foto

Eric Bogosian

  • nar. 24.4.1953 (65 let)
    Woburn, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eric Bogosian je americký herec, autor divadelních her, romanopisec a performer arménského původu.

Bogosian se narodil ve Woburnu ve státě Massachusetts otci Henrymu – účetnímu a matce Edwin – kadeřnici. Po absolvování univerzity Oberlin College se Bogosian přestěhoval do New Yorku aby se blíž zaměřil na svou divadelní kariéru. Eric Bogosian je autor a hlavní představitel  jeho her „Talk Radio" a „subUrbia" stejně jako nespočtu jeho one-man show. V předchozích letech zazářil na Broadwayi ve hře „Time Stands Still" autora Donalda Marguliese, vydal tři romány a v seriálu LAW & ORDER: CI ztvárnil postavu kapitána Dannyho Rosse.

V letech 1980 a 2000 bylo na Off-Broadwayi představeno šest jeho sólo her, které mu vynesly tři ceny Obie Award a Drama Desk Award. Mimo evropské a americké turné, byly tyto hry uvedeny i v Argentině, Brazílii, Itálii a Polsku.

Bogosian je autorem již zmíněné hry "Talk Radio" uvedené na New York Shakespeare Festival, která byla nominována na Pulitzer Price a následně adaptována do filmu Olivera Stonea, vynešivsí Bogosianovi prestižní sošku stříbrného medvěda na Berlin Film Festival /1989/.  roce 2007 byl na Broadwayi uveden revival této hry režírovaný Robertem Fallsem v hlavní roli s Lievem Schreiberem. Hra subUrbia /1996/ uvedená v Lincoln Center Theater byla převedena do stejnojmenného filmu režiséra Richarda Linklatera. Mimo své sólo hry hrál Bogosian ve hře Stephena Adly Guirgise "The Last Days of Judas Iscariot" , kde hrál postavu samotného Satana.

Ve filmové branži účinkoval ve filmech TALK RADIO /1988/, v akčním thrilleru se Stevenem Seagalem UNDER SIEGE II: DARK TERRITORY /1995/, kde ztvárnil roli Travise Danea a v krimi-dramatu WONDERLAND /2003/ s Valem Kilmerem a Lisou Kudrow. Spolupracoval s režiséry Woodym Allenem, Robertem Altmanem, Taylorem Hackfordem, Atomem Egoyanem či Agniezskou Holland.

V televizi je znám pro roli kapitána Dannyho Rosse z krimi seriálu LAW & ORDER: CRIMINAL INTENT /2001-2011/. Jako guest star se objevil v drama seriálu HIGH INCIDENT /1996-1997/  produkovaného Stevenem Spielbergem. V TV filmu THE CAINE MUTINY COURT MARTIAL ztvárnil postavu obhájce Barneyho Greenwalda.

Bogosian je autorem třech románů vydaných nakladatelstvím Simon & Schuster: Mall, Wasted Beauty a Perforated Heart. Všechny jeho divadelní práce jsou v tištěné verzi vydané společností Theater Communication Group. V současnosti /2013/ pracuje na nové knize pojednávající o arménské vražedné skupině Nemesis.

Bogosian založil taneční studio The Kitchen. V době kdy měl toto studio pronajaté, zorganizoval zde první koncerty Billa T.Jonese a Arnie Zane, Karole Armitage a Molissy Fenley a tucet dalších choreografií. V roce 2006 vystupoval Bogosian jako producent v dokumentu New York City Ballet Bringing Back Balanchine. V roce 1989 získal na Chicago Film Critics Association Awards cenu  CFCA pro hereckého nováčka roku za film Talk Radio. A za stejný film a roli byl nominován na cenu Independent Spirit Awards.

Bogosian je ženatý od roku 1980 s divadelní režisérkou Jo Bonney, se kterou má syny Harrise a Travise.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2019 Uncut Gems
2017 Rebel in the Rye
2014 Listen Up Philip
2010 Don't Go in the Woods
F--K
2008 Cadillac Records
2005 Heights
2004 Blade: Trinity
Pánem svého koutku
2003 Charlieho andílci: Na plný pecky
Untitled New York Pilot (TV film)
Wonderland Masakr
2002 Ararat
Igby
2001 Blondýnka (TV film)
Rána do srdce (TV film)
Wake Up and Smell the Coffee
2000 Fáma
In the Weeds
1998 Jasná lež (TV film)
Kasaři
1997 Pozor na Harryho
Vraždy po internetu
1996 Beavis a Butt-head dobývají Ameriku
Zkouška ohněm
1995 Dolores Claiborneová
Přepadení 2: Temné území
1994 Hon na čarodějnice (TV film)
1993 Nahý v New Yorku
The Thief and the Cobbler
1991 Sex, Drugs, Rock & Roll
1990 Last Flight Out (TV film)
1989 Suffering Bastards
1988 Noční talk show
Vojenský soud se vzbouřenci z lodi Caine (TV film)
1987 Arena Brains
Chasing the Dragon
1986 Crime Story (TV film)
1985 Pěna zabiják
1984 Special Effects
1983 Born in Flames

TV seriály

2018 Boj o moc (TV seriál)
Pre-Nuptial (S01E09)
Prague (S01E08)
Austerlitz (S01E07)
Miliardy (TV seriál)
Flaw in the Death Star (S03E05)
2017 Miliardy (TV seriál)
Golden Frog Time (S02E11)
With or Without You (S02E10)
Dead Cat Bounce (S02E02)
The Get Down (TV seriál)
Gamble Everything (E10)
One by One, Into the Dark (E09)
The Beat Says, This Is the Way (E08)
další epizody (4)
2016 The Get Down (TV seriál)
Raise Your Words, Not Your Voice (E06)
Darkness is Your Candle (E03)
2015 Jak prosté (TV seriál)
Špetka času (S03E20)
2014 Dobrá manželka (TV seriál)
Dramatics, Your Honor (S05E15)
A Few Words (S05E14)
Parallel Construction, Bitches (S05E13)
2010 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Loajalita (1. část) (S09E01)
2009 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Revoluce (S08E16)
Alfa pes (S08E15)
Závažný případ (S08E14)
další epizody (16)
2008 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Past (S07E22)
Poslední pomazání (S07E21)
Sousedská hlídka (S07E20)
další epizody (12)
2007 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Nesmysl (S07E10)
Nesvázaný (S07E09)
Obrana a útok (S07E08)
další epizody (23)
2006 Love Monkey - Hoch se zlatým uchem (TV seriál)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Seriálová hvězda (S06E09)
Domácí válka (S06E08)
Prostá duše (S06E07)
další epizody (9)
2003 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Jeho příběh (S02E15)
1993 Právo a pořádek (TV seriál)
Night & Fog (S03E13)
1992 Právo a pořádek (TV seriál)
Conspiracy (S03E02)
1985 Miami Vice (TV seriál)
Milk Run (S01E12)
1984 Alive From Off Center (TV seriál)

Dokumentární

2017 King Cohen
2010 MindFlux
2008 Guest of Cindy Sherman
2007 Brother Theodore
2003 Khachaturian
2002 Directors: Oliver Stone, The
1994 It's Just a Ride (TV film)
1992 Oliver Stone (TV film)
1989 Decade (TV film)
1987 Vandemonium Plus (TV film)
1986 New Wave Comedy

TV pořady

1994 Comic Relief VI (TV pořad)
1986 Funhouse (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2007 Red Angel - divadelní hra
2001 Wake Up and Smell the Coffee
1996 Předměstí - scénář, divadelní hra
1991 Sex, Drugs, Rock & Roll - scénář, divadelní hra
1988 Noční talk show - scénář, divadelní hra
1987 Arena Brains
Chasing the Dragon

TV seriály

1996 Každý den v akci (TV seriál)

TV pořady

1986 Funhouse (TV pořad)

Spisovatelská filmografie

Filmy

2014 Mall - kniha

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace