Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dalibor Janda, výrazná osobnost naší populární hudby, který je na scéně již více než padesát let, oslavil letos v březnu sedmdesáté narozeniny. Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol pop music, víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším interpretům a jeho hity se hrají dodnes. Dokument Dalibor Janda – oheň, voda, vítr sleduje životní cestu chlapce z malé moravské vesnice Drahotuše, který si i přes nedůvěru okolí nakonec třikrát došel pro Zlatého slavíka. A cesta to nebyla jednoduchá – Dalibor, tehdy ještě Václav, místo kariéry zpěváka začal svou cestu coby pracovník letiště Ruzyně. Velké zklamaní mu pomohla překonat jeho životní láska Jiřina, se kterou se v práci seznámil. Ambiciózní Václav se však nevzdal, založil kapelu, a postupně se přes vystupování v pražském klubu Alhambra, nahrání prvního hitu Dívka z prázdné tramvaje, dostává do hledáčků slavných textařů. Navazuje přátelství s Honzou Krůtou, který se posléze stává jeho dvorním textařem a autorem Daliborových největších hitů, jako je "Jahodový koktejl", "Kaskadér" apod. Další úspěchy na sebe nenechají dlouho čekat, přichází vítězství Děčínské kotvy a později i ocenění největší – Zlatý slavík – hned tři roky za sebou. Jenže z vrcholu následuje strmý pád – Sametová revoluce nebyla jen politická, ale i kulturní. Všechno minulé najednou přestalo mít ve společnosti místo a spousta umělců, včetně Dalibora, se s tím musela vypořádat. Dokument citlivě hovoří nejen o náročné cestě zpátky na podia, o tragédiích všedních dnů, ale i o největší tragédii, kterou může člověk zažít – ztrátě syna. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dalibor Janda a jeho písně patří k hudebním klasikám 80. let. Já osobně u dokumentů oceňuji vždycky komplexnost a otevřenost. To vše zde najdeme. D. J. navštíví stará místa, přičemž ho doprovází jeho dcera. Zavzpomíná a s ním i staří známí. Nechybí připomenutí jeho začátků, ale i současnosti. A nutno dodat, jelikož nejsem jeho skalní fanoušek, že mě překvapilo, s jakými všemi současníky spolupracoval. Nevyhne se ale ani tragické sebevraždě syna. K dalšímu nepříjemnému tématu patří dočasná ztráta popularity po revoluci, to jsme my Češi, když do pytle tak hromadně a se vším a ne rozlišovat barvy, ale jen černá a bílá. Podle všeho je Dalibor celkem fajn chlap, který si na nic nehraje a to je vždycky příjemné zjištění. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pekné povídání s Daliborem, ktorý Daliborem nie je, ale v skutočnosti sa volá Václav. To ma prekvapilo, ale nečudujem sa, veď Václav už má jedno celé námestie a sedí na koni a ešte tu bol ten Vašo Patejdl... 👀 V každom prípade jeho spomienkovanie bolo pekné, len tých pesničiek pramálo a keď sa to volá, že Oheň, voda, vítr, tak tu mohli pustiť aspoň nejaké zábery na jeden zo živlov, napríklad skrze Živú panorámu, a nie pol refrénu z najväčšieho hitu. ()

Reklama

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám, jak jsem jako malá holka hodiny sedávala v obýváku před gramofonem a pouštěla si z desek jeho písničky. Přitom jsem si ho pořád prohlížela na obalech těch dvou LP, byly to Hurikán a Kde jsi. Obdivuju i mou maminku, která jako fanynka Karla Gotta vydžela tuhle mou každodenní zálibu, ostatně musela to být ona, kdo desky koupil, a vím, že kromě “Všeho na Mars” se jí také líbila. Krásná je každopádně “Kde jsi” (trochu naivně jsem stále čekala, kdy se ta ženská konečně objeví ve dveřích) a “Oheň voda vítr”, tam jsem měla radost, že máme cosi společného, když i on nosí na krku známku blíženců…malá zamilovaná holka jsem byla. Teď po letech mám stále z těch dvou písniček husinu po celém těle a fakt si je užívám, plus ještě “Padá hvězda”, ta je boží. V jeho písničkách se mi líbí takové ty hudební drobnosti, nevím jak to popsat, ale hudební prvky, na které vždycky čekám a jsem z nich hotová. Je zkrátka svůj a jedinečný v tomhle. Stejně jako lidé v dokumentu jsem pátrala, co je to ta “kličkovaná” a domnívala se, že je to něco s klikama od dveří a chtěla se tu hru naučit... Z dokumentu jsem měla příjemný pocit. Je to velmi milý a pohodový chlapík se skvělou přátelskou povahou, který musí být vnitřně velice silný. Moc mu přeju, aby se mu dařilo, a to po všech stránkách. Pro mě to byl “jen” pěkný chlap, co krásným hlasem zpívá nádherné písničky. Teď, díky dokumentu, už se mi i “zhmotnil” a vidím, že je to prima člověk, který má talent, má to, co dělá rád, má rád lidi, dokázal zvládnout událost v jeho životě, kterou bych já zvládnout určitě nedokázala a společně se svou fajn ženou a dcerou jdou životem dál. Moc jim to přeju a ať jsou šťastní. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dalibor Janda je sympaťák, ale tenhle lehce nepřehledný dokument o jeho životě navíc v naprosto fádní formě se bohužel nemůže rovnat modernějším konkurentům jako byl třeba Meky (2020). Tohle je jen pro nostalgiky a fanoušky. Ovšem to nejlepší info, je, že to byl snad jediný osmdesátkový československý zpěvák hlavního proudu, který nikdy nepřevzal ani jednu zahraniční písničku na rozdíl od ostatních.  Prostě frajer! ()

drsny_hery 

všechny recenze uživatele

Vyrostl jsem na jeho prvních třech albech, která mi nikdy nezestárla. Na konci 80. let býval největší popovou hvězdou a mrzí mě, jak se jeho kariéra i tvorba zlomila. V zapomnění měli upadnout jiní interpreti. Naštěstí byl v posledních letech rehabilitován a i na koncert jsem si tak mohl zajít. A dokument mi udělal radost. Na druhou stranu by si určitě zasloužil lepší péči. To zásadní v něm sice je, ale hlubší emocionální zážitek se jaksi nekoná. Mustr těchto televizních medailónků se bohužel dvacet let nezměnil. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama