Reklama

Reklama

Recenze (3)

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Sledování The House of Rothschild jsem po 1/3 přerušil. Přestože si film hraje na životopisný, tak je první zásadní chyba hned v první minutě po úvodních titulcích (vývěsní štít). Úkolem celého filmu bylo pošpinit snažícího se člověk, na kterém bylo pácháno bezpráví. Nejen dnes je jméno tohoto významného rodu často spojováno se vším zlem, které na světě je a zcela chápu, proč byl právě tento film používán v nacistickém Německu k propagandě. Nechci nikoho hájit, ale hned po informaci o ztrátě velké hotovosti hlava rodiny natolik přehrávala, že nebylo o pravém účelu vůbec pochyb. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

V tom dobrém, neironickém slova smyslu "pokrokové dílo", které se snaží razit myšlenku, že Židé nejsou o nic horší, než kdokoliv jiný. Ač obvyklý popisek tohoto filmu slibuje životopisnou podívanou, pravda je taková, že celý jeho děj se odehrává takřka výlučně v prostých interiérech, a to ještě pouze ve dvou časových rovinách: Jakýsi prolog je situován do roku 1780, kdy zakladatel rodu Mayer Amsel Rothschild sděluje svým pěti mladičkým synům životní krédo: "Ani obchod ani moc ani všechno zlato v Evropě vám nepřinese štěstí dokud jsme my - náš národ - nedosáhli rovnoprávnosti, respektu a důstojnosti, abychom mohli důstojně obchodovat, důstojně žít, s důstojností kráčet po světě." - Zbytek příběhu je pak zasazen do závěrečných let napoleonských válek 1814/1815, kdy pětice synů Rothschildů dosáhla bohatství a věhlasu, a v praxi pod vedením nejstaršího bratra Nathana, který vede londýnskou pobočku rodinného trustu, naplňuje otcovo přikázání, a to navzdory předsudkům a nepřízni okolí. - Celé je to samozřejmě patřičně schematické a předvídatelné (nemluvě o tom, že to jen v hrubých obrysech odpovídá skutečné historické realitě), a přes všechnu svou progresivnost se nedokáže vyhnout ani řadě stereotypů o Židech. Přesto je to na svou dobu poměrně odvážné dílo, které odmítá tehdejší antisemitismus nejen v jeho nejvyhraněnější podobě v nacistickém Německu; vyjma této ideové odvážnosti pak na filmu zaujmou i některé herecké výkony - zejména George Arliss v dvojroli otce Mayera Rothschilda i syna Nathana Rothschilda. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Film sa zapáčil aj nacistom, pretože verili, že podporuje ich rasové stereotypy. A páčil sa im natoľko, že z neho ukradli klip do vlastného propagandistického filmu Večný žid (1940). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama