Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je to vlastně film o natáčení filmu. Režisér Jim a kameraman J. J. Burton přijdou do nepředstavitelně špinavého a bezútěšného brlohu, jehož nájemník Leach tam nechává bydlet své „známé“ – narkomany, lidské trosky, pro které už dávno neexistuje návrat. Po celou dobu projekce se nedostaneme z tohoto dusného, deprimujícího prostředí. Filmaři natáčejí svůj dokument a postavy před kamerou mezitím čekají, až Kovboj, který má spojení na překupníky, přinese to, co má poskytnout vytoužený sen – heroin. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (5)

Matty 

všechny recenze uživatele

Vystudovaná tanečnice a vůdčí osobnost skupiny New American Cinema Shirley Clarke nás na necelé dvě hodiny zavírá do jedné místnosti s hloučkem jazzu oddaných narkomanů, které se snaží (na základě hry Jacka Gelbera) sledovat bez předsudků. Zatímco kritici v Cannes její celovečerní režijní debut, natočený stylem cinema verité, ocenili, newyorští cenzoři měli problém otevřenost filmu akceptovat (vadilo zejména slovo „shit“, jakkoli zde používané k označení drogy). Je pravdou, že Clarkeová, oproti dokumentaristům preferujícím stejný styl, své objekty jenom nepozoruje. Kameru a tedy i nás činí jedním z účastníků dění. Zpřítomnění jindy neviditelné kamery, za kterou se tudíž nelze schovat, považuji za výborný způsob, jak diváka vtáhnout do nelibého prostředí. Prostor před kamerou a za kamerou se slévá v jeden, iluze, že sedíme v bezpečí někde na druhé straně, je nabourána. Upozornění na svět, jehož existenci bychom raději ignorovali, by mohlo být ještě drsnější bez okaté snahy popudit puritány. Do prázdna například vyznívá homosexuální motiv, velmi násilně je do rozvolněného vyprávění naroubována stařenka, která v místnosti plné nihilistů jako jediná v něco věří. Filmu ubližuje také nevyrovnané herecké obsazení, kdy vedle nenuceného Warrena Finnertyho (zjevem i projevem trochu připomíná Steva Buscemiho) hraje třeba prkenný William Redfield, kterému jsem jeho nerozhodného režiséra začal věřit až poté, co se octnul na druhé straně a svým podlehnutím zpochybnil, můžeme-li lidi jako Leach pochopit bez toho, že bychom se stali jedním z nich. 75% ()

HenryS. 

všechny recenze uživatele

záležitost na více podívání! Sister Salvation, Roscoe Lee Brown a hlavně neskutečnej sympaťák Leach v podání Warrena Finnertyho. Chlapík, který má ananas v kamnech mi nemůže být nesympatickej!!! ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Lidský dokument :: Hrajou to nebo to nehrajou? ::: Svítící žárovka u záchoda / koupelny, která nezhasne, ani když se připojí hudební kombo... ::: Takovej ten stav, kterej je super a ničí ti život. ::: Ponrepo, 35 mm. ()

Reklama

Reklama