Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V podzemí buenosaireského metra dojde jedné noci k nevysvětlitelné události - jedna ze souprav beze stopy zmizí. Nikdo ze zaměstnanců ani z vedoucích provozu si to nedovede vysvětlit. Nějaké vysvětlení ale přece existovat musí - jeho vypátráním je pověřen mladý nadaný matematik Daniel, který brzy skutečně přijde s objevem, který se zdá být naprosto šílený. Přesto stále více indicií naznačuje, že by mohl být reálný. Sci-fi drama, prosycené tajuplnou atmosférou a mystériem, skrytým v labyrintu podzemních chodeb a tunelů je studentským filmem, avšak o to víc překvapuje profesionalitou, s jakou se jeho tvůrcům podařilo zpracovat žánr, který je pokládán za jeden z realizačně nejnáročnějších. Na festivalech fantasy a sci-fi filmů získal řadu ocenění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Eodeon 

všechny recenze uživatele

pokud nahlížím na Moebia jako na "pouhý" studentský film, shledávám ho lehce nadprůměrným. kamerové zpracování není špatné, ačkoliv jistá syrovost záběrů může být dost dobře záměrná, interiéry jsem povětšinou pociťoval nepříjemně tísnivé a klaustrofobické (což je zřejmě důsledek proslulého tunelového efektu), nicméně v jistých mezích realistické, herecké výkony kolísaly a dějová linie byla natahovaná jak žvýkačka a obsahovala mnoho pro film zcela irelevantních scén. ale abych jen nekritizoval, chválím, že se tvůrcům podařilo vnést do Moebia alespoň ten prchavý výtažek záhadami prosycené atmosféry. dále oceňuji, že film nutí diváka přemýšlet o všedních věcech z úplně nových perspektiv a o světě s trochou vyumělkované moudrosti vypovídá jako o "místě, kde nikdo nenaslouchá druhým". přesto rozhodně nedoporučuji brát "vědeckou stránku filmu" vážně. odsoudit matematické zdůvodnění zmizení vlaku, připodobňované k zakřivení Moebiovy smyčky, by mohlo poukazovat na "přidanou tématickou hodnotu filmu" - na to, že ani já, tak, jako zbytek světa, nenaslouchám, nejsem otevřený novým možnostem. a přeci to je mimo jiné účelem vědecko-fantastických filmů - otevírat mysli diváků zobrazováním nových možností existence. poukazu se opatrně vyhnu a jen doporučím nehledat v pointě filmu Moebius logiku. je pravda, že není vůbec snadné natočit dobrý vědecko-fantastický film a že s tímto žánrem se v latinskoamerických kinematografiích takřka nepotkáme. bohužel ani Moebius pravidla žánru dokonale nesplňuje. je v něm trocha vybájené fantazie i trocha v uvozovkách "vědy" a dokonce i pokus spojit ony dva prvky do jediné skutečnosti, doplněno malou, zanedbatelnou troškou hororové atmosféry, ale to je vše. v porovnání s vrcholem žánru pouhý průměr, na poměry studentského filmu si však Moebius zasluhuje větší uznání. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Poviedka Podzemná dráha Mobius má cca 15 strán, takže nakrútiť na jej motívy celovečerný film nie je jednoduché. No a argentínski tvorcovia sa snažia čo to ide, ale nezakryjú fakt, že tento príbeh by sa viac vynímal v sérii typu Twilight Zone, kde sa príbehy rozprávajú do hodinky, ale aj menej. Napatie by sa dalo zvýšiť zábermi zo samotného vlaku, avšak my sa sústredime hlavne na vyšetrovanie. Záverečná dvadsaťminútovka je už ale skutočne príťažlivé sci-fi "se vším všudy". Nedostatok financií mi tu nechýbal, neviem si predstaviť, že by takto dokázali nakrútiť túto látku študenti VŠMU. ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bych určitě ráda viděla ještě jednou - dost zajímavá atmosféra, kterou momentálně asi neumím přirovnat k žádné jiné v jakémkoli dalším filmu - ovšem bohužel jsem se plně nesoustředila na děj, a tudíž mi toho spousta unikla. Na to, že Moebius je studentský film, je natočen velmi dobře a já mu proto tu čtvrtou hvězdičku nakonec milostivě dám. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ne.e to je střela vedle pánové. Po dlouhé době jsem si přečetl komentář Eodena(tím Tě zdravím :)) a tak mam aspoň možnost porovnávat moje a jeho názory. Neřešit matematickou rovinu příběhu, která se tváří jako to hlavní a stěžejní je podle mě chyba. Snaha pochopit smyčku asi nebude nic platná a to je bohužel nejvíce chyba tvůrců, kteří se chtěli vyvarovat Lynchovskému způsobu "vysvětlení" a vrhli se na vědeckou dráhu dlouhých a krkolomných skoků od vzorce k vzorci. Celkově nádech větší mystiky by opravdu nevadil. Jak ukázali Maďarové v Revizorech, lze film z metra vyztužit dokonalým nádechem mystiky a tajemná(to, že film nezvládli v jiných věcech je už minulost...). FIlm nutí přemýšlet to ano, ale o čem? Většinou o matematickém vysvětlování a jinak je ve filmu jen velká záhada světel a neviditelného vlaku. Závěrečné rozhovor hlavní postavy topologa a jím dlouho hledaného vědce je vše říkající a celý film k ní jednoznačně směřuje. Na druhou stranu jsem rád, že se občas někdo i v koutě jakým je Argentina pokusí o trochu scifi prvku. Když si vzpomenu jak v Československu se dal natočit film jakým je "český Star trek" Ikarie XB1 lituji, že češi nad vědecko-fantastický žánr zavřeli oči. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem viděl na ČT 2 a udrželo mne to v napětí až do konce, i když to šlo pozdě a už jsem původně chtěl jít spát. Nápad je zajímavý, zpracování horší, ale celkově příjemná scifárna. - EDIT 2/4/2020 - Viděno podruhé a pořád se mi to moc líbí. Nebýt tam trochu nesmyslně ta holčička a některé zbytečně zpomalené záběry na ty nevěřící potentáty, klidně by to na slabých 5* bylo. Zaujala mě jedna ze závěrečných myšlenek - žijeme ve světě, kde nás nikdo neposlouchá. A to ani, kdyby se zpomalil čas, jak vidno. Až na určité výjimky jako paradoxně ta holčička. :-) On ten film ale vlastně o paradoxech je. V nás, světě kolem nás, našem chování. Začne to jako detektivka (v metru se ztratil beze stopy vlak a semafory se samy přepínají), u níž postupně převládá mysteriozní až surrealistický (útěk před vlakem chodbičkou a výlez na WC) prvek. Hlavní gró se pak nachází v profesorově vysvětlení situace včetně tvrzení, že lidé a čas nechávají své stopy, a tyto stopy jsou propojeny s duší člověka. Škoda, že než dořečení se tvůrci nakonec spolehli na komičtější verzi všech ztracených vozů. Jinak ale atmosféra i hudba skvělé a ty tajemné chodby a tunely metra navozují skutečně zvláštní pocity. A tohle natočili študáci. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Snímek byl natočen na motivy povídky „Podzemní dráha Möbius“ od Armina Josehpa Deutsch, která vyšla v roce 1950. (m.xFuck)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno