Reklama

Reklama

Eduard Štorch, lovec mamutů

(TV film)
  • angličtina Eduard Štorch, The Mammoth Hunter (festivalový název)

Obsahy(1)

Vhled do života a díla učitele – vizionáře Eduarda Štorcha, českého spisovatele a archeologa... Na náhrobku Eduarda Štorcha je charakterizován jeho odkaz třemi profesemi: učitel, spisovatel a archeolog. Epitaf přesně vystihuje jeho vlastní hodnotovou hierarchii i strukturu našeho filmu. Eduard Štorch (1878–1956) byl první spisovatel u nás a na světě jedním z prvních, kdo zasadil své příběhy do pravěku. Je přitom paradoxní, že on sám své knihy z doby kamenné a bronzové považoval jen za doplněk ke svému hlavnímu celoživotnímu poslání, kterým mu bylo povolání učitele. Zcela průlomová je jeho nová koncepce výchovy mladé generace a nové pojetí výuky dějepisu. Svou myšlenku zdravého a přírodního životního stylu zrealizoval na libeňském ostrově v Praze, kde vybudoval Dětskou farmu a v ní učil děti jak žít a spolupracovat s přírodou. Další profesí, jíž se Štorch věnoval, byla archeologie. Jeho literární činnost a archeologická praxe šly ruku v ruce. Svoji první archeologickou sbírku založil již na počátku 20. století na Mostecku, další důležité nálezy našel na tehdejší periferii Prahy, v Libni a Kobylisích. Neobvyklý nález v kanalizačním výkopu nedaleko školy Na Korábě se stal prvotním impulsem k napsání Štorchova nejslavnějšího díla: "Lovci mamutů" se dočkali více než dvaceti vydání a přes půl milionu výtisků. V němčině vyšli nejméně desetkrát a byli přeloženi i do japonštiny. Štorch tak stanul na vrcholu naší historické prózy pro mládež. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(AFO 2023) Eduarda Štorcha znám především jako autora dobrodružných románů z pravěku - moc dobře si pamatuji, jak jsme na prvním stupni ZŠ četli povinně jeho Lovce mamutů. Jsem rád, že Císařovského film nazírá Štorcha i z jiných profesních úhlů, které pro mě byly méně známé. Zaujal mě především jeho nápad s Dětskou farmou, ale i to, že o pravěku nejen psal, ale že ho sám i z bezprostřední blízkosti objevoval. Ve výsledku jde o informačně obohacující životopisný dokument, u něhož mě rušily snad jen ty neustále rotující pazourky. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný dokument scénáristy a režiséra Josefa Císařovského o slavném spisovateli, ale také neméně probudilém archeologu a pedagogu Eduardu Štorchovi, který vynikal i svým vytříbeným sociálním cítěním a socialistickým snílkovstvím, za které ho poúnorový režim s tupostí sobě vlastní nesmyslně potrestal. Ale jím shromážděné sbírky, stránky jeho románů, předvídavé pedagogické experimenty i reformní pedagogické snahy přetrvají. Filmovou řečí dokumentu i badatelsky důsledným ponorem do nevšední pozůstalosti tvůrci dokumentu tento výčet nepopiratelných ctností ještě znásobili a hmatatelně přiblížili. ()

jarous 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument o životě velice skvělého spisovatele a člověka jakým Eduard Štorch beze sporu byl. Jeho knihy mají stále co říci i dnešním dětem. Sám jsem jeho spoustu knih četl a společně se synem jsme mnohé i viděli zfilmované. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zajímavé i poutavé nahlédnutí do života výjimečné osobnosti Eduarda Štorcha, který se věnoval dětem, výchově, vzdělání, spisovatelské dráze a v neposlední řadě archeologii.. Moc pěkně zpracované se spoustou fotografií, zápisků, knížek a s komentářem od lidí, jež se těmito profesemi zabývají dnes.. Tu pátou hvězdičku posílám Eduardovi do nebe, s úctou i obdivem.. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument. Eduard Štorch byl mimořádný člověk. O spoustě věcí jsem neměl ani potuchy. Udivilo mě, že archeologický ústav v Praze mu některé jeho nálezy nevěřil a nařkli ho, že vykopávky pocházejí odjinud, někde z Moravy. Nejvíc se samozřejmě vytáhli komouši, když mu po válce ze škol stáhli jeho učebnici dějepisu a v padesátých letech, když byl už starý a nemocný, manželku měl upoutanou na invalidní vozík, tak mu zabrali jeho domek v Lobči a půlku jeho bytu v Praze, kde měl svoje archeologické sbírky, že je prý nadměrný a pro něj zbytečně velký. Ty prasata byli fakt nelidský zrůdy, nikoho si nevážili! Chce se mi zase blít!!! ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který mi poskytl řadu nových poznatků. Od tohoto autora mám snad všechny u nás vydané knihy. Ráda jsem je četla. O jeho životě jsem toho moc nevěděla. Dokument vychází pouze z jeho deníků a dobových fotografií doplněných  o výpovědi pamětníků a snímky krajiny, kterou popisoval. Autor musel věnovat hodně času vyhledávání a studiu dostupných materiálů, aby z nich vznikl prezentovaný celek. Je zvláštní, že zde nebyly použity ukázky z filmové trilogie, která byla podle jeho knih natočena. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Nevadilo by, že Josef Císařovský se tentokrát odklonil od své „mystické“ poetiky, která v minulosti tvořila jeho poznávací znamení - kdyby ovšem nevznikl tak málo nápaditý a příliš popisný dokument. Kdybych hodnotil význam a charakter Eduarda Štorcha, dal bych plný počet hvězdiček - jenže tady nejde o anketu popularity zobrazované osobnosti, ale o úroveň filmu. -------- V titulcích filmu uvedeno: rok výroby 2022. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Záslužný osvěrový film o rozsáhlé práci a činnosti amatérského archeologa, učitele, spisovatele. Klobouk dolů! ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento dokumentární film je velmi vhodným doplňkem výuky českého jazyka a literatury nebo dějepisu. Vřele ho doporučuji. ()

Reklama

Reklama