foto

Loretta Young

  • nar. 6.1.1913
    Salt Lake City, Utah, USA
  • zem. 12.8.2000 (87 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gretchen Young - Loretta Young se narodila v Salt Lake City v Utahu dne 6. 1. 1913. Rodiče se rozvedli, když byly Lorettě tři roky. Její matka Gladys se přestěhovala i s jejími dvěma staršími sestrami Polly Ann a Elizabeth Jane do jižní Kalifornie, kde si paní Youngová otevřela pension. Bratr paní Youngové byl asistent režie, a protože potřebovali malé dítě k natáčení do filmu, dostala malá Loretta malou roli v tehdy ještě němém filmu JEDINÁ CESTA (1914). Občas hrála malé roličky jako ve THE PRIMROSE RING. Herečka Mae Murray, si Gretku k sobě na rok a půl roku vzala a vzdělávala jí. V roce 1921 měla krátkou scénu v pověstném filmu ŠEJK (1921).

Loretta a obě její sestry navštěvovaly farní školu a také pomáhaly. i finančně, své matce otevřít další penzion. V roce 1927 potřebovali mladou dívenku do filmu pro malou roli v NEMRAVNÝ. Už jako 14-tiletá budila dojem naprostého profesionála. První velkou roli Denise Laverne v THE MAGNIFICENT FLIRT natočila v roce 1928. Až do konce roku 1930 hrála v šesti až devíti filmech za rok. Obě sestry byly rovněž herečkami, ale nebyly ani zdaleka tak úspěšné jako byla Loretta, která byla přirozeně krásná a výrazná, pracovala pro First National Studios, a pak podepsala smlouvu u spol. Fox, pro kterou si jí poměrně často „půjčovali“. V roce 1930 se 17-tiletá Gretchen provdala za svého, o hodně staršího, hereckého kolegu Granta Witherse, a odstěhovala se s ním do Arizony do Yumy. Manželství však bylo po roce anulováno. Paradoxně ve druhém filmu spol. Warner Bros hrála Loretta hlavní roli Loretta ve filmu PŘÍLIŠ MLADÁ NA VDÁVÁNÍ (1931).

V roce 1935 byla už považována za velmi úspěšnou herečku. Hrála spolu s charismatickým Clarkem Gablem ve filmu THE CALL OF THE WILD (Volání divočiny – 1935). S Clarkem z toho vznikla láska a Loretta otěhotněla. Svůj vztah museli z mnoha důvodů tajit. Vzhledem k přísné morálce, doložek ke smlouvám a také Gableovu manželství – nemohli nikomu říct nic, kromě Lorettiny matky. Obě pak spolu odjely do Evropy, kde Loretta porodila 6.11.1935 holčičku, která dostala jméno Judith. V roce 1940 se Loretta provdala za podnikatele Toma Lewise, a holčičce se říkalo Judy Lewis, i když jí Tom Lewis nikdy nepřijal za vlastní. Judy byla přesvědčena až do své dospělosti, že je jejím skutečným otcem on. V roce 1945, čtyři roky po jejím sňatku s Lewisem, se jim narodil syn Christopher (stal se režiserem), a později další syn Peter Charles.

Dalším rolí, kterou si získala popularitu byla v roce 1938 Sally Goodwin ve filmu KENTUCKY. Její filmový partner, který hrál Petera Goodwyna, Walter Brennan získal za svou roli Oscara. Do 1940 byla Loretta stále uznávanou jako jedna z nejkrásnějších dam v Hollywoodu. Vrcholu své kariéry dosáhla, když vyhrála za nejlepší herecký výkon ve filmu FARMÁŘOVA DCERA (The Farmer Dauther 1947), příběh farmářské dívky, která se vypracuje na kongresmanku. Dodnes je tento film považován za její nejlepší. Ve stejném roce, je nadšeně obdivována v roli biskupovy ženy, kde hrála po boku Caryho Granta a Davida Nivena – THE BISHOP'S WIFE (Biskupova žena), který byl současně obrovským kasovním trhákem. V roce 1949 Loretta hraje ve filmu MOTHER IS A FRESHMAN (Matka je v prváku - 1949) s herci Van Johnsonem a Rudy Vallée. Druhou nominaci na Oscara neproměnila, protože toho získala Olivia de Havilland za Dědičku.

V roce 1953 se Loretta loučí se stříbrným plátnem filmem IT HAPPENS EVERY THURSDAY (To se děje každý čtvrtek). Loretta natáčela dál filmy až do počátku 50tých let, kdy se rozhodla pro spolupráci s televizí. Byla velmi oblíbená a tato spolupráce trvala osm let. V roce 1959 se stala Loretta babičkou. Její dcera Judy byla už tři roky vdaná, a porodila holčičku Mariu. V roce 1960 si také vyzkoušela novou show, která měla inovační koncepci, ale ta se příliš neujala, a trvala jen jednu sezónu. Loretta získala tři ceny Emmy za nejlepší herecké výkony v TV seriálech. V tom samém roce se rozvedli s Tomem Lewisem. Loretta si pozvolna užívala důchodu. Navštěvuje své děti, hodně cestuje, hlavně s přítelkyní, Josephine Alicia Saenz, ex-manželkou herce Johna Wayne, kterým byla za svědka na svatbě. Cestovaly i po Indii a navštívily Taj Mahal. Její poslední film byl pro TV s názvem DÁMA V CORNERU (1989).

V roce 1990 se stala pra-babičkou, když její vnučka Maria, porodila chlapečka. Dalších 24 let se o tom, že by vystupovala na veřejnosti nic neví, jen snad to, že se provdala v roce 1993 za Jeana Louise, se kterým žila až do jeho smrti v roce 1997. Jako zajímavost uvádím,že Loretta byla křestní matkou Waynova syna Michaela, který se stal filmovým a divadelním producentem. Žila poklidně a užívala si důchodu v Palm Springs v Kalifornii u své nevlastní, mladší sestry Georgiany, a jejího manžela, také filmového herce Ricarda Montalbána až do své smrti. Loretta Young zemřela 12. 8. 2000 na rakovinu ve věku 87 let v domě sestry v Palm Springs.

Marta "marťan" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

1994 Life Along the Mississippi (TV film)
1989 Boj o Grace magazín (TV film)
1986 Christmas Eve (TV film)
1955 Screen Snapshots 7855: Pennies from Hollywood - a.z.
1953 It Happens Every Thursday
1952 Because of You
Paula
1951 Cause for Alarm!
Half Angel
1950 Key to the City
1949 Come to the Stable
Mother Is a Freshman
The Accused
1948 Rachel and the Stranger
1947 Farmářova dcera
Perfect Marriage, The
The Bishop's Wife
1946 Cizinec
1945 Taky dorazil Jones
1944 And Now Tomorrow
Ladies Courageous
1943 China
1942 A Night to Remember
1941 Bedtime Story
The Lady from Cheyenne
The Men in Her Life
1940 He Stayed for Breakfast
The Doctor Takes a Wife
1939 Eternally Yours
Hlavou do zdi
Zapomenutý
1938 Four Men and a Prayer
Kentucky
Suez
Three Blind Mice
1937 Cafe Metropole
Jeho pravá ruka
Scotland Yard nařizuje
Second Honeymoon
Veřejný ženich
1936 Ladies in Love
Private Number
Ramona
The Unguarded Hour
1935 Dobyvatel Indie
Křižáci
Shanghai
The Call of the Wild
1934 Born to Be Bad
Bulldog Drummond Strikes Back
Caravan
Rothschildové
The White Parade
1933 Employees' Entrance
Grand Slam
Heroes for Sale
Man's Castle
Midnight Mary
She Had to Say Yes
The Devil's in Love
The Life of Jimmy Dolan
Zoo in Budapest
1932 Life Begins
Play-Girl
Taxi!
The Hatchet Man
They Call It Sin
Week-end Marriage
1931 Beau Ideal
Big Business Girl
How I Play Golf, by Bobby Jones No. 8: 'The Brassie'
I Like Your Nerve
Platinová blondýnka
The Right of Way
The Ruling Voice
Three Girls Lost
Too Young to Marry
Uloupené šperky
1930 Kismet
Loose Ankles
Road to Paradise
Show Girl in Hollywood
The Devil to Pay!
The Man from Blankley's
The Second Floor Mystery
The Truth About Youth
War Nurse
1929 Fast Life
Seven Footprints to Satan
The Careless Age
The Forward Pass
The Girl in the Glass Cage
The Show of Shows
The Squall
1928 Scarlet Seas
Směj se paňáco
The Head Man
The Magnificent Flirt
Whip Woman, The
1927 Kněžna z pojízdné restaurace
Naughty But Nice
1921 Šejk
White and Unmarried
1919 The Only Way
1917 Sirens of the Sea
The Primrose Ring

TV seriály

1962 New Loretta Young Show, The (TV seriál)
1953 Letter to Loretta (TV seriál)

Dokumentární

2008 Thou Shalt Not: Sex, Sin and Censorship in Pre-Code Hollywood (TV film)
2003 Christmas from Hollywood - a.z.
2000 Lon Chaney: A Thousand Faces (TV film)
1987 Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1943 Show Business at War
1941 Hedda Hopper's Hollywood No. 2
1939 Land of Liberty - a.z.
1936 20th Century Fox Promotional Film
1935 Hollywood Extra Girl
1933 Hollywood on Parade No. B-5

TV pořady

2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1985 All-Star Party for 'Dutch' Reagan (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
1961 The 13th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace