Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studentka práv Jiřina (N. Gollová) přijede na prázdniny do rodinné vily své babičky paní Bártlové (R. Nasková). Svezou ji autem kamarádi Vašek a Karel (R. A. Strejka a A. Novotný), kteří mají trampskou chatu v nedalekém lese. U babičky Bártlové žije druhá vnučka, patnáctiletá Jarmila (S. Májová), kterou zle sužují konzervativní názory staré paní a její přísná výchova. Do vily dochází pravidelně rodinný přítel a lékař MUDr. Kosina (J. Steimar), který léčí babiččiny vesměs smyšlené neduhy. Babička nemá ráda moderní mladé muže, ale svůj názor, když student medicíny Karel svým zákrokem zachrání život nešťastně zraněnému synovi jejího zahradníka. Babička začne chodit na procházky do přírody a konečně nepotřebuje žádné pilulky… Režisér Miroslav Cikán využil velkého komediálního talentu přední členky Národního divadla Růženy Naskové a velmi oblíbené Nataši Gollové, která zastupovala v českém meziválečném filmu typ moderní, vtipné a často ztřeštěné dívky. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je to svěží komedie, ze které naplno dýchá radost ze života. Sice se nejedná o žádné výjimečné dílo svým příběhem, nebo vtipem. Ale herecké výkony jsou více než obstojné, vše je zalité sluncem a bezstarostným veselím. Hlavní postavou je babička Růžena Bártlová (dobrá Růžena Nasková), do jejíhož zatuchlého a sterilního života, který lpí na mravních a zažitých hodnotách minulosti, vlétne závan mládí a radostného života. Vtažená do novot a novinek vdechuje život všemi smysly, aby nakonec dospěla k moudrému závěru o vnímání světa. Z dalších rolí: vnučka a studentka práv s moderním pojetím přijímání života Jiřina (Nataša Gollová), dospívající vnučka Jarmila (dobrá Stella Májová), která je svazována přísnou výchovou, rodinný přítel a lékař s laskavým srdcem Kosina (Jiří Steimar), mladý student medicíny s láskou v duši Karel (Antonín Novotný), mladý student architektury a bavič společnosti Vašek (R. A. Strejka), bývalý Jarmilin nápadník a nabízeč starých mistrů Kolář (Jan Pivec), upjatá a prudérní vychovatelka Klára Pěkná (Vlasta Hrubá), strojený sluha Adam (Stanislav Neumann), zahradník Prchal (Bolek Prchal) a jeho uličnický synek Eman (Vladimír Salač). A tak film pobaví a přinese optimističtější a radostnější myšlenky. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nikdy dřív ani potom nebyl generační střet v čekém filmu tak zábavný, optimistický a sympatický. Růžena Nasková dokázala, že má okouzlující komediální talent stejně velký jako třeba třeštidlo Gollová, ale neztratila přitom ani špetku své noblesy. A to v pohodovém prázdninovém příběhu plném trampů, zákazů, "drobných technických problémů", milých momentů, zábavných situací a několika nezapomenutelných, u nás doma již zlidovělých hlášek. Jeden z těch filmů, na které se člověk může dívat stále znovu a vždy znovu pobaví a navodí dobrou náladu. Pro mě lepší než třeba mnohem známější Tetička. ()

Reklama

Čtec 

všechny recenze uživatele

Nadprůměr podobné produkce z tohoto období. A co nových slov jsme se naučili: táborák, ping pong, lyže, kopaná, ahoj, nazdar, šlágr, hobl, jégrovky a teplice (nebo že by tepláky?). Vidět v nich Růženu Naskovou - k nezaplacení... Jednu hvězdičku samozřejmě automaticky přidává moje láska Nataša Gollová... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jedna ze známějších pamětnických veseloher, tentokrát s určitou zvláštní dávkou nostalgie po vlastním mládí, starých časech a s hřejivým poselstvím o tom jak je mladý duch - nebo alespoň pochopení pro ty, kteří jím oplývají - důležitý i ve zralém věku. Bez paní Naskové by to nemohlo fungovat - lepší obsazení pro noblesu vyzařující a respekt budící Dámu uprostřed podzimu života nebylo možné sehnat. Je to sice naivní a předvídatelné, ale výtečně provedené. Jen myšlenka dnešního diváka na to jak daleko jsme se jako společnost posunuli a co jsme cestou zapomněli nebo rovnou odvrhli jako přežité, je poněkud truchlivá... Pojďme to moderně uzavřít tím, že jde o bez zbytečného patosu a laciných emocí fungující "feel-good" film. 80% ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Udělat si někdy výlet do starých časů, je osvěžující lék na stres a uspěchanost dnešních dní. Tento film takovou možnost poskytuje a Růžena Nasková, je kouzelná stará dáma, která nás tam zavede. Každý člověk, stejně jako ona v této přívětivé letní komedii, může někdy opustit své zajeté koleje a stereotypy a udělat něco nečekaného, i když se za čas obvykle vrátí ke své přirozenosti. Tak si říkám, jak by se dneska tato stará dáma srovnala s barevnou televizí, videem a počítačem, a jaké rozpaky by u ní asi vzbudily pojmy jako satelit, fleschka nebo MP3. Taky trempování už není, co to bývalo a mládež dává přednost jiným aktivitám. Tak jsem se na chvilku zastavila a nechala se pozvat k táboráku a do toho starého domu, kam Nataša Golová vnesla svěží vítr, slunce, smích a dobrou náladu. Líbilo se mi tam a pokud bude příležitost, přijmu pozvání i příště. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Filmovanie prebiehalo na zámku Břežany a v Rataji nad Sázavou. (dyfur)
  • Na scénáři k filmu se podílel známý trampský písničkář Jarka Motl. (raininface)

Reklama

Reklama