Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý mladík s nezvyklou přezdívkou Igby sice pochází ze zámožné rodiny, ale kromě peněz má problémy se vším, na co se podívá. Zatímco jeho o tři roky starší bratr Oliver exceluje na univerzitě a míří k politickým výšinám, Igbyho vyhodili prakticky ze všech středních škol na východním pobřeží Spojených států. Matka o něm nepronese jediné vlídné slovo. Otec je schizofrenik a jakýsi mužský vzor má Igby jen v zazobaném a slizkém kmotrovi D.H. Banesovi. A tak se mladík nakonec rozhodne před vším utéct do bohémského prostředí New Yorku. Jenže uniknout před sebou samotným není tak jednoduché... Cynická americká komedie debutujícího scenáristy a režiséra Burra Steerse (jako herec se objevil mj. ve filmech Quentina Tarantina Gauneři a Pulp Fiction - historky z podsvětí) si vysloužila sympatie diváků i kritiků. S černým humorem líčí potíže dospívání, se kterými se potýká navenek obyčejný mladý muž. Ve filmu, srovnávaném s klasickým dílem Mikea Nicholse Absolvent, uvidíte řadu vynikajících herců: Kierana Culkina, Claire Danesovou, Jeffa Goldbluma, Ryana Phillippeho, Billa Pullmana a také Susan Sarandonovou, oceněnou Oscarem za film Mrtvý muž přichází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Morloth 

všechny recenze uživatele

Filmy s teenagery a pro teenagery to mají těžké. Dost často jsou točeny s cílem zaujmout právě tuto vrstvu publika, proto se zbytku nemusí líbit. Naštěstí to není případ Igbyho. Snímek Igby Goes Down má začátkem našlápnuto k velkému trháku, ovšem v polovině filmu se něco zlomí a kvalita se trochu vytrácí. Dostáváme se na hranici, někdy až za hranici klišé. Přesto musím říct, že mne tento snímek oslovil a líbil se mi. Je tak trochu jako puzzle, protože způsob, jakým je vyprávěn je natolik rozsekaný, že je třeba jej postupně dávat dohromady. Přitom se jedná o poměrně prostý příběh o mladém rebelantovi a jeho vypořádáním se s realitou. Výkon Kierana Culkina je obdivuhodný a přesně se pro roli hodil, i když jeho obličej působí poněkud dětsky. Milým překvapením pro mne byl Bill Pullman, který se svou sice minimální, zato však osobitou, příromností na plátně vryl do paměti a také Jeff Goldblum, kterého mám jako herce dosti rád. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

963. hodnocený film: výbornej film o dvou zvrhlých synáčcích, kdy jeden k smrti nenávidí svou matku a druhý to na ni jen hraje, že ji má rád. V prvním případě mluvíme o Kieranu Culkinovi, tedy malém Igbym, který se jen tak pofaluje, vyhazují jej z každé školy a má touhu být se staršíma holkama. V druhém případě tu máme Ryana Phillippeho, alias Olieho, který zase naoko řeší problémy za svého bratra, ale jinak je to hajzl největší. Všude se to točí jenom kolem peněz a podle tohoto snímku, se také jimi dá všechno vyřešit. Do jisté míry je to pravda, ale city si za ně nekoupíš. 5* si tenhle snímek zaslouží, protože ukazuje spoustu skvělých dialogů, 2 krásné ženy, kdy jedna touží být milována a druhá miluje za peníze. Dále je zde pak i krásně ukázáno, jak člověkem dokážou hnout výčitky, to když Igbymu umírá matka a on si pak po její smrti uvědomí, o co přišel. Otec se zbláznil, jeho milovanou dívku mu přebere starší brácha a k tomu všemu smrt matky. Že toho bylo málo? A co takhle, když matka své dva syny požádá, aby ji podali smrtící dávku jedu? Ten moc nezabírá a tak jí dají pro jistotu igelitový pytlík. 5* a nikdo mi to nevymluví. 5* ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Kieran se celkem brzy vymanil z Fullerova stínu a udělal si velice slušnou kariéru v nezávislácích jako je Igby, což ho dostalo až k jedné z hlavních rolí v oceňovaném Boji o moc. Igby je hořkosladká nezávislárna amerického střihu, která ničím nepřekvapí ale vlastně ji ani není moc co vytknout. Jen záleží jaký máte k podobně laděným filmům vztah. Zde navíc překvapí hvězdné obsazení. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Hodně cynická komedie, která je zajímavě napsaná a má velice povedené dialogy. Vzhledem k solidnímu obsazení mě poněkud překvapilo, že prakticky celý film táhne Kieran Culkin, který obrazovku prakticky neopouští. Ne že by ostatní nebyli zajímaví, ale Kieran vypadá, že v pohodě drží krok i se Susan Sarandon. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Teenagerovský film trochu jinak :-) Kieran Culkin se snaží vymanit ze všech konvencí a snaží se protlouci jako soběstačný skorodospělý kde se dá, do toho všeho s musí potýkat s despotickou matkou Susan Sarandon, schizofrenním otcem, arogantním kmotrem Jeffem Goldblumem, nadutým bratrem Ryanem Phillippe, nymfomankou Amandou Peet a první láskou Claire Danes.. Hrálo jim to spolu moc pěkně, navíc cynický humor mi není cizí :-) Nadprůměrný film o dospívání :-) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Spisovatel a režisér Burr Steers původně zamýšlel vydat příběh jako knihu. (zuza99)

Reklama

Reklama