Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Blbej českej název ve mě evokoval další z řady blbin pro děcka, ale nenechte se mýlit. The Dangerous Lives of Altar Boys je svým způsobem dospělejší film, jak velká část hollywoodské produkce a už rozhodně to není film pro děti. Film zobrazuje dospívání několika kamarádů - první lásku, mladickou nerozvážnost (pravda, tento prvek je v závěru dost přitažený za vlasy), ale i náhled do pocitů. Ty umocňují komiksové sekvence, které mi zpočátku moc neseděly, ale až později jsem si uvědomil jejich důležitost a snahu zobrazit emoční stránku ještě trochu jinak a nakonec je považuji za naprosto zásadní. Teenagery hrají opravdoví (tehdejší) teenageři, kteří v současnosti patří mezi známé osobnosti filmového plátna. Kdyby se tvůrci vykašlali na tu těžko uvěřitelnou dějovou linku s pumou a zaměřili se na tu s Jenou Malone, bylo by to za pět. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Parta dospívajích kluků v katolické škole prožívá své běžné klukovské starosti, dokud se nerozhodnou unést z místní ZOO pumu a předhodit jí neoblíbené sestře-učitelce (skvělá Jodie Foster). Film je ozvláštněn pěknými komiksovými vsuvkami, které si představuje Francis (ostatně celá parta komiksy žije), stylizující sebe a své okolí do podoby kreslených hrdinů. Kieran Culkin v roli problémového Tima dokazuje, že je stejně dobrý herec jako jeho bratr. Trochu mi vadily některé věci, například je dost málo pravděpodobné, že by někdo opravdu šel ukrást pumu a příběh dívky, se kterou Francis začne chodit, mi přišel také přitažený za vlasy. 3,5* ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný filmeček... To je tak, když o filmu nevíte zhola nic, nic od něj nečekáte, on se vám odmění chytrým scénářem, silným příběhem, výbornými hereckými výkony (především Kieran Culkin) a chytlavým hudebním doprovodem, jste potěšeni dvojnásob. A přesně to mi přichystala TV na sobotní noc. Nemohl jsem od obrazovky odtrhnout oči, cítil jsem takové to zvláštní spojení, když něco pozdě v noci sleduji a vím, že ostatní již dávno spí a přicházejí o opravdu něco mimořádného. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zvláštní snímek o dospívání, vyrovnávání se sebou samým a vzdoru proti pravidlům. Čtveřice chlapců, jejichž duševní život se zrovna neřídí tím, co by se líbilo jejich katolickým učitelům. Scénáristicky občas až neuvěřitelné, snímek nám svá poučení ale necpe vůbec násilně a nechává dost prostoru k zamyšlení. Animované sekvence dávají filmu nový rozměr a jsou jedním z jeho největších plusů. ()

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

To se snad nedá hodnotit... Vím jen, že tohle absolutně není styl filmu pro mě. Příběh nebyl úplně špatný, ale co mám dělat, když mě hlavní postavy iritují stejně jak ty komiksové vsuvky? Nebýt Jodie Foster, tak o tomhle filmu ani nevím - což by bylo dobře. Během sledování jsem si říkal, kam to sakra vlezla a jakto, že se to tolika lidem LÍBILO...? Velké zklamání a asi bych dal spíš 1*, ale zas takhle surový být vůči Jodie nemůžu. :) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Tvorcovia filmu uviedli, že Emile Hirsch bol prvým hercom, ktorého mali na mysli pre postavu Francisa, pretože vyžaroval „nevinnosť a naivitu“, ktorú hľadali. (Arsenal83)
  • Kieran Culkin získal rolu Tima, pretože tvorcovia sa domnievali, že má podobnú osobnosť: "Myslím si, že prechádza mnohými podobnými vecami [vo svojom vlastnom živote]," uviedla Jodie Foster ako producentka filmu. (Arsenal83)
  • Ani filmári, ani Jodie Foster neplánovali, že bude hrať úlohu prísnej katolíckej učiteľky a riaditeľky školy, sestry Assumpty, a zároveň bude producentkou. Jodie však rola priťahovala a tak zavolala produkčnej kolegyni Meg LeFauve a požiadala ju o túto rolu. LeFauve prijala a povedala, že to nie je "tradičné obsadenie vidieť mladú krásnu ženu v takejto úlohe". (Arsenal83)

Reklama

Reklama