Reklama

Reklama

Hrob světlušek

(neoficiální název)
  • Japonsko Hotaru no haka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ponurý příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří se snaží přežít hrůzy Druhé světové války. Seita a jeho malá sestřička Setsuko jsou ponecháni osudu, když jejich maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. Otec slouží u japonského námořnictva, ale rodina od něj už dlouhou dobu nedostala žádné zprávy. Dětí se ujme teta, avšak kvůli častým neshodám Seita se Setsuko odchází. Najdou si přístřeší, ale obstarat dostatek jídla je téměř nemožné... Hrob světlušek je založen na stejnojmenném románu podle skutečných událostí Akiyuki Nosaky. Bývá považován za jeden z nejpůsobivějších protiválečných snímků. V kinech byl promítán společně s pohádkovým anime Můj soused Totoro, který měl diváky po traumatickém zážitku povzbudit. (Fabienne)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (380)

golfista 

všechny recenze uživatele

Když si ještě lidi dokážou poplakat, byť "jenom" u animáku, tak to s námi není nejhorší.... Citovému vydírání sice neholduju, ale tady jsem ho lehce překousl a nechal jsem tomu volný průběh. Skvělý příběh, který na vás zapůsobí tak silně.... V tomhle případě by to skuteční herci asi vážně líp nezvládli. Zkrátka - povinná četba. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Ani za všechny prachy světa nepohopím ten nejjemnější cit, co hraje v duších Japonského anime. Klekat si a řvát kvůli válce v hrané naturalistické verzi už se dělo tolikrát, že patřičný náboj je každou generací těžší objevit. Ale v kruté válce jedna z nejstrašněji se projevujících zemí má lék na bolístky vlastní existence mimo hranou kinematografii. Animovaný Hrob světlušek tasící konflikt očima těch nejméně vinných se skrz své nechápající hrdiny vyrovnává i s náročnou otázkou morálního selhání každého jednotlivce a pokládá nesmírně aktuální otázky. Málokterý film tak sugestivně líčí osobnost vlastních lidí s neskrývanou kritičností, ale i pochopením. Kritice neujdou ani naši hrdinové, jejichž osud je dle východních měřítek vysoce dojemný a krutý. Pro někoho doják, pro někoho lupič kapesníků na rok dopředu... Jedno je jisté, výborná animace a nesmírně silný příběh, který s patřičným odstupem dělá pomník bezejmenným triptelům velké války, dělá s Hrobu světlušek skutečné animované veledílo. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Isao Takahata .. Hrob světlušky - hrob člověka - hrob lidstva!! Dojemné a kruté naplnění krátké životní cesty chlapce Seita a jeho mladší, roztomile animované, sestry Setsuko. Luxusní japonské anime jehož lidské poselství sahá mnohem dál, než jen k hranicím jedné, americkým bombardováním vypálené, japonské vesnice během útpného konce druhé světové války v Tichomoří. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov štúdia Ghibli, ktorý má jedinú chybu - že ho nenatočil sensei Mijazaki. Silný príbeh z druhej svetovej vojny o utrpení a hrôze, ťažkom živote v chudobe a všadeprítomnej smrti rozprávaný očami detí je fantastickým zážitkom, ktorý prekoná zastaralú animáciu aj všetko ostatné, aby vám pripomenul, aká hrôza sa skrýva v skutočnej realite. 95% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Už dávno som pochopila, že Ázia je duchovne na úplne inej vlnovej dĺžke než Amerika. Tak dejovo jednoduchý a paradoxne hodnotný film, že som nemohla uveriť vlastným očiam. Citové vydieranie, veľa emócií? Hrôzy druhej svetovej vojny sú samy o sebe tak silné, že Takahata nebol vôbec nútený vydierať diváka nešťastným osudom dvoch súrodencov, ten sa totiž - ak nie je beznádejný cynik - v závere rozplače aj sám . To, čo sa dialo, je symbolicky premietnuté v jednej obyčajnej rodine, zbytočne platiacej za priam smiešne dôvody politických velikánov, ktoré sa pri sledovaní takého utrpenia ani inak nedajú nazvať. Takahata ma milo prekvapil a záver je duchovne nádherný. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • V Koreji bylo vydání filmu odloženo, protože film údajně omlouvá úlohu Japonska ve 2. světové válce. (venus)
  • Souběžně s Hrobem světlušek pracovali stejní animátoři i na filmu Můj soused Totoro. Mnoho z nich se nechalo slyšet, že občas ani nevěděli, ke kterému filmu animace patří. (HellFire)
  • Režisér Isao Takahata chtěl pro hlas Setsuko najít dítě odpovídajícího věku, navíc z okolí Kobe, kde se film odehrával, aby dítě mluvilo příslušným dialektem. Ajano Širaiši byla vybrána na základě vyřknutí dvou vět: „Jmenuji se Ajano Širaiši. Je mi pět let.“ (HellFire)

Související novinky

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Reklama

Reklama