Reklama

Reklama

Zvon zvonů

Trailer
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2023, 27 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Odlít zvon o hmotnosti 9801 kg, který by symbolicky nahradil téměř 10 tisíc českých zvonů roztavených za druhé světové války, je technologický unikát i dechberoucí příběh... Před rokem se poprvé nad Prahou nesl hlas Zvonu #9801, který symbolicky připomíná 9801 rekvírovaných zvonů, odvezených v srpnu 1942 z protektorátu do válečných továren v Říši. Tak mohutný zvon byl v Praze naposledy umístěn před téměř pěti sty lety. Zrod Zvonu #9801 podnítila stejnojmenná iniciativa, odlití v nejstarším rakouském zvonařství Grassmayr umožnila velká podpora dárců zapojených do veřejné sbírky. Výrobou pamětního zvonu naplnila dlouhodobá sbírka svůj první cíl, dalším je získání finančních prostředků na obnovu rekvírovaných zvonů z naší země za druhé světové války. Časosběrný snímek mapující zrod, cestu a smysl Zvonu #9801 přináší dokument Zvon zvonů v režii Víta Klusáka. Samotný Zvon #9801 může veřejnost vidět a slyšet na Náplavce u Rašínova nábřeží. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

A.MacGyver 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument a Velkém počinu. Jednou za 50, 100, 500 let se bude třeba vyprávět, pouštět tento příběh dávných předků - nás :) ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Víta Klusáka mám spojeného se zajímavým tématy a nebylo tomu jinak ani u Zvonu. Dobře zpracovaný záznam o jednom užitečném počinu. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama