foto

Richard Genzer

  • nar. 20.12.1966 (52 let)
    Praha, Československo

Biografie

Richard je scenárista, choreograf, tanečník, zpěvák a herec. Vyrůstal se svoji rodinou a babičkou v idylickém prostředí Krčského zámečku Sv. Havla, obklopen lesy a rybníky. Již jako malý kluk byl Richard bezpochyby živel, což si všimla i tehdejší sousedka z přilehlého statku, renomovaná herečka Anna Kadeřábková, která mu za každé sprosté slovo dávala jednu československou korunku.

Později se Richardova rodina přestěhovala do Ďáblic, kde začal navštěvovat taneční folklórní soubor Váha. Souběžně s tancem na přání otce Richard chodil i na fotbal. Otec měl vizi, že z něj vychová předního fotbalistu, ovšem při volby střední školy Richard se rozhodl pro taneční konzervatoř, což si také prosadil.  

Na konzervatoři se Richard připojil k moderní taneční skupině UNO pod vedením Richarda Hese. Před revolucí uskupení našlo uplatnění v sousedních zemích, především ve Švýcarsku a Německu, kde účinkovalo v muzikálech „Fever“ a „Keep Cool“ po šesti sezonách. Skupina UNO však měla i vlastní taneční projekty např. „Dance Express“, „Šach-mat“, „Broadway Hits 1989“, „Carmen 1991“, „Nikita & Biliár 1993“ ve spolupráci s Ondřejem Soukupem a choreografem Petrem Šimkem. Hovoříme tedy o vůbec první moderní pojetí tance na československé scéně v duchu baletní moderny v období před revolucí a následně pak i v 90. letech 20. století.

Po pádu Železné opony zaznamenala Skupina UNO rozmach ve své umělecké tvorbě, o čemž také svědčí krátkometrážní snímek R. Hese a Ondřeje Soukupa Maratón z roku 1991. Následně také skupina UNO zbortila mýty a dogmata tehdejšího tanečního povědomí napříč ČSFR, a to jak v celostátních televizních celovečerních pořadech, tak i na divadelních prknech. Uskupení si rychle získalo oblibu publika i v divadelních muzikálech („West Side Story 1993“, „Dracula 1995“, „Monte Cristo 2000“), kde spolupracovalo s předními českými zpěváky jako např. Jiří Korn, Lucie Bílá, Helena Vondráčková, Josef Laufer, Daniel Hůlka aj.  Skupina UNO oficiálně ukončila svoji činnost v roce 1998.

Richard se následně uplatnil jako choreograf v Činohrách Švandového divadla, kde získal za choreografii ocenění. Mimo jiné se vrátil do Pražské konzervatoře, avšak tentokrát nikoliv jako žák, nýbrž jako učitel budoucích zpěváků a herců.

Při dalším projektu kde Richard měl na starosti choreografii muzikálu „Krysař“ s Danielem Landou, se Richard opět setkává po letech se svým spolužákem a dobrým přítelem Michalem Suchánkem, což  má za následek i jejich společné vystupování jak na divadelních prknech v jednotlivých muzikálech, tak i na TV obrazovkách v zábavných pořadech jako např.  Mr. GS, Tele Tele, XXL a všem dobře známá Partička.

Nia Bond

Herecká filmografie

Filmy

2019 Za oponou noci
2015 Vybíjená
2013 Revival
2008 Sněženky a machři po 25 letech
2007 Angelika (divadelní záznam)
2005 Kameňák 3
Tři mušketýři (divadelní záznam)
2004 Kameňák 2
1996 Dracula (divadelní záznam)
1990 Takmer ružový príbeh (TV film)
1971 Dívka na koštěti

TV seriály

2018 Inspektor Max (TV seriál)
Rodokmen (E09)
Přijela pouť (TV seriál)
Ohnivý kuře (TV seriál)
Nakonec to nejlepší (S05E50)
Macátko na odchodu (S05E47)
Děti na útěku (S05E46)
další epizody (33)
2017 Nádraží (TV seriál)
Noční život (E06)
Měsíc bezpečnosti (E05)
Návštěva prezidenta (E04)
další epizody (6)
Ohnivý kuře (TV seriál)
Ukradený hotel (S04E33)
Z deníků neúspěšných (S04E32)
To bude výbuch! (S04E30)
další epizody (47)
2016 Jetelín (TV seriál)
Belka a Clyde (E64)
Švihák lázeňský (E63)
Drahomíra útočí (E62)
další epizody (64)
2005 Ulice (TV seriál)
2000 Pra pra pra (TV seriál)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)

Hudební videoklipy

2018 Xindl X - ZZZ (pro Světlušku) ft. Jananas (hudební videoklip)
2017 Těžkej Pokondr: Sketmen (Kretén) (hudební videoklip)
2012 Los Rotopedos: Moscau (hudební videoklip)
1998 Maxim Turbulenc: Mraveneček (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2019 Parta z penzionu (TV pořad)
To se ví (TV pořad)
2018 Zase pondělí! (TV pořad)
2017 TIKI-TAKA (TV pořad)
Tajemství těla (TV pořad)
2016 Kdo to ví? (TV pořad)
Tvoje tvář má známý hlas (TV pořad)
2015 Co by bylo kdyby... (TV pořad)
La Parta (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2015 (TV pořad)
2014 DVTV (TV pořad)
Hlava rodiny (TV pořad)
Konfrontace Petra Fischera (TV pořad)
Možná přijde i charita 2014 (TV pořad)
TGM: Talkshow Geni a Míši (TV pořad)
2013 Kurňa, co to je? (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
TýTý 2012 (TV pořad)
2012 Mixxxer (TV pořad)
TýTý 2011 (TV pořad)
2011 Do roka a do dna (TV pořad)
Mezi hvězdami (TV pořad)
Máš minutu! (TV pořad)
Partička (TV pořad)
2010 Adela show (TV pořad)
SILVESTROMANIA (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
Talentmania (TV pořad)
2009 Anno 2008 - 15 let TV Nova (TV pořad)
Partička (TV pořad)
SuperSilvester 2009 (TV pořad)
Talkshow Jana Saudka (TV pořad)
2008 Kalendář Míši a Ríši (TV pořad)
Mejdan roku z Václaváku 2008 (TV pořad)
Mr. GS (TV pořad)
2007 Jsi chytřejší než páťák? (TV pořad)
2006 Maxi Clever (TV pořad)
StarDance aneb když hvězdy tančí (TV pořad)
2005 Nova sobě (TV pořad)
Silvestr 2005 (TV pořad)
Zvoňte dvakrát! (TV pořad)
2004 10 let s vámi (TV pořad)
Ku-ku (TV pořad)
2003 NE-E (TV pořad)
Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
Volejte Novu (TV pořad)
2002 Silvestr 2002 (TV pořad)
2001 SILVESTR 2001 (TV pořad)
Tyjátr (TV pořad)
2000 Deníček Ivety B. (TV pořad)
Hogo Fogo (TV pořad)
Silvestr 2000 (TV pořad)
Souhvězdí Novy (TV pořad)
Tele Tele (TV pořad)
1999 DERBY (TV pořad)
Katapult (TV pořad)
Silvestrovský koktejl 1999 (TV pořad)
Skopičiny (TV pořad)
1998 Aj múdry schybí (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
XXL (TV pořad)
1995 Šoubyznys (TV pořad)

Scenáristická filmografie

TV pořady

2000 Tele Tele (TV pořad)
1998 XXL (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(60)