akci a tvoří stylový protipol. Dalším prvkem, který filmu přidává na síle je hudba Marca Beltramiho, která v hrané části snímku je velmi decentní a komorní, zatímco v animovaných sekvencích nabírá na monumentálnosti... Jako celek velmi překvapivý snímek, který je IMHO tím nejlepším v čem se kdy Jodie Fosterová objevila - Taxikáře a Mlčení Jehňátek nevyjímaje... ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Malý nezávislý film podobne ako Virgin Suicides, alebo Stand By Me (ktoré mi pár krát pripomenul) mapujúci príbehy chlapcov z katolíckej školy, ktorých prirodzenosť je dusená pod dozorom frigidnej mníšky a zároveň ventilovaná spoločným komixom. Logickým výsledkom tohoto stavu, ktorý ide ruku v ruke so zanedbanou výchovou sú klukoviny s vrcholným číslom: šupnúť nenávidenej sestre Assumpte do kabinetu jaguára. Súčasťou filmu sú animované vsuvky reflektujúce vnútoné pochodý chlapcov, ktoré dopĺňajú príbeh o silný pocitový rozmer. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

973. hodnocený film: Emile Hirsche a Jenu Malone jsme mohli již vidět ve snímku "Útěk do divočiny". Kieran Culkin zazářil ve filmu "Igby". A Jodie Foster se předvedla v hororu "Mlčení jehňátek". To už je ale pryč a teď tu máme "Skandál na katolické škole", kde parta zhýralců opovrhuje církevními zákony školy, kde studují. Proti nim stojí Jodie Foster coby matka představená a oni ji vidí jako nepřítele číslo 1. Proto také utíkají ve svých fantaziích do komixu, kterým žijí nejen oni, ale i jejich parta. Kde je ale konec legrace a kdy jde už o život? To poznají až pozdě, když Tim (Kieran Culkin) zemře na pokousání gepardem, kterého lovili, aby jej pak dali sestře představené do kabinetu. 5* pro ten nápad a za výborné herecké výkony hlavních hrdinů. 5* ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tenhle snímek mně z emocionálního hlediska nechal naprosto chladným. Přitom režijně je to slušně odvedená práce, herecké výkony v rámci toho, co jim předepisuje scénář jsou přesvědčivé a film nese znaky typické pro americkou nezávislou scénu. Jenže se scénářem, respektivě s tím, co postavám vkládá do úst a jak jim předepisuje se chovat, už jistý problém mám ... Nevím, v katolické škole jsem nestudoval, tím méně v 70. letech a nemůžu vyloučit, že celý příběh, který nese autobiografické prvky se tak v hrubých rysech odehrál, jenže...Kluci, kteří chtějí unést dospělou pumu a umístit ji do pokoje učitelky, nejsou nezralí puberťáci, nýbrž neuvěřitelní blbci a to není zdaleka jediný motiv, který mi přijde přitažený za vlasy. Nedokázal jsem se zkrátka s postavami ztotožnit. Celkový dojem 55 %. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Kieran Culkin získal rolu Tima, pretože tvorcovia sa domnievali, že má podobnú osobnosť: "Myslím si, že prechádza mnohými podobnými vecami [vo svojom vlastnom živote]," uviedla Jodie Foster ako producentka filmu. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v USA - v mestách Charleston (Južná Karolína) a Wilmington (Severná Karolína). (Arsenal83)
  • Tvorcovia filmu uviedli, že Emile Hirsch bol prvým hercom, ktorého mali na mysli pre postavu Francisa, pretože vyžaroval „nevinnosť a naivitu“, ktorú hľadali. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno