Reklama

Reklama

Případ Stodolovi

(seriál)
Trailer
Česko, 2024, 3 h 20 min (Minutáž: 40 min)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Nejpodrobnější rekonstrukce policejní práce. Detailní pohled na případ, který změnil českou kriminalistiku. Mirek Vaňura se s detektivy po dvaceti letech vrací na místa, kde policie vyšetřovala osm vražd spáchaných manželi Stodolovými. Odhalují, jak se pátrání po nebezpečných sériových vrazích skutečně odehrálo a proč si Stodolovi své oběti vybírali mezi starými a bezbrannými sousedy. V pěti epizodách dokumentu se objeví nikdy nezveřejněné policejní záběry, fotografie ze zákulisí vyšetřování i úplně nová svědectví. Zazní, jak se s tragickou ztrátou smiřovaly rodiny obětí i co prožívali příbuzní obou vrahů. A konečně mohou být položeny i otázky, které dosud nesměly zaznít. Chybovala policie, když některé vraždy uzavírala jako sebevraždy? A skutečně se podařilo odhalit všechny zločiny doživotně odsouzených vrahů Stodolových? Případ, který změnil práci policie. (Voyo)

(více)

Recenze (24)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prípadmi sériových vrážd manželského páru Stodolových, sa už tvorcovia pomerne detailne venujú v prvých dvoch epizódach prvej série "Legiend kriminalistiky". Je jasné, že jedným z dôvodov, prečo sa k prípadu Vaňurovci opätovne vracajú, je "kopec" zostatkového materiálu, ktorý predtým využitý nebol, pričom samotný obsah, je taktiež doplnený o výpovede rôznych svedkov, pozostalých obetí či aktérov, ktorý prípad vyšetrovali. Obrovským plusom, sú najmä ich otvorené, kritické spovede, v ktorých bez hanby, zbytočného pátosu, či rešpektu, hovoria o tom, čo všetko sa počas vyšetrovania po-kurvilo a viac menej tak bránilo k skoršiemu dolapeniu vrahov. Mňa osobne táto mini séria veľmi bavila. Vaňura sa dobre počúva, má danosti podávať tragické príbehy tak, aby boli pútavo prezentované, no bez mimoriadnej agresie či samoľúbym egoizmom zo státia pred kamerou. Nadpriemer, bez pochýb, lebo aj z režijného hľadiska, je všetko vyštylizované tak, aby to malo z pohľadu krimi dokumentaristiky hlavu aj pätu. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Tak sa mi podarilo na dva krát si pozrieť seriál o páre sériových vrahov, ktorým nejasné motívy, kamuflovanie príčin smrti, malý záujem o riadne vyšetrenie úmrtí seniorov a neprofesionálna práca časti policajtov umožnili unikať spravodlivosti a zvyšovať počet obetí, pričom aj osem potvrdených nemusí byť počtom konečným, iba dokázaným. So seriálom som nebol celkom spokojný. Nie všetko, čo sa nakrútilo a čo majú tvorcovia od polície k dispozícii je vhodné použiť. Nič nehovoriace rozhovory a zábery, časovo premrštené rekonštrukcie mohli seriál skrátiť a zatraktívniť. Pri prehliadkach miest činu som bol dosť rozčúlený. Neviem aký význam má prehliadka zanedbaných, polorozpadnutých, špinavých stavieb, plných odpadkov, pričom komentár vysvetľuje, že tam bývala obývacia izba, kuchyňa a pod. Naopak, myslím si, že má význam nakrúcať aj takéto dokumentárne rekonštrukcie, len by nemali byť odfláknuté. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Retardovaného šušľavca Stodolu sme videli len nedávno v seriáli Bez lítosti, kde sa hihňal ako keby za sebou nemal ani vraždy, ale oberanie jabĺk. Tu sa nič nezmenilo, stále je to retard s ovisnutým fúzom, dokument však má svoje pridané hodnoty - analýza policajnej práce, kde zas sa len potvrdilo, že tam pracujú plno volov a čo je horšie, ešte aj na súdoch to je samý idiot bez zodpovednosti. Druhá pridaná hodnota je aktuálny stav, čo sa deje s odsúdenými, aké sú šance na prepustenie a či sa o to snažia. Ďalším pozitívom bolo takmer odhalenie, že tých vrážd bolo viac. A koľko tých vrážd je dodnes nevyriešených len preto, že prípad predčasne uzavreli. K úplnej dokonalosti inak veľmi poctivo zvládnutého dokumentu mi chýbali reálne zábery zo zavraždených, nejaké šráfikovanie a prekrývanie surových záberov dnes už nie je treba, najmä keď to v geniálnom seriáli Najväčšie kriminálne prípady dokázali už pred skoro 20 rokmi. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejhorších a nejzvrácenějších kriminálních případů v ČR. Neuvěřitelná ukázka ženské manipulace. ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Pan Vaňura a jeho tým nikdy nezklame a jejich tvorba ať už formou podcastů či dokumentů patří rozhodně ke špičce co si můžete na českém rybníčku poslechnout. Tato dokumentární série není výjimkou a z nových pořízených rozhovorů se třeba dozvíte zase něco nového. Škoda jen té klasické televizní cenzury fotek z místa činu a místy i střihu kdy stopáž skáče od těch nových výpovědi k těm policejním a mnou už mockrát viděných a zase nazpátek, docela mě to rušilo. Ještě bych ocenil hudební podkres a moderní práci s AIčkem, které dokázalo mírně rozpohybovat třeba tehdejší fotografie. Poslední epizoda se sice snaží v divákovi vzbudit mírné obavy, ale já osobně silně pochybuji, že by se některý z nich někdy dostal z věznice na svobodu. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Za ten bulvární poslední díl musím snížit hodnocení. Jinak se jedná o kvalitní zpracování, jak jsem u Mirka Vaňury zvyklý (viz jeho podcast Kriminálka). Jen je škoda, že to jsou Stodolovi. Velice profláklý případ. I tak se objevily i nové věci. V zásadě jsou moje výtky obdobné jako u seriálu Devadesátky. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

No, skouknul sem první díl a dál v tom nemusím pokračovat. Není to až natolik atraktivní, abych tím zavil další 4 hodiny. Každopádně by se o tom měl natočit seroš ve stylu 90.tek nebo Markovič:Hojer. Tahle forma alá Na vlastní oči mi fakt nesedla... ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Je to trapné, ale přestalo mě to bavit už 15minut po začátku (první epizody). Vyprávění je neskutečně utahané, zbytečně podrobné a bez jakéhokoliv rámce. Jako kdyby někdo vyprávěl děj jakéhosi filmu power-pointovou prezentací. Popisoval scénu (aby si to každý mohl představit), kdo kde byl (aby si to každý mohl představit), kdo co řekl (aby si to každý mohl představit). Do toho občas nějaká ta fotka… A tak jsem si představil, že mě čekají další 3 hodiny “popisu co si mám představit” a to mě vyloženě otrávilo. Dále veškeré záběry z místa činu jsou redigované. Ono je to asi nutnost s ohledem na respekt k pozůstalým, ale bylo to otravné a rušivé. Se sebezapřením jsem pokračoval až do úplného konce a: 1) místo “rozpohybovávání fotografí” se mohly peníze dát do jednoduché animace v momentech kdy se “vypráví a popisuje”. 2) vše funguje zcela jinak když dojde na policejní záběry (ne ty uměle natočené v současnosti). 3) každé první dvě minuty epizody jsou “sumář”, který informačně funguje občas mnohem lépe než celá epizoda (u první to platí bezezbytku). ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Šokující! Jaký bestie a vraždící monstra se schovávají ještě ve společnosti? Rekonstrukce byly hodně nechutný. Oběti trpěli a byli surově mučeni, pozůstalí trpí při každé vzpomínce i rodiny usvědčených vrahů trpí vyčleněním ze společnosti nebo studem, ale vrazi dostanou doživotní pobyt se stravou... bez výčitek, bez viny, bez lítosti, bez BOLESTI a bez UTRPENÍ... tak jak je ta česká spravedlnost spravedlivá. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Dosud nejdetailnější popis případů Stodolových. Vaňura a kriminalisté nás po dvaceti letech zavedou na inkriminující místa a přiblíží nám krůček po krůčku hrůzy všech vražd, které mají tito vrazi na svědomí. Spousta záběrů a fotek z rekonstrukcí a z vyšetřování se už dala vidět jinde, ale i přesto je tu několik věcí nových. Stěžejní novinkou tu jsou výpovědi rodinných příslušníků - matka Dany, sestry Jaroslava a možná se dočkáme i samotné Dany, která dosud s žádným novinářem nepromluvila. Hodně prostoru dostane i syn paní Čondlové, státní zástupkyně a spousta důležitých a zainteresovaných policistů a osob, kteří na tom onehdy pracovali. Velmi kvalitní true crime z naší dílny, připomínající kvalitou ty nejlepší z Netflixu. Po loňském Bez lítosti další trefa. Nepolevovat a jen tak dál prosím, takhle si totiž představuji vrcholně zpracovaný dokument o sériových vrazích. I dnes, neustále z toho mrazí. Ještě když slyším tu temnou a depresivní hudbu, která to tu doprovází jako tikot hodin, tak mi bylo chvilkama až úzko. Stejně tak, jako když slyším vychlamaného Stodolu mluvit na kameru. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Skoro čtyři hodiny materiálu k případu nejznámějších českých sériových vrahů, kteří pro peníze zabíjeli seniory. Všechno je rozdělený do pěti dílů, autentický rekonstrukce, rozhovory a vzpomínky. Vaňura tyhle věci umí na jedničku a ani tentokrát nezklamal. Že jsou na světě hovada jako jednoduchej Stodola a jeho chladná a vypočítavá manželka je bohužel holej fakt. Když se podíváte na tuhle sérii, zjistíte, že nebýt neskutečnejch chyb policie a soudních lékařů, tak ti dva mohli bejt v chládku daleko dřív a mohlo se zachránit několik životů. Jak řekl na konci syn jedné z obětí - přál bych jim doživotí, ale někde ve východním vězení. Jak je vidět v tomhle dokumentu, oba vrazi se mají náramně dobře a Stodola se ve vzpomínkách na vraždy několikrát dobře bavil….Hnus. ()

AloisNeuman 

všechny recenze uživatele

Takový potenciál. Tolik materiálu. A takové nudné zpracování. Hlavně to pomalé komentování. Samozřejmě hodnotíme dokument. Jinak hrůza co se stalo. ()

Najt 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokumentární seriál Mirka Vaňury o jednom z nejznámějších případů české kriminální historie. Vidíme tehdejší operativce, které vzpomínají a vypovídají jak probíhalo vyšetřování. V dokumentu jsou popsané vraždy, za které byli obvinění, zobrazené rekonstrukce ze skutečných tehdejších záběrů a další souvislostí, které se na veřejnost pořádně ani nedostaly. Zjistíme také, že existují i další případy, kde je jistá spojitost se Stodolovými a že toho na svědomí mají nejspíše více a dokonce se v seriálu objeví i samotní vrazi, kteří si už přes 20 let odpykávají svůj trest. ()

Jan.Cada1 

všechny recenze uživatele

Skvělé dokumentární zpracování mediálně známého případu. Mirek Vaňura je opravdu skvělý. Hudební podkres taky super. ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Po stránce filmařiny je to super. Po stránce lidský, je to hnus. IQ tykve, chtělo by se dodat. Těžko vystihnout neuvěřitelnou dementualitu. Je to hnus, velebnosti. ()

B.Brighton 

všechny recenze uživatele

Případ Stodolových je rozhodně zajímavým materiálem ke zpracování a je asi dobré si občas uvědomit, že kolem nás žijí i monstra, do kterých by to člověk na první dobrou asi neřekl. Mrzí mě ale podoba téhle dokumentární mini-série. Žiju ve Spojených Státech a vždy mě vytáčí laciný formát zdejších true crime shows. Takové to, jak pořád dokola ukazují ty stejné záběry s dramatickým hudebním podkresem, po každé reklamní pauze se převypráví ten stejný proslov o chladnokrevnosti dotyčných, posmutnělé záběry z dronu na místní hřbitov, párkrát tam ještě hodíme mugshot, aby se to něčím vyplnilo... Doufala jsem tedy, že česká produkce bude sofistikovanější. Bohužel to ale bylo to samé v bledě modrém. V tomto případě tvůrce dokonce napadlo použít umělou inteligenci na úplně nesmyslné rozpohybování fotek pachatelů (měli přece skutečné video záběry obou, tak proč?). Chápu, že to byl úmysl tvůrců být více "světoví" a spousta lidí to asi ocení. Mně to ale mrzí a daleko více bych ocenila, kdyby místo pěti byly díly dva nebo tři a vše bylo vysloveno a ukázano jednou (nebo klidně i dvakrát, jen ne osmkrát). Přitom podcasty panu Vaňurovi tak jdou. ()

motyka52 

všechny recenze uživatele

Je na tom vidět poctivá práce a snaha přinést co nejvíce informací a vyjádření co možná největšího množství relevantních lidí. Tleskám. Mám ale dvě drobné výhrady - s postupujícím časem jsem se nemohl zbavit dojmu jisté repetitivnosti. Některé záběry a informace se mnohokrát opakují (proč třeba furt dokola točí ty rozpohybované mugshoty, to fakt nechápu, vždyť to ani nebylo kvalitně udělané). Skoro bych řekl, že se to celé mohlo vejít do čtyř opravdu hutných epizod. Na druhou stranu bych snesl větší náhled do těch zpackaných vyšetřování údajných sebevražd, zvlášť, když to pro celý případ bylo tak zásadní. Celkově ale opravdu vysoký standard, dobrá práce od Voyo. ()

nudlis 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus moc rozvláčný, za každou cenu "investigativní" (takovým tím typickým způsobem "investigativců z Novy") a ukecaný. O Sodolovi mi úplně stačil jeden díl série Bez lítosti. Tím ale nechci nijak zpochyňovat hrůznost činů obou manželů, hodnotím jen provedení serálu. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Rozvleklé. Tklivá repetitivní hudba mě vyloženě iritovala. Celé to působí jak typická reportáž TV Nova, avšak natažená do šílených rozměrů. Kladně hodnotím akorát obsah, tedy vypovězení děsivého příběhu, který se stal. ()

Reklama

Reklama