Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska Mattea Garroneho líčí s až neuvěřitelnou výstižností, jakými způsoby ovládá neapolská větev mafie zvaná camorra všední život lidí. Jsme na okraji severní Neapole, v kdysi moderní zástavbě, dnes obývané směsicí těch, kdo jsou na výplatních listinách místních bossů anebo kteří nedočkavě čekají, až jim budou smět sloužit. Je to svět, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc, jediným snem peníze a jediným dorozumívacím prostředkem zbraně. V souboji klanů jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, nebezpečným odpadem, s prostitucí, turistikou, ale i s oděvním průmyslem. Film, zalidněný postavami, z nichž žádná není ústřední, ale každá se vepíše do paměti, vznikl podle knihy novináře Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala přes noc bestsellerem nejenom v Itálii. (Cinemax)

(více)

Recenze (12)

Marze 

všechny recenze uživatele

Slovník dnešních teenagerů jako "kámo" apod. je přesný. Myslím, že dokumenty na toto téma jsou lepší. V Neapoli nyní třetina restaurací a pizzerií platí výpalné pouličním mafiánským gangům, které si rozdělily ulice. Na motorkách se střílí navzájem na ulicích a nedodržují nepsaná pravidla, které dodržovala předchozí generace mafiánů, kteří nyní většinou sedí ve vezení a "rodinný byznys" řídí jejich manželky. ()

k4n9ur 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel kde se stala chyba že sleduju film z roku 2008, no a odpověď jsem našel na netu. ”V tomto novém a definitivním vydání se Matteo Garrone chtěl znovu ujmout svého mistrovského díla a vyretušoval některé scény, aby dílu dodal přesnější a úplnější význam." No jak vidim tak to asi moc nevylepšil nebo? Já už si první vydání zase tak přesně nepamatuju takže v tom moc rozdílu nevidim. Ale asi tam přidali ty komentáře.  No po tom co znám seriál i knížky, už mě tento polo dokument nějak neba. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

V r. 2020 dle Savianových spisků vznikli dvě  formou naprosto rozdílná dílka. Zatímco 0 0 0 jakože žůžo dobrodrůžo, tak v tomhle se pan Garrone vrátil k něčemu co už jednou uklohnil, jakože skoro ,,dokument". Nejsem si jistý, zda se najde koukač, kterého naplno zaujali obě tyhle pecky. Ta první ryze zábavná. Za to z tohodle mám až osipky, jak natur to na mě zapůsobilo. Nikde žádnej geroj, všichni jsou v prdeli, občas v mrtvý prdeli. Bez východiska, vize, smyslu.  V podstatě náhled do jakékoli okrajové komunity (kdekoli na světě) vytlačené mimo standardní prostředí , že víc mimo je už jen smrt. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Klasická taliančina. Drogy, zbrane, zberba, nesúvisiace príbehy a na konci oznam, že je to inšpirované skutočnými udalosťami. Tak prečo s tým kurva niečo neurobia? 3 z 5 ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu som sa vyhýbal ako čert krížu a tak to aj malo zostať. Nové Mesto bohov sa nekoná, podobné skupiny organizovaného zločinu operujú naďalej a tak je Gomora len výstrelom (či skôr prdom) do ticha. A mne tie dve hodiny nudy a mizerných nehercov nik nevráti. Basta! ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

******* Pozor, jedná sa o režisérsky zostrih filmu Gomora (2008) a nie o nový film z roku 2020! *******     [2,5*]     "Camorra verbuje stále viac mladých ľudí, ktorí sú fascinovaní zločineckým podsvetím a ľahko zarobenými peniazmi."     Dokumentárne ladená dráma, ktorá na minipríbehoch niekoľkých postáv zobrazuje praktiky neapolskej camorry. Robí to nepochybne dobre, ale mne sú praktiky nejakých dementných mafiánov úplne ukradnuté, čo, priznávam, je čiastočne aj moja chyba. Ten ich svet mi je strašne cudzí, vôbec ho nechápem (alebo nechcem pochopiť), tie ich tupé ksichty ma vyslovene odpudzujú, doslova sa mi z nich obracia žalúdok. A akoby toho nebolo dosť, pri sledovaní výjavov zo života mafiánov som navyše nútený počúvať aj príšerne plytký taliansky popík. Vďaka aspoň za postavu Toniho Servilla (podnikateľ Franco), ktorý vnáša do tých primitívnych pomerov feudálnej spoločnosti aspoň trochu inteligencie (aj keď to je samozrejme poriadny hajzel). Napokon ma niektoré postavy a časti ich príbehov aj celkom zaujali, hlavne spomínaný podnikateľ Franco, krajčír Pasquale a účtovník Ciro. Body, ktoré odo mňa film získava, sú predovšetkým za to chvályhodné svedectvo a iba v malej miere za použité filmové prostriedky. ()

bearmeedek odpad!

všechny recenze uživatele

Nebyl to film (hraný příběh), nebyl to ani hraný dokument. Poskakující mišmaš o ničem. Diváka, který zná stejnojmenný seriál a další příbuzné filmy to akorát nas ... . ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Toto bola skutočná strata času. Ako fanúšik gangsterských filmov som z Talianov totálne sklamaný. Áno, pohľad na ghetto bol žalostný. Áno, občas bola nejaká tá mafiánska poprava. A áno, spôsob podávania informácií rozprávačom bol tak trochu až dokumentaristický a kde čo vysvetľoval, ale zároveň bol asi tou jedinou zaujímavou zložkou tohto filmu. Fakt to nepozerajte. Totálna volovina. ()

Reklama

Reklama