Reklama

Reklama

Plavkyně

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dvě sestry to z válkou zničené Sýrie dotáhnou až na olympijské hry v Riu v roce 2016 a na téhle riskantní cestě prokážou pevné odhodlání i skvělou plaveckou techniku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (35)

Garson 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem snímek převážně o plavání a dostal jsem film zobrazující uprchlickou krizi od útěku ze Sýrie až po příjezd do Německa.Dvě hlavní "hvězdy" tohoto filmu sestry Yusra a starší Sarah se rozhodnou utéct z nebezpečné Sýrie a nějak se dostat k plaveckému týmu do Německa a pak soutěžit na olympiádě.Krásný to sen,ale docela náročné ho uskutečnit.Sestry musí ještě s několika uprchlíky zvládnout náročnou cestu,která prokáže jejich obrovskou statečnost a cílevědomost.Nebudu to komentovat politicky,ale pouze svým filmovým dojmem.Miluju tyhle filmy s výraznou kulturní odlišností,protože z nich přímo tryská ta bezprostřednost,ať z tohoto filmu Plavkyně(2022) nebo i z kulturně podobných jako byly třeba Traitors(2013) nebo Kočičky(2020).Žádná vata,ale prostě příběh podle skutečné události,který bez problému upoutá mou pozornost.Je tu mnoho scén,které bych nechtěl zažít jako třeba dočasně nefunkční motor na přetíženém člunu uprostřed Egejského moře nebo nelegální překročení hranic.Ne díky,tyto zážitky rád přenechám Syřanům,Eritrejcům a dalším naplaveninám. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ešte stále sa mohli aj odpáliť alebo spáliť hangár. Nedokážem ale brať vážne film, ktorý polku svojej ukrutne dlhej a hlavne zbytočnej minutáže venuje nelegálnemu prechodu hraníc, čĺnkovaniu sa a tak ďalej. Do toho samozrejme, všetci sú milučkí, zlatučkí, čakajú na papiere aby mohli pracovať, grcal som. Nebavilo ma to, ich príbeh som mal úplne u piči a hlavne, dostala ponuku na repre a ona že ni, lebo Sýria. Matthias jej tam na šupu mal zlomiť nos. 1 z 5 ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to moc dlouhé, ale pojednává o silném tématu s pěkným výsledkem. Takový druh filmu, který potěší davy. Kombinuje dva žánry - sportovní film a dojemně migrační drama o přežití. Potěší příznivce multikulturalistické ideologie domnívající se, že i když se někdo narodí se špatnýma kartama v ruce, má právo se přestěhovat kamkoli na světě. A nejvhodnější je bohatá, demograficky vymírající Evropa. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Mám rád sportovní filmy a pokud jsou založené na skutečném příběhu tak ještě lépe. Takže jsem rád, že příběh plavkyň měl tuhle přidanou složku. Jinak to migrační drama mi hodně přípomínalo knížku Beekeeper of Aleppo (což asi nepřekvapí, ale zároveň to ukradne pár dramat z cesty). Abych pravdu řekl, tak jsem ve finále čekal víc emocí, ale jinak jsem spokojenej s tím, jak to celé fungovalo. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nevím komu je tahle promigrační agitka určena, ale evropanům asi úplně ne, když jsou tady z velké části prezentováni jako ti špatní. Je nesporné, že většina těch lidí se dalo do pohybu kvůli neútěšné situaci, za kterou nemohou, ale ta jejich úporná vidina přisátí se na německý sociální cecík je znepokojující. Mohou se ohánět hrdostí a vším možným, ale stejně to nakonec dopadne, tak jak musí... Z filmařského pohledu je to pak jen rutinní sociální drama s podprůměrnými herci. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se ve Velké Británii, Belgii a Turecku. Film se měl natáčet v roce 2020, kvůli pandemii covid-19 bylo natáčení 5 dní před plánovaným začátkem zrušeno a obnoveno až v dubnu 2021. (Zix.)
  • Yusra Mardini si zahrála ve filmu samu sebe, když pomohla natočit některé plavecké scény. Našla si čas, přestože současně trénovala na olympiádu v Tokiu. (Jirka_Šč)
  • Mořská nemoc i omdlévání na nafukovacím člunu nebyly hrané – scénu natáčeli skuteční uprchlíci, kteří si tak uprostřed oceánu opakovali část své cesty. Jen noční záběry jsou z bazénu. (fraktal)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno