Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdiny příběhu, odehrávajícího se v šedesátých letech minulého století v Extremaduře, jsou členové rodiny chudého bezzemka Paka. Jejich krutý, ale s pokorou a samozřejmostí přijímaný úděl nás jakoby vrací o několik století zpět. Pakovy děti, dcera Nieves a syn Quierce odcházejí do města. Je to pro ně jediné východisko z těžké dřiny. Příběhem nás provázejí jednotliví členové Pakovy rodiny, kteří vzpomínají na události, jež vyústily v tragédii. Duševně zaostalý bratr Pakovy manželky, starý Azarias, zabije z pomsty arogantního syna majitelky panství. Tuto vraždu lze chápat jako akt spravedlnosti "přírody" proti nelidskému zákonu Lidské společnosti. Nejpodstatnějším atributem Nevinných svatých ("nevinných" protože nevědomých, "svatých" protože čistých, pokorných a odevzdaných) je líčení poměrů, postižení atmosféry a charakterů. (čenda)

(více)

Recenze (6)

Morloth 

všechny recenze uživatele

Podobně jako vypovídá Plechový bubínek o nástupu nacismu a tehdejší době, jsou Nevinní svatí výpovědí o ustupujícím frankismu. Oba filmy pojí nejen to, že vznikly jako adaptace literárních děl, ale i fakt, že svět kolem sebe vnímají s nepřikrášlenou surovostí, až šlejharovskou, která sice nemusí být leckomu příjemná, zato však funguje jako sic mírě pokřivené, ale účiné zrcadlo doby. ()

xargos 

všechny recenze uživatele

Vše za mne už napsal autor obsahu - čenda. Tohle můžu slovo od slova podepsat. Pokoušet se napsat komentář, když mám stejný názor na tento film, byl bych zbytečný plagiát:) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Frantova a Régulina rodina snáší svůj osud nejen s pokorou, ale ve své pospolitostí s důstojností. I strejda Azarías má svůj symbol důstojnosti, který je nedotknutelný. Francisco Rabal v roli Azaríase (ve své životní roli!!) je výborný, ale tak i ostatní členové rodiny - a vlastně všichni. Say It Loud, I'm Black & I'm Proud, jak zpívá James Brown, a to platí pro všechny opomíjené a ušlapované, politická situace přitom nehraje téměř žádnou roli. Spolupráce Camuse a Larrety je příkladná, obrazy nejen krásné, ale i do puntíku promyšlené. Hodnocení "mých oblíbených" je přes 90%. - Spatřeno podruhé po čtvrt roce: vzorový film!  Extremadura je země mé volby, nikoli touhy. Z Extremadury pochází většina šílených conquistadorů: Hernán Cortés, Francisco Pizarro, Nuñez de Balboa nebo navíc I filmově proslulý Francisco de Aguirre. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama