Reklama

Reklama

Zázračný aparát

  • Švédsko And the King Said, What a Fantastic Machine (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Zázračný aparát, film oceněný na festivalu Sundance, mapuje vývoj médií v posledních 150 letech. Fascinující koláž videí zachycuje lidstvo posedlé obrazem a proplétá proslavené virální úryvky z naší kolektivní vizuální paměti, které přenášejí diváka v čase, prostoru a zkušenostech. Tato audiovizuální exploze nabádá ke změně pohledu na sebe i svět kolem nás. Poutavý a provokativní film produkovaný Rubenem Östlundem (ČtverecTrojúhelník smutku) přináší spoustu otázek, například jak daleko jsme schopni zajít pro nejvíce „lajků“ a zhlédnutí. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (15)

gogo77 

všechny recenze uživatele

5/10 ... nicim prekvapivy dokument o historii fotografie a o tom ako nam uz sibe a co vsetko sme schopni urobit za perfektny zaber.... je to ozaj smutna historia .... co uz ale mobil a v nom FB, IG alebo TikTok je uz uplne beznou sucastouu skoro kazdeho.... denne sa uverejni 500 000 000 fotiek.... to hovori za vsetko ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Mnohem více je to přehledný a povrchní dokument o tom, jak rychle a povšechně se nedozírných možností filmu chopila komerce a potřeba ovládat a ohlupovat většinu, takže se díky vynálezu kamery necháváme především čím dál masověji zabavovat, manipulovat a otupovat, a mnohem méně dokument, který by v nás otevíral touhu po těch nedozírných možnostech pronikavé sebereflexe, zušlechťování, otevřeného komplexního dialogu a autentického vzájemného rozvoje, které ve filmografii (psaní světlem) zůstávají lidstvem upozaděny. Pro člověka jako já, který s touhle hořkou perspektivou denně vnímavě žije, nic nového, a ještě ani plnohodnotně vyjádřeno. Jistá působivost, při takovém dějinném průletu, se tomu upřít nedá, ale ta je skoro zadarmo, a celkově to bylo selektivní, velice zúžené a nijak hluboké. *~ ()

Reklama

Greg25 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli byl, nebo nebyl záměr tvůrců, aby vytvořili dokument, který je stejný jako to co, zobrazuje. Krátké, emoční (všudypřítomná hudba ideálně navozuje sdělení na bázi emocí), vybrané se snahou šokovat a rámovat tím samým, co videím paradoxně vyčítá. Celé to navíc působí dojmem, že nejdříve se nashromáždili videa a teprve potom se tomu snažil dát někdo scénář a myšlenku, protože to je spíš takový náhodný průřez s videi než celistvé sdělení, náhled. Jediné co se tomu nedá upřít, je občasné dobré ukázání absurdity. 55% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nejenže mě to nebavilo (těch 1,5 hodiny se táhlo neskutečně), ale vyloženě nesnesitelné mi přišlo, kolik divných videí s hnusnými lidmi je v tom obsaženo. Normálně by se ke mně tak příšerný obsah neměl šanci dostat, a tady na to ještě člověk jde do kina, aby to dostal na velkém plátně? To je jak zlý vtip. ()

darjeeling 

všechny recenze uživatele

Nenáročný a pěkně zhotovený dokument o historii snímání obrazů a videí, od Lumiérů až po YouTube. Snímek doplňuje dobrá hudba a kontrastuje s vybranými ukázkami. Celkově si dokument hraje, ale poměrně lacině s lidskými dojmy a emocemi, což je zde paradoxně poněkud kritizováno, ale možná to byl záměr. 75% (KVIFF 2023) ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama