Reklama

Reklama

Ohňostroje

  • Itálie Stranizza d'amuri (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Láska tak čistá a nevinná, jako ji milujeme ze Srdcerváčů, rozkvétá v horkém létě roku 1982 i mezi dvěma mladými Italy. Situaci jim však komplikuje silně homofobní prostředí sicilského městečka. Sedmnáctiletý Gianni prošel nedobrovolným coming outem a potýká se s neustálými útoky, zatímco Nino žije svůj život v milující rodině v sladké nevědomosti o své sexualitě. Náhoda spojí jejich cesty a z kluků se stanou nerozluční přátelé. Brzy ovšem jejich vztah přeroste v čirou lásku a to jediné, po čem touží, je prožít svůj milostný příběh beze strachu. Sicilská společnost výbušná jako ohňostroj, se kterým obchoduje Ninův otec, jinakost neodpouští. Zvítězí nevinnost a cit nad konzervativností a tvrdostí, nebo vzplane a zůstane po ní jenom nahořklý, duhový dým? Film podle skutečných událostí, který rozmrazí srdce a přesvědčí, že pravá láska existuje. (Queer Kino)

(více)

Recenze (30)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie Romeo a Júlia, ale Romeo a Romeo, ktorí mali tú smolu, že pod páľavým slnkom nežili v Starovekom Ríme, ale v dobe plnej neprajnosti voči sodomii. Som rád, že film upustil od nejakých explicitných záberov okrem pár božtekov a tak sa obsah ventricula nevyprázdnil. Inšpirácia skutočnou udalosťou, ale škoda, že ten záver nebol nakrútený, ale len dopísaný. Inak by sme sa dozvedeli aj šokujúcejšie informácie, a to SPOILER: vrahom bol len 13-ročný chlapec, a preto nemohol byť súdený. Zašlo to dokonca tak ďaleko, že podľa výpovede k vražde došlo aj so súhlasom obetí, ktorí boli presvedčení, že by nikdy nemohli žiť pokojne... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Poněkud rozvleklé drama, kterému chybí jakýkoliv nápad. Divák celou dobu přesně ví, co se musí stát, ale pak na to ještě hodinu čeká. Z hlediska režie naprosto nezajímavé. Mizerný střih. Příště se radši znovu podívám na Call me by your name, které naopak srší nápady. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Věci, o kterých nikdo neví, mohou trvat klidně i sto let. Trochu poetické, trochu dramatické, v posledních vteřinách naprosto zničující úder na solar. Má to sice ohňostroje v názvu, ale spíš se to mělo jmenovat Bruises. Emoceán. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Těžko se k tomuto italskému snímku hledají adekvátní slova. Celý film mi vyrazil dech, něco tak silného jsem dlouho neviděl. Mohl by to být obyčejný coming-of-age snímek z Itálie, jenže tohle není další Dej mi své jméno z Toskánska. Tohle je snímek vycházející z reálných událostí počátku 80. let na Sicílii. Vlna veder, vyprahlá příroda a horkokrevné emoce místních machistických buranů, kteří nesnesou, pokud se nějaký kluk nechová jako oni. Oba kluci postupně objevují lásku jeden k druhému, kterou ale musí přede všemi tajit, což na Sicílii, kde se prakticky všichni znají, dost dobře nejde. A ani vaše rodina není zárukou ochrany, spíš naopak. Giuseppe Fiorello, v Itálii poměrně známý herec, natočil svůj režijní debut natolik sebejistým způsobem, až se ani nechce věřit, že režíroval vůbec poprvé. Ohňostroje vynikají fantastickou kamerou, absolutně přirozenou chemií obou kluků i skvělým dobovým soundtrackem. Jako celek jsou Ohňostroje mistrovským dílem, které by mělo vidět více lidí. Pro mě osobně jedno z filmových překvapení letošního roku. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Citlivá gay romance, která netlačí na pilu, zároveň ani ničím nepřekvapuje a nepřináší do podobně laděných filmů nic nového. Zbytečně rozvleklé ale s nádhernou Itálií. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Na pohled hezká, ale pod povrchem citově syrová a prostředím brutální nakládačka v nejlepší tradici italskýho filmu, plná svébytnejch postav a postaviček, kde divák má komu/čemu držet palce, a to mě bavilo. Vzhledem k dýlce jsem si to pouštěl po večerech na třikrát, což překvapivě zážitku nic neubralo na síle a člověk měl úplně pocit, že je uprostřed ty zaprášený, horký Sicílie. Spoiler alert: Až do závěrečnejch titulků jsem netušil, že je to inspirovaný skutečnými událostmi, což mě v kombinaci s tím koncem úplně rozebralo. Takovýhle filmy o queer minulosti potřebujeme. Favourite quote: Věci, o kterých nikdo neví, mohou trvat klidně i sto let. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Krásný film z krásného prostředí, ovšem už ne z krásné doby pro nevinnou lásku 2 kluků. Film je velmi dobře natočen, tvůrci však mohli hlavním postavám věnovat více času, když už je stopáž taková. Režisér prohlásil, že považoval za důležité připomenout tehdejší událost. A to se myslím povedlo. Ostatně hlavní poselství filmu spatřuju právě v tom, že si gayové museli ten dnešní blahobyt tvrdě vybojovat a že ten boj měl řadu obětí. PS: Film nemá nic společného s filmem Call Me By You Name, jak tady někteří naznačují. Je z úplně jiné části Itálie, v sicilském dialektu a fakt to není roztomilá romance. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Poznala jsem pár míst, kde jsem nedávno chodila, o to silnější to bylo. Doba jaká byla, život na Sicilií tvrdý a pokud tam vzniklo cosi, co se neodpouští, nebylo to k žití. Viděla jsem skvělé herce, které ani neznám, skvělou kameru a konec, který mi během vteřiny vyrazil dech. Tohle budu mít v hlavě dlouho. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Režijní debut a rovnou taková paráda. 80. léta, prosluněná Sicílie, mopedy, fotbal, ohňostroje a dva dospívající kluci, co si k sobě hledaj cestu. A nejspíš by jim to i spolu klaplo, kdyby lidi okolo nich nebyli takoví připosraní kokoti. Tradice, kultura, odkaz, hodnoty... a hlavně nevyčuhovat. Jedno dokonalý léto s hořkým koncem. ()

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Kruté, realistické. Přesně vystižena atmosféra začátku 80. let nejen na Sicílii. Kdy existoval jen jeden model možné lásky mezi lidmi a vše ostatní byla jen zvrácenost. Kdy se od minoritně orientovaných odvracela i nejbližší rodina a oni museli od základu popřít sama sebe, aby v takovéto společnosti mohli vůbec žít. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Ohňostroje těží ze silného příběhu, který je tak nějak univerzálně smutný a dojemný, ale jeho zpracování mi přišlo tuctové. Kluci jsou teplí a okolí se to nelíbí. Kolikrát jsme to už viděli... Nechci zlehčovat vážnost tématu, ale že něčí okolí v různých variacích a intenzitách reaguje negativně na neheterosexuální orientaci, mi nepřijde jako něco, co by mělo v roce 2023 potenciál utáhnout celej film. Pro režiséra bylo důležité oprášit zapomenutý příběh podle skutečné události, patrně je to i důležitý film pro Itálii, kde stejně jako u nás mají ještě k rovnoprávnosti a respektu daleko, ale z uměleckého hlediska to není film hodný zvláštního zřetele. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2023] Klasický dnešní film. Jasná pointa, docela dobře vystavěné. Občas ale strašně divně sestříhané až nesrozumitelné. Celkově zvláštní vývin. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Námět neboli myšlenka byla asi dobrá.Ale následně od scénáře, po režii a výkony herců katastrofa. Ale ty dva výstřely na konci  to už bylo za hranou fanatismu. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Právě takto zvolená hudba byla pro mě ideální a krásně dokreslovala příběh, nebyla vlezlá ani silná a podtrhla tu jemnost a zároveň vnitřní obavu dvou chlapců, kteří se narodili na svět jinak, než měli. Styl a zpracování filmu mi sedlo, jak prdel na hrnec, přesně takto to jistě chtěli tvůrci prostřednictvím herců a všech dalších filmových prostředků vykreslit. Snad až na tu scénu "davu" před hospodou a scénu oslavující vítězství ve fotbale, ale celkově mě to v hodnocení neovlivnilo. Vše bylo hodně uvěřitelné včetně obou hlavních představitelů, možná i tím, že to nebyli svalnatí krasavci z plakátu, ale obyčejní kluici, mladí muži. Díky agnusovi za překlad do cz 1010109 ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Snímek je inspirovaný skutečnou událostí. Obraz puritánské konzervativní sicilské společnosti, která není schopna tolerovat sexuální odlišnost a tvrdě ji trestá, byť by se jednalo o vlastní milované dítě. Film záměrně své hrdiny a jejich čistý vztah idealizuje. Ukazuje ideální sicilskou rodinu, šťastnou sounáležitost, lásku a podporu a v kontrastu přichází právě její krutost a nesmiřitelnost. ()

darjeeling 

všechny recenze uživatele

Velice působivý italský snímek s romantickou a vztahovou tematikou o dvou homosexuálních chlapcích, kteří se musí vyrovnávat s extrémně konzervativním prostředím malého města, ve kterém vládne veliká averze a předsudky vůči gayům. Film je inspirován skutečným příběhem a odehrává se v roce 1982 v Itálii. První polovina filmu měla celkem pomalé a rozvláčné tempo, ovšem druhá polovina byla úžasná a bylo v ní spousta dramatických, dojemných a poutavých scén. Výborně vystavěný příběh o sbližování dospívajících chlapců. Film na mě působil uvěřitelně a lidsky, bez klišé a typizace postav. A právě to dodávalo snímku jeho autenticitu. 80% (KVIFF 2023) ()

John80 

všechny recenze uživatele

Film neAmerickej ale Talianskej produkcie, ktorý nemusí každému sadnúť proste ako to už býva kamarati navždy prebleskne nejaka ta iskra medzi nimi , nieje to uplne až take ako mnohe ine filmy na temu ináč orientovaných ľudí ale má to myšlienku sktočného priateľstva , ktoré v bežnom živote nemusí byť vždy len o vzťahoch 3* ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Příslušník LGBT komunity před coming outem dává automaticky pět hvězd, ale já jsem dostal přesně to, co jsem si představoval, že dostanu. Pppooommmaaalllééé drama, které by bylo snesitelnější, kdyby součástí štábu byl střihač. Takto jsou ty typicky italské, až divadelní herecké výkony skoro nesnesitelné. ()

Související novinky

24. Mezipatra: Jaké filmy si nenechat ujít?

24. Mezipatra: Jaké filmy si nenechat ujít?

30.10.2023

Ve čtvrtek 2. listopadu začíná Queer filmový festival Mezipatra, který v Praze potrvá až do 9. listopadu. Poté se přesouvá do Brna, kde 17. listopadu končí. 24. ročník se ponese v tématu Na rozcestí… (více)

Reklama

Reklama