Reklama

Reklama

Zkouška pilota Pirxe

  • Polsko Test pilota Pirxa (více)

Obsahy(1)

Na základě tajného vládního projektu je na kosmickou loď umístěn robot, který má prověřit chování a schopnosti lidí v krajních situacích. Velitel lodi Pirx musí řešit konflitky a podezření mezi posádkou, která o experimentu oficiálně neví, ale leccos si domýšlí. Konfliktní situace nakonec vyústí do stavu, kdy lodi a celé posádce hrozí zánik. Socialistická odpověď na sci-fi žánr zejména americké proveniece sbírá některé nápady z filmů ALIEN či STAR WARS, ačkoliv byla natočena na náměty povídky slavného polského sci-fi autora Stanislawa Lema. Klade však především důraz na morální vlastnosti postav, čímž se prostředí sci-fi poněkud vytrácí. (Robbi)

(více)

Recenze (44)

anais 

všechny recenze uživatele

Jako mnoho dalších hodnotitelů lituji, že jsem ten film neviděl coby malé dítě, protože by na mě pravděpodobně mocně zapůsobil. Dnes se nepoznamenaný člověk spíš pousměje nad bídnými triky a ponudí při dlouhé expozici, která předchází samotnému letu do vesmíru. Proti výtkam však stojí jedno velké ALE, a tím je samotný příběh. Všechny dialogy jsou tak dobře napsané (kultivovaně, sofistikovaně, vědecky - prostě Lemovsky!), že dávají na závady spíš technicékho rázu lehce zapomenout. V době, kdy jsou science fiction filmy spíš přehlídkou zvláštních efektů, působí myšlenkově náročnější film značně osvěžuícím dojmem. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Dospělé sci-fi u kterého mi absolutně nedělá problém hodnocení balancující přesně na hraně mezi 4 a 5 velkoryse kopnout na pětkovou stranu. Inteligentní příběh vybudovaný na precizně napsaných dialozích je stále z velké části aktuální, zábavný a napínavý. Že je vizuální a triková stránka filmu z dnešního pohledu překonaná je fakt lehce irelevantní, protože na těchto prvcích to nejvýraznější a nejdůležitější(tozn. příběh)absolutně nestojí. Navíc-pořád je mi tenhle oldschoolový a nízkorozpočtový vizuál sympatičtější než ty digitální "kouzla" posledních let......... Jednomu by bylo až do breku, když si uvědomí, že na poli hraného filmu se Československo(a vlastně ani Česko!!)na podobný level seriózního sci-fi vlastně nikdy nedostalo..Nejblíže je možná Ikarie XB1 ale i té do Pirxe dost chybí. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Bol raz jeden robot. ,,Do poslednej chvíle chcel nás zachrániť... a keď potom začal reagovať ako človek, teda prehral i s nami - s ľudmi." Podľa klasika poľskej literatúry sci-fi žánru, Stanisława Lema, vznikol aj svetoznámy československý film Ikarie XB1 (1963), ktorého podoba s týmto poľsko-sovietským snímkom je miestami veľká, paradoxne o 16 rokov starší film Jindřicha Poláka je vizuálne o mnoho prepracovanejší... Od dobrého sci-fi ale vedľa pridanej hodnoty vizuálnych efektov očakávam hlavne prepojenie s myšlienkou alebo aspoň fascinujúci príbeh. V Skúške pilota Pirxa ma zaujala dramatická línia s otázkou živého človeka verzus nenápadného umelého robota vyskytujúceho sa medzi ľuďmi. Z polonudnej konverzačky pripomínajúci skôr štúdiovú inscenáciu ma však definitívne "zobudil" až záverečný zvrat s netradičným vyvrcholením v podobe súdneho procesu. Plus pekný úvod a záver v zasneženej krajine s dialógmi dvoch horolezcov o človeku a hviezdach; 65% (Challenge Tour 2018: 30 dní so svetovou kinematografiou) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Test Pilota Pirxa... Trochu sem se bál, jestli to nakonec nebude test diváka lachtana vydržet u nudného filmu, ale naštěstí se tak nestalo. Tahle záležitost... Je to hodně fajn, víc než sem čekal, protože Lemova tvorba mi nijak zvlášť k srdci nepřirostla (asi si brzo něco od něj znovu přečtu, protože jestli je to alepoň trochu dobré jeho adaptace...). Samotný film má dvě rozporuplné poloviny, ta první, pro mě trochu horší, se vyznačuje některejma dosti jalovejma scénama (útok na Pirxe ala James Bond), ale jakmile se děj dostane do vesmíru, začíná se rozehrávat, docela překvapivě, psychologická hra (sice jenom zlehka, ale i tak na dobu tvorbu výrazná a překvapivá), která by mohla býk klidně delší. Sečteno podtrženo, dobrý film, u něhož moje čtyři hvězdičky odolali i ataku nechutných triků (jestli není rouhání je tak nazvat) a prachbídných ruchů a zvuků (ačkoli ty k dobové představě o scifi tak nějak patří) ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

...........uz jen proto, ze se ceskoslovenska kinematografie nezmohla ani v jednom jedinem pripade na sci-fi takoveho rozsahu jako v Testu pilota Pirksa.., a prezravala nas nesmysly typu Akce Bororo aj..... nedovolim si hodnotit toto sympaticky skromne dilko mene nez ctyrma*....rad uvitam v mem playeru dalsi Piestrakovy pociny, tato raritka stala za to. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (6)

  • Film vznikl ve spolupráci s estonským Tallinfilmem a Dovženkovým studiem v Kyjevě, kde vznikaly trikové a kombinované scény. (Hans.)
  • Vrtulník společnosti United Atomic Laboratories, který sleduje Pirxe v horách, je sovětský stroj Mi-2. Pirx tam řídí Ford Mustang Cabriolet 1967, kamion s návěsem Atlantic-Pacific Lines, určený k jeho likvidaci, je Volvo F89 z roku 1972. Nastražený bagr pak sovětský ChTZ S-100 (ЧТЗ C-100), vyrobený v roce 1958. Helikoptéru Mi-2 používá i OSN pro pracovníka public relations společnosti Cybertronics Research Laboratory McGuirra. (Robbi)
  • Záběry crash testů během projevu pracovníka OSN jsou převzaty od automobilky Mercedes, můžeme zde rozpoznat typy 190, 220 a 220 Coupé SS. (Robbi)

Reklama

Reklama