Reklama

Reklama

Obec B.

(studentský film)
  • angličtina Village B.
všechny plakáty

Obsahy(1)

Obec Blšany jsou malou vesničkou v Čechách, o níž by se veřejnost pravděpodobně nikdy nic nedozvěděla, kdyby Blšany nežily dvojím životem. Většinu času se nic neděje. Vesničané ryjí své zahrádky, posedávají před konzumem u lahvového piva, chodí do práce. Bývalý učitel a promítač místního kina natáčí poklidný život vsi videokamerou - autoři tohoto dokumentu ho tedy učiní průvodcem. Jednou za čas to však přijde: Do vsi se nahrnou autobusy a auta plná fotbalových fanoušků a Blšany prožívají den prvoligového zápasu. Obrovský stadion, který tu vybudoval soukromý podnikatel a bývalý předseda Českého fotbalového svazu, vypadá sice ve vsi tak trochu nepatřičně, zato jí však zaručuje jistý věhlas. Jak se k tomu staví místní? Změnil nějak tento pomník novodobého kapitalismu v Čechách jejich hodnotový systém? Proč se jim tak stýská po časech, kdy jim v klidu vládli komunisté? Má zdejší fotbal nějaký význam pro církev svatou? A co samotní hráči? Mají ke vsi vůlbec nějaký vztah? (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (13)

otík 

všechny recenze uživatele

Pohodový a příjemně prostý dokument o obci Blšany, ve která na přelomu tisíciletí řádila jednou za 14 dní fotbalová horečka zvaná první fotbalová liga. Klub Chmel Blšany tam několik let čeřil stojatou vodu fotbalové ligy. Kdo ví, co se tam na tom stadionku děje dnes. Tehdy to ale bylo jistě příjemné zpestření vesnické jednotvárnosti. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Nádherná sonda do venkovského života se vším všudy. Z každého záběru na vás dýchá ironie. Nejvíc markantní je to u faráře, který slouží mši pro 3 lidi a zatím na stadionu jich sedí 4 tisíce. Docela mě překvapilo, že i po roce 2000 měli ještě starostové a představitelé města potřebu obhajovat své činy z dob komunismu. Myslím, že pro českého diváka je to zajímavý pohled, ale já bych doporučoval nahodit titulky a vyvézt na západ od nás, aby viděli co bylo v našem fotbale možný. ()

Reklama

Kivis 

všechny recenze uživatele

Dokument jako takový o ničem. Obzvlášť pak pro člověka, který na vesnici strávil většinu života. I když Blšany v tomto dokumentu působí až ultravesnicky. Docela by mě zajímalo, jestli takhle nějak vypadaly ve skutečnosti, nebo to bylo jen vhodným výběrem účinkujících. O fotbalu na vesnici se také nedozvídáme prakticky nic zajímavého - půlka lidí ho chce, staří spíš ne, chlapi díky němu mají o čem kecat v hospodě, jednou za čas vesnici zaplaví pár tisíc fanoušků,... jak říkám, dokument, který mi nepřinesl nic zajímavého, jen pár zábavných scének a komických postaviček, ale přesto jsem rád, že tuhle fotbalovou raritu někdo zaznamenal pro další generace. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Portrét dedinky, do ktorej na istú dobu vstúpil svet prvoligového futbalu. Vidiecky ráz sa nezmenil, naopak mančaft bol zaradený do súboru rituálov obecného úradu, pripomínajúceho vítanie nových občanov. Zaujímavé bolo porovnávanie života na dedine v súčasnosti a pred rokom 1989. Miestni spomínajú na pomerne bohatú spolkovú činnosť kedysi, ktorú dnes zhltla televízna obrazovka. Zvyšok filmu tvorí klasika: zábery z "raritných filmových pásov" o živote v dedine v minulosti, ktoré sú zobrazenými udalosťami a ich aktérmi atraktívne maximálne pre veľmi úzku skupinku príbuzných. Vidieť aj snahu uchopiť dedinu a život v nej s ironickým nadhľadom, vysmievajúcim sa hrdosti dedinských zástupcov na svoje vlastné teritórium, na svoj vlastný futbalový klub. ()

rybitvi 

všechny recenze uživatele

Dokument plný absurdních scén ze života, zvlášť ten starosta je postavička jak z Formanových filmů. Manželé,co si koupili čistící stroj za 80 tisíc, ženy co tančí v kroužku do rytmů šlágru Buráky, ale nejlepší jsou fotbalisti Blšan v dresech na místní radnici,kde se zapisují do pamětní knihy a dostávají zarámovaný letecký pohled na Blšany. Jedním z nich je i Petr Čech! Z Blšan, a kam až to dotáhl. Kdepak,obec B. není jen tak ledajaká víska................... ()

Zajímavosti (1)

  • Snímek získal na MFF v Karlových Varech 2002 a na Festivalu FAMU 2003 cenu za nejlepší dokument, Don Quijote Award na Art Filmu Trenčianské Teplice 2003 a několik dalších ocenění na festivalech v Evropě i USA. (hippyman)

Reklama

Reklama