Reklama

Reklama

Případ Stodolovi

(seriál)
Trailer
Česko, 2024, 3 h 20 min (Minutáž: 40 min)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Nejpodrobnější rekonstrukce policejní práce. Detailní pohled na případ, který změnil českou kriminalistiku. Mirek Vaňura se s detektivy po dvaceti letech vrací na místa, kde policie vyšetřovala osm vražd spáchaných manželi Stodolovými. Odhalují, jak se pátrání po nebezpečných sériových vrazích skutečně odehrálo a proč si Stodolovi své oběti vybírali mezi starými a bezbrannými sousedy. V pěti epizodách dokumentu se objeví nikdy nezveřejněné policejní záběry, fotografie ze zákulisí vyšetřování i úplně nová svědectví. Zazní, jak se s tragickou ztrátou smiřovaly rodiny obětí i co prožívali příbuzní obou vrahů. A konečně mohou být položeny i otázky, které dosud nesměly zaznít. Chybovala policie, když některé vraždy uzavírala jako sebevraždy? A skutečně se podařilo odhalit všechny zločiny doživotně odsouzených vrahů Stodolových? Případ, který změnil práci policie. (Voyo)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (24)

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Dosud nejdetailnější popis případů Stodolových. Vaňura a kriminalisté nás po dvaceti letech zavedou na inkriminující místa a přiblíží nám krůček po krůčku hrůzy všech vražd, které mají tito vrazi na svědomí. Spousta záběrů a fotek z rekonstrukcí a z vyšetřování se už dala vidět jinde, ale i přesto je tu několik věcí nových. Stěžejní novinkou tu jsou výpovědi rodinných příslušníků - matka Dany, sestry Jaroslava a možná se dočkáme i samotné Dany, která dosud s žádným novinářem nepromluvila. Hodně prostoru dostane i syn paní Čondlové, státní zástupkyně a spousta důležitých a zainteresovaných policistů a osob, kteří na tom onehdy pracovali. Velmi kvalitní true crime z naší dílny, připomínající kvalitou ty nejlepší z Netflixu. Po loňském Bez lítosti další trefa. Nepolevovat a jen tak dál prosím, takhle si totiž představuji vrcholně zpracovaný dokument o sériových vrazích. I dnes, neustále z toho mrazí. Ještě když slyším tu temnou a depresivní hudbu, která to tu doprovází jako tikot hodin, tak mi bylo chvilkama až úzko. Stejně tak, jako když slyším vychlamaného Stodolu mluvit na kameru. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Skoro čtyři hodiny materiálu k případu nejznámějších českých sériových vrahů, kteří pro peníze zabíjeli seniory. Všechno je rozdělený do pěti dílů, autentický rekonstrukce, rozhovory a vzpomínky. Vaňura tyhle věci umí na jedničku a ani tentokrát nezklamal. Že jsou na světě hovada jako jednoduchej Stodola a jeho chladná a vypočítavá manželka je bohužel holej fakt. Když se podíváte na tuhle sérii, zjistíte, že nebýt neskutečnejch chyb policie a soudních lékařů, tak ti dva mohli bejt v chládku daleko dřív a mohlo se zachránit několik životů. Jak řekl na konci syn jedné z obětí - přál bych jim doživotí, ale někde ve východním vězení. Jak je vidět v tomhle dokumentu, oba vrazi se mají náramně dobře a Stodola se ve vzpomínkách na vraždy několikrát dobře bavil….Hnus. ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Je to trapné, ale přestalo mě to bavit už 15minut po začátku (první epizody). Vyprávění je neskutečně utahané, zbytečně podrobné a bez jakéhokoliv rámce. Jako kdyby někdo vyprávěl děj jakéhosi filmu power-pointovou prezentací. Popisoval scénu (aby si to každý mohl představit), kdo kde byl (aby si to každý mohl představit), kdo co řekl (aby si to každý mohl představit). Do toho občas nějaká ta fotka… A tak jsem si představil, že mě čekají další 3 hodiny “popisu co si mám představit” a to mě vyloženě otrávilo. Dále veškeré záběry z místa činu jsou redigované. Ono je to asi nutnost s ohledem na respekt k pozůstalým, ale bylo to otravné a rušivé. Se sebezapřením jsem pokračoval až do úplného konce a: 1) místo “rozpohybovávání fotografí” se mohly peníze dát do jednoduché animace v momentech kdy se “vypráví a popisuje”. 2) vše funguje zcela jinak když dojde na policejní záběry (ne ty uměle natočené v současnosti). 3) každé první dvě minuty epizody jsou “sumář”, který informačně funguje občas mnohem lépe než celá epizoda (u první to platí bezezbytku). ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prípadmi sériových vrážd manželského páru Stodolových, sa už tvorcovia pomerne detailne venujú v prvých dvoch epizódach prvej série "Legiend kriminalistiky". Je jasné, že jedným z dôvodov, prečo sa k prípadu Vaňurovci opätovne vracajú, je "kopec" zostatkového materiálu, ktorý predtým využitý nebol, pričom samotný obsah, je taktiež doplnený o výpovede rôznych svedkov, pozostalých obetí či aktérov, ktorý prípad vyšetrovali. Obrovským plusom, sú najmä ich otvorené, kritické spovede, v ktorých bez hanby, zbytočného pátosu, či rešpektu, hovoria o tom, čo všetko sa počas vyšetrovania po-kurvilo a viac menej tak bránilo k skoršiemu dolapeniu vrahov. Mňa osobne táto mini séria veľmi bavila. Vaňura sa dobre počúva, má danosti podávať tragické príbehy tak, aby boli pútavo prezentované, no bez mimoriadnej agresie či samoľúbym egoizmom zo státia pred kamerou. Nadpriemer, bez pochýb, lebo aj z režijného hľadiska, je všetko vyštylizované tak, aby to malo z pohľadu krimi dokumentaristiky hlavu aj pätu. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Šokující! Jaký bestie a vraždící monstra se schovávají ještě ve společnosti? Rekonstrukce byly hodně nechutný. Oběti trpěli a byli surově mučeni, pozůstalí trpí při každé vzpomínce i rodiny usvědčených vrahů trpí vyčleněním ze společnosti nebo studem, ale vrazi dostanou doživotní pobyt se stravou... bez výčitek, bez viny, bez lítosti, bez BOLESTI a bez UTRPENÍ... tak jak je ta česká spravedlnost spravedlivá. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama