Reklama

Reklama

Lehce usíná ten, kterého netíží koruna. Jindřich IV. (2. díl) je historická hra Williama Shakespeara napsaná pravděpodobně mezi lety 1596 a 1599. Jedná se o třetí část tetralogie popisující vládu anglických králů Richarda II., Jindřicha IV. a Jindřicha V. Hra těsně navazuje na první díl Jindřicha IV. a soustředí se především na cestu prince Jindřicha (budoucího Jindřicha V.) na trůn a konečné zavržení přátelství s rytířem Janem Falstaffem. Na rozdíl od první části se ovšem příběhy prince Jindry a Falstaffa odvíjejí téměř úplně samostatně, obě postavy se setkávají pouze dvakrát a to ještě velice krátce. Značná část hry se soustředí na Falstaffův pokročilý věk a úvahy o blízkosti smrti. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

nirvanafan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po ve všech stránkách takřka dokonalé a svěží jedničce přichází vyčpělé pokračování, ve kterém se důležité události vejdou ani ne do třiceti minut. Hodina a čtvrt uvrhne do letargie, ze které vytrhne scéna, v níž se princ Hal promenáduje pouze v ručníku. Pokud mě v shakespearovské adaptaci v takto dlouhém časovém intervalu zaujme jenom polonahý chlap, je asi něco špatně. Bohudík v poslední půlhodině má Hiddleston šanci se předvést i po stránce herecké a Jeremy Irons zrovna tak. Během několika málo minut předvedou oba pánové emocemi nabitý herecký koncert. Většina filmu se zcela zbytečně zaměřuje na Falstaffa, který už jenom nudí a nemá co nabídnout. Nepřipadá mi to ani příliš logické vzhledem k tomu, že největším vývojem má projít princ Hal. Dělení na dva filmy prostě nebylo nejlepším nápadem. ()

Ant 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K tomuhle dílu mě napadá jediné a to nekonzistentní nuda. Kdo byla hlavní postava? Kde je konec, který by to nějak víc uzavřel? Nebýt poslední třetiny, dám tomu z fleku 3*, ale takhle jsem se ještě slitovala. Falstaff a jeho machinace mimo dvůr byly úplně oddělené od hlavního dění a tím pádem mě vůbec nezajímaly. Linie rebelové vs. král byla rozjetá nadějně, ale pak to nějak vyšumělo do prázdna. Jedině princ Hal a jeho vztah s otcem nabízel nějaké zajímavější dění a to hlavně po herecké stránce. Sledovat Ironse a Hiddlstona byla potěcha pro oko. Druhý jmenovaný byl opět fantastický a Henry V. dodává obrovskou dávku lidskosti. 7/10 ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát budu nekompromisní a dovolím si dát tři hvězdy. Hlavní problém je očividně už v předloze, která je víceméně epilogem předchozích událostí a rozhodně souhlasím s DaViDem´82, že se tentokrát měli tvůrci vydat cestou seškrtání obou her do jednoho celku a bylo by to úžasné historické drama. Druhá část se soustředí z valné části na Falstaffa, ačkoliv dramatické těžiště leží jinde a jeho příběh je víceméně oddělený od ostatních. Král Jindřich otevřeně přiznává, že jeho vláda probíhala přesně tak, jak začala - v rebelii - a prosí Boha o odpuštění za způsob, jakým se na trůn dostal. Mladého Hala přešel smích, dospěje a definitivně dokazuje, že je víc, než jenom hospodský floutek (víc tentokrát na práci nemá). Král je mrtev, ať žije král. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V případě druhé části Jindřicha IV., platí úplně to samé, co v případě té první. Mohl bych tedy celý svůj komentář okopírovat, ale to by se nehodilo - druhá část je totiž vážnější a spíše než vztahu Jindry a Falstaffa věnuje spíše vztahu Jindry a jeho umírajícího otce (Jeremy Irons a Tom Hiddleston jsou ve společné scéně naprosto fenomenální, naprosto dokonalá záležitost). V této části jsou i nějaké ty bitvy (a velmi reálně natočené) a konec je učiněný doják. Herecké výkony, zpracování, to vše je opět naprosto mimořádně a nezapomenutelné. Je naprosto neskutečné, že takový cyklus V kruhu koruny vzniknul, neboť nabízí vskutku jedinečný a nezapomenutelný zážitek. A hlavně je to díl od dílu lepší (ale za to může Shakespeare). 95%. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě zatím nejslabší díl seriálu. Souhlasím s tím, že už samotná předloha vcelku pokulhává, i když naprosto chápu, proč se tvůrci rozhodli nespojit první a druhou část pouze do jedné. Je pravda, že jsem dějovou linku Falstaffa taky nijak zvlášť nevyhledávala, ale pro pochopení celého díla je i tato linka důležitá. Nejvíc mě ale samozřejmě dostal samotný závěr, který byl naprosto výborně natočený a znovu mě dal silný pocit toho, že se opravdu dívám na Shakespearovo dílo. Herecké výkony dle očekávání úžasné. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama