Reklama

Reklama

Ohňostroje

  • Itálie Stranizza d'amuri (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Láska tak čistá a nevinná, jako ji milujeme ze Srdcerváčů, rozkvétá v horkém létě roku 1982 i mezi dvěma mladými Italy. Situaci jim však komplikuje silně homofobní prostředí sicilského městečka. Sedmnáctiletý Gianni prošel nedobrovolným coming outem a potýká se s neustálými útoky, zatímco Nino žije svůj život v milující rodině v sladké nevědomosti o své sexualitě. Náhoda spojí jejich cesty a z kluků se stanou nerozluční přátelé. Brzy ovšem jejich vztah přeroste v čirou lásku a to jediné, po čem touží, je prožít svůj milostný příběh beze strachu. Sicilská společnost výbušná jako ohňostroj, se kterým obchoduje Ninův otec, jinakost neodpouští. Zvítězí nevinnost a cit nad konzervativností a tvrdostí, nebo vzplane a zůstane po ní jenom nahořklý, duhový dým? Film podle skutečných událostí, který rozmrazí srdce a přesvědčí, že pravá láska existuje. (Queer Kino)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (29)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie Romeo a Júlia, ale Romeo a Romeo, ktorí mali tú smolu, že pod páľavým slnkom nežili v Starovekom Ríme, ale v dobe plnej neprajnosti voči sodomii. Som rád, že film upustil od nejakých explicitných záberov okrem pár božtekov a tak sa obsah ventricula nevyprázdnil. Inšpirácia skutočnou udalosťou, ale škoda, že ten záver nebol nakrútený, ale len dopísaný. Inak by sme sa dozvedeli aj šokujúcejšie informácie, a to SPOILER: vrahom bol len 13-ročný chlapec, a preto nemohol byť súdený. Zašlo to dokonca tak ďaleko, že podľa výpovede k vražde došlo aj so súhlasom obetí, ktorí boli presvedčení, že by nikdy nemohli žiť pokojne... ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Těžko se k tomuto italskému snímku hledají adekvátní slova. Celý film mi vyrazil dech, něco tak silného jsem dlouho neviděl. Mohl by to být obyčejný coming-of-age snímek z Itálie, jenže tohle není další Dej mi své jméno z Toskánska. Tohle je snímek vycházející z reálných událostí počátku 80. let na Sicílii. Vlna veder, vyprahlá příroda a horkokrevné emoce místních machistických buranů, kteří nesnesou, pokud se nějaký kluk nechová jako oni. Oba kluci postupně objevují lásku jeden k druhému, kterou ale musí přede všemi tajit, což na Sicílii, kde se prakticky všichni znají, dost dobře nejde. A ani vaše rodina není zárukou ochrany, spíš naopak. Giuseppe Fiorello, v Itálii poměrně známý herec, natočil svůj režijní debut natolik sebejistým způsobem, až se ani nechce věřit, že režíroval vůbec poprvé. Ohňostroje vynikají fantastickou kamerou, absolutně přirozenou chemií obou kluků i skvělým dobovým soundtrackem. Jako celek jsou Ohňostroje mistrovským dílem, které by mělo vidět více lidí. Pro mě osobně jedno z filmových překvapení letošního roku. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Poznala jsem pár míst, kde jsem nedávno chodila, o to silnější to bylo. Doba jaká byla, život na Sicilií tvrdý a pokud tam vzniklo cosi, co se neodpouští, nebylo to k žití. Viděla jsem skvělé herce, které ani neznám, skvělou kameru a konec, který mi během vteřiny vyrazil dech. Tohle budu mít v hlavě dlouho. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Režijní debut a rovnou taková paráda. 80. léta, prosluněná Sicílie, mopedy, fotbal, ohňostroje a dva dospívající kluci, co si k sobě hledaj cestu. A nejspíš by jim to i spolu klaplo, kdyby lidi okolo nich nebyli takoví připosraní kokoti. Tradice, kultura, odkaz, hodnoty... a hlavně nevyčuhovat. Jedno dokonalý léto s hořkým koncem. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Právě takto zvolená hudba byla pro mě ideální a krásně dokreslovala příběh, nebyla vlezlá ani silná a podtrhla tu jemnost a zároveň vnitřní obavu dvou chlapců, kteří se narodili na svět jinak, než měli. Styl a zpracování filmu mi sedlo, jak prdel na hrnec, přesně takto to jistě chtěli tvůrci prostřednictvím herců a všech dalších filmových prostředků vykreslit. Snad až na tu scénu "davu" před hospodou a scénu oslavující vítězství ve fotbale, ale celkově mě to v hodnocení neovlivnilo. Vše bylo hodně uvěřitelné včetně obou hlavních představitelů, možná i tím, že to nebyli svalnatí krasavci z plakátu, ale obyčejní kluici, mladí muži. Díky agnusovi za překlad do cz 1010109 ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Dňa 20. apríla 2023 sa objavila správa, že producenti prevzali mená protagonistov, naratívne prvky, adaptácie skutočných situácií a vymyslené rekonštrukcie z knihy "Stranizza" (2013) od Valaria la Martire, avšak pôvodné dielo nespomenuli ani v titulkoch, takže film čaká zo strany autora žaloba. (Arsenal83)
  • Film je inšpirovaný udalosťou z 80. rokov, zločinom z Giarre v provincii Catania z 31. októbra 1980. Dátum aj vek hlavných postáv bol mierne upravený. (Arsenal83)

Související novinky

24. Mezipatra: Jaké filmy si nenechat ujít?

24. Mezipatra: Jaké filmy si nenechat ujít?

30.10.2023

Ve čtvrtek 2. listopadu začíná Queer filmový festival Mezipatra, který v Praze potrvá až do 9. listopadu. Poté se přesouvá do Brna, kde 17. listopadu končí. 24. ročník se ponese v tématu Na rozcestí… (více)

Reklama

Reklama