Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Patriarcha Jan Paweł dostal pozvánku na šlechtický sněm, a tak se jde poradit se synem o tom, jak dostat úhlavního nepřítele Andrzeje na kolena. (Netflix)

Recenze (10)

honajz 

všechny recenze uživatele

Pořád nevím, jak hodnotit. Vtipy tady jsou ("chci být nejslavnější polský Jan Pavel"), nadhled je fajn, modernizace mi nevadí, naopak celou tu historii oživuje, některý humor je až velmi černý (chudé děti), ale málo platné, pořád mi v tom něco chybí, nějaký šmrnc, tah na branku, něco pod tím. Třeba britcomy mají také kadenci hlášek, ale pořád jsou tam zajímavé postavy, zápletky, dilemata. Tady čekáme, kdy debilní pán přečte dopis a jak dopadne sejm o daních. Což je hodně málo, leda by v tom Poláci viděli něco víc. Jenže pak chybí ten přesah stejně, že jo? Jako pobaví to, ale nevidím důvod, proč se na to dívat znovu. Vlastně mi to nepřijde ani jako satira, protože chybí cíl, do kterého se bije (Poláci obecně? Věřící a faráři?) a i tak je to pouze povrchní satira na první dobrou, jako z nějakého bulvárního plátku. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hláška za hláškou, perfektná historická satira a netreba ani dokonale poznať poľské dejiny. Ani sa nedá vybrať, čo bolo najvtipnejšie, ale aký to bol kedysi Sejmik najlepšie opisuje hláška: "Sejmik. Oslava demokracie, všetci môžu voliť... Teda okrem roľníkov, oni nemôžu. Svojim sedliakom ale často hovorím - ak nevolíte, nemáte právo sa sťažovať." 😆 ()

Yoss 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poliaci sa po Exorcistovi zase prekonali. Ich zmysel pre originálny humor, ktorý je blízky aj nám Stredoeurópanom v spojení úžasnou poľštinou je smrteľne komickou kombináciou. Osobne som sa bavil skoro na každom dialógu a scénke prvého dielu. 😅 ()

Zajímavosti (2)

  • Stanisław (Michal Balicki) má v epizóde "stodolovú kapelu", ktorá zahrá áriu z „Kráľa Artuša“ od Henryho Purcella. Skladba vznikla ale až v roku 1691, teda 21 rokov po tejto fikcii. Je to však úmysel, čo režisér Buchwald vysvetľuje: "Je to dobre premyslený postup. V tejto scéne Stanisław vysvetľuje svojmu otcovi, že hrá avantgardu. Takto skutočne predbehol dobu". (Arsenal83)
  • Miestne zhromaždenie (Sejmík) sa natáčalo v meste Radruż, obec Horyniec Zdrój, v areáli kostola. (Arsenal83)

Reklama

Reklama