Reklama

Reklama

Nyad

Trailer

VOD (1)

V šedesáti letech uplavat víc než 160 kilometrů z Kuby na Floridu bez jakékoli ochrany před žraloky? Diana Nyad má prostě celoživotní sen a teď si ho chce splnit. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hraný debut dokumentární dvojice, který kombinuje drama o přátelství a sportovní film o překonání sama sebe. Daný příběh je silný ale bohužel není dostatečně nosný pro dvouhodinový celovečerák, přestože se úvodní duo opravdu snaží. Jako článek v novinách je to povzbuzující a silné, jako film se to točí v kruhu a přestože se celku nedá mnoho vytknout, nejde ani jednoznačně doporučit. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nebylo jí ani třicet, když se jako první člověk na světě pokusila přeplavat z Kuby na Floridu bez přestávky a bez klece proti žralokům. 160 kilometrů neklidných vod. Nevyšlo to. Zabejčená dálková plavkyně a spisovatelka Diana Nyad to zkusí znovu. Jenže tohle „váhání“ trvalo 30 let, takže nemožná výzva se stává ještě nedosažitelnější. Jsme ale přeci v Americe, navíc se tenhle příběh skutečně stal. Zlomí svou kamarádku a koučku Jodie Foster, aby ji začala na 50hodinovou plavbu připravovat. Zbytek je jasně nalajnovaný, párkrát to (někdy i smolně) nevyjde, tak to kurážná Diana třeba o půl roky později zkusí znova. Do toho přijde množství překážek (jedovaté medúzy, ostré slunce nad hlavou, halucinace) či návraty k traumatu z dospívání v podobě sexuálního napadení ze strany plaveckého trenéra. Annette Bening ve vodě „solidně“ trpí, přeci jenom se mi ale víc líbila charismatická Jodie (nějaké ty herecké nominace z toho asi kápnou). Zajímavé téma, poctivé zpracování, místy až děsivé scény na moři. Holt nikdy není pozdě plnit si své sny. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pocitovo tri, ale keďže ide o účelovku, tak menej. Navyše klamlivú. Samozrejme, že hrdinka je lesbička a hlavne kvôli tomu sa to  natočilo, pretože takíto hrdinovia sú vyhľadávaní. Aj keď dosahujú niektoré nezmyselné ciele, ktoré aj Guinessova kniha vymazala zo záznamu, pretože je pochybné, či sa to naozaj stalo tak, ako vidíme vo filme. Rovnako tak scéna so žralokmi je vymyslená, tak ako aj dramatizácia na konci, kde Bening pateticky robí posledné krôčiky v 15 centimetrovej vode a vedľa nej máva dúhová vlajka. Potom prestrih na aktuálne zábery a nič také nevidíme, ani roztrasené nohy v posledných chvíľach, ani vlajku. Takže čistá účelovka s priezračným cieľom aj za cenu lží. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, že na věku opravdu nezáleží a je důležité se nikdy nevzdávat, a to ani když několikrát neuspějete, protože pokud si jdete za svým cílem, úspěch dříve či později přijde. Diana Nyad je sice sebestřední a namyšlená, ale její odhodlání je fenomenální a stejně tak i její výkon, kdy se jí nakonec přeci jen podařilo uplavat vzdálenost mezi Kubou a Floridou, a to navíc v 64 letech. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Ako zvyčajne správne podotkol Arsenal83 ten účelový záver tomu rozhodne na kvalite trochu ubral, rovnako tak súboj so žralokom ale celkovo to bol vcelku sympatický príbeh staršej tety nevzdať sa svojho cieľa, ktorý či bol alebo nebol splnený tak ako by mal byť sa nakoniec do dejín zapísal a ako všetci dobre vieme v dnešnej dobe sa do dejín zapisuje čoraz viac poloprávd, celkovo je to však spracované pomerne pútavo a uveriteľne, inšpirácia hlavne pre postaršie paničky, nielen Stepfordské. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení filmu probíhalo ve státech USA (městech Key West a Los Angeles) a dále pak ve státech Kuba a Dominikánská republika. Točilo se od 15. března do 15. května 2023. (GASTON73)
  • Toto preplávanie z Kuby na Floridu nebol nikdy formálne ratifikované pre nedostatok nezávislých pozorovateľov a neúplné záznamy. Guinessova kniha rekordov teda zrušila tento úspech, na čo Nyad reagovala slovami: "Možno som mala v sebe príliš veľa arogancie, ako napríklad: 'Nepotrebujem to nikomu dokazovať.' Je to moja chyba."  (Arsenal83)
  • Film zjednodušuje plavbu Diany Nyad (Annette Bening) z Kuby na Floridu, zobrazuje ju len s jedným plavidlom a zameriava sa na plávanie „bez asistencie“, čo skresľuje skutočnú udalosť zahŕňajúcu viacero plavidiel, komplexnú posádku a použitie rôznych zariadení. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama