Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jádrem této nostalgické vzpomínky na lásku, vycházející ze stejnojmenného románu Ann Beattie, je režisérské i scénáristické umění Joan Micklin Silver. Snímek vypráví o Charlesovi (John Heard), jenž vzpomíná na svůj milostný vztah s Laurou (Mary Beth Hurt) a moc by ji chtěl získat zpět... Už je tomu rok, co jej Laura opustila a vrátila se ke svému manželovi Oxovi (Mark Metcalf) a nevlastní dceři Rebecce, Charles však na ni neustále myslí a ve fantazii si dokonce přehrává vymyšlené rozhovory mezi nimi. Lauru potkal v podatelně Ministerstva místního rozvoje v Salt Lake City ve státě Utah a byla to láska na první pohled. Laura byla vdaná, avšak odstěhovala se od manžela již šest týdnů před tím. Charles si dodal odvahy a pozval ji na rande a zanedlouho již spolu začínají bydlet. Laura si uvědomuje, že tak šťastná jako s Charlesem nikdy předtím nebyla, má však pocit, že si ono štěstí nezaslouží, neboť odešla od rodiny, která jí nijak neublížila. Nechápe, proč ji Charles tak miluje ("Pořád mě vynášíš do nebes, a já to tak nesnáším. Jestli si myslíš, že jsem tak skvělá, pak s tebou určitě není něco v pořádku."). A brzy se opět přestěhuje ke svému manželovi. Charles si říká, že Laura se asi cítí lépe "s někým, kdo ji miluje moc málo, než s někým, kdo ji miluje až moc" a vášnivě touží získat ji zpět k sobě. Sleduje ji, jak vyzvedává ze školy dceru, krouží kolem jejího domu a dokonce se spřátelí s její koketní kolegyní Betty (Nora Heflin), aby se o ní dozvěděl více. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

ppospisil 

všechny recenze uživatele

Obraz zoufalého jedince amerického balíkova ze ztroskotané rodiny. Nevýrazné filmově i příběhově. Hlavní myšlenka filmu je jasná každému už po polovině filmu. Oceňuji alespoň konec filmu, ve kterém ta hlavní myšlenka skvěle dozní. Herecké výkony taky nevýrazné, celkově jsem se vůbec nebavil. No nic, po dnešku je čas se vrátit k opravdovým filmům. 40% ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Možná by stálo za to počkat si deset, patnáct let na Rebeccu.." Herecky bravurní náhled do bizarní mysli stalkera, v němž John Heard dokazuje, za jak nedoceněného herce platí.. Zbytečně zapomenutý biják, ovšem coby adaptace Ann Beattie, která si zde dokonce překvapivě střihla servírku, poměrně slabé.. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Erich Fromm napísal knihu "Mať alebo byť" a tiež knihu o láske "Umenie milovať". Toto je film o človeku, ktorý sa rozhodol vlastniť milenku. Teda cestu z oboch knižiek, pred ktorou jej autor varuje. Majetnícky ovládať na jednej strane a na druhej milovať urputnou jednostranne prehnanou láskou. Takýto zaslepený vlastník ženy si spočiatku idealizujuje svoj ženský náprotivok do nebeských výšin. Nenechá jej vydýchnuť, trávi s ňou všetok čas a ten, ktorý netrávi musí mať od nej dôkladne zdokumentovaný. Je jasné, že z takéhoto tlakového hrnca žena po pár mesiacoch odchádza a vracia sa späť k manželovi. Ohrdnutý amant sa však rozhodne bojovať, pri najmenšej zmienke účasti od jeho bývalej cíti, že má veľkú šancu. Na ex-milenku nezabúda ani v teple domova, kde si vybuduje maketu jej domu aj s vnútorným vybavením a figúrkami jej obyvateľov. Voľné chvíle trávi posedávaním v aute pred jej domom. Výstižné zdokumentovanie medzi stavu medzi zaslepenosťou a stalkingom. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

V Charlesovi se pravděpodobně pozná většina z těch, kdo se někdy ocitl v podobné situaci (a že je nás určitě většina!) - byla láska a najednou konec a i kdyby se třeba rozkrájel na nudličky do polívky, nedá se s tím nic dělat - aneb, jak říká klasik JC: "Můžeme proti tomu protestovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat". Moc hezky smutný film. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama