Reklama

Reklama

Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku

  • USA Adventures of Robinson Crusoe, a Sailor from York

Obsahy(1)

Loutkový film na motivy slavného románu Daniela Defoe. (oficiální text distributora)

Recenze (82)

waits 

všechny recenze uživatele

Pěkně vyprávěný loutkový Robinson s animovanými vsuvkami Adolfa Borna. Odlehčeně, s humorem (v knize je ho pomálu) a s dobře trefeným Postráneckým (až na to věčné Bade, Bade), který je v poměrně krátkém snímku nucen posunovat děj ustavičným mluvením, což vůbec nevadí.. Karel Gott se ovšem k Robinsonovi ani náhodou nehodí. ()

jpapene 

všechny recenze uživatele

Základ příběhu dává, vyprávěč, celebrita Václav Postránecký. A určitě si za namluvení papouška nikdo nezaslouží ohrnovat nos. Jestli nemáte rádi p. Postráneckého, radši se na To ani nedívat.,nutně říci něco o animaci, bez profesionality navyšuje hudba p. Svobody - Karla Gotta s hlasem vypravěče nezapomenutelnost animovaného filmu. A stojí za zmínku ještě jednou animace příběhu, Robinson od jeho mladistvých let až po ztroskotání na ostrově. Vymysleli takovou myš krtka mezi kunou, lvem, kterého proháněl Jeho věrný pes Bad po ostrově. Nepřející šetří hvězdou dávám 5 hvězd 95%. Nedá se přehlédnout Cervenaka, chci Zemana, Trnku, Robinsona a Karla Gotta. ()

Reklama

honz 

všechny recenze uživatele

Známý román D. Defoe je oblíbený již po několik generací. Toto jeho animované zpracování (převážně loutkové, jen retrospektivní pasáže jsou kreslené) je vpravdě mistrnným dílem Stanislava Látala. Poeticky pojatý dobrodružný příběh anglického námořníka nepostrádá vtip (především glosy Robinsonova papouška), napětí (např. setkání s lidožrouty), ale i dojemnou chvilku, kdy Robinson přichází o svého věrného druha, psa Buda. Když se trosečník po dlouhých letech dostane do své vlasti, zjišťuje, že Londýn, kde hodlá dopsat své paměti, je pro něho příliš rušným městem, a tak se i s papouškem a sluhou Pátkem vrací na poklidný ostrov...Výborná je podmanivá hudba Karla Svobody a též skvělý dabing. ()

krabatt76 

všechny recenze uživatele

Nádherný poetický příběh o nelehkém životě trosečníka.Moc rád jsem se na tento film díval v rámci povinných školně družinových akcí.No a rozhodně toho nelituji.Perfektní dabing,skvělá práce animace a také další důkaz velikosti Karla Svoboda jakožto jedinečného skladatele filmové hudby....Člověk by ani nevěřil,že toto dílko má necelých 70 minut.Utečou jako voda. Někdy si až kacířsky říkám,že nebýt těch krvežíznivých komunistů,kteří zakazovali všelijakou avantgardu ŘEŠÍCÍ nějakou zásadní otázku lidského bytí,tak by ani takovéto věci od lidí kteří "nemohli a nebo mohli s omezením" asi ani nevznikly.Myslím,že by jsme byli o dost ochuzeni.... ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zpočátku nadšení, ke konci téměř zhnusení. Jako velmi sympatické zde hodnotím technické zpracování - kombinace animovaného filmu s loutkovým zde bezvadně funguje, a velmi dobré je i namluvení všech postav. S původním Defoeovým textem to pochopitelně nemá moc společného - beztak dodnes nebyl kompletně přeložen do češtiny, a všichni ho proto znají jen v převyprávěné podobě pro děti. Ty jsou í cílovkou tohoto dílka - při sledování jsem se přesunul ve vzpomínkách do dětství, kdy by mě podobná romantická vyprávěnka velmi pravděpodobně asi bavila - dnes nad tím však už jen ohrnuji nos a zívám nudou. Nadto mě tam vyloženě sral ten mluvící papoušek - jak byl ten pes v první půlce super, tak ten pták stáhl celý můj dojem z filmu vydatně dolů (třeba když dělal Robinsonovi Pátkova tlumočníka - jako wtf?!). A ve scéně, kdy se papoušek spolu s Pátkem ožral a společně zpívali cosi na způsob nějakého moravského lidového popěvku (za doprovodu harmoniky), jsem se už jen chytal za hlavu, jestli náhodou nesleduji vlastně parodii. Konec mě pak vyloženě otrávil - Krátký film Praha na svět přivedl mnohem lepší filmy, které s tímto nesnesou srovnání. Hudební doprovod z dílny normalizačního hitmakera Svobody a závěrečná píseň v podání Karla Gotta jsou pro mě pak jen poslední kapkou, proč si mě tento film nezískal, a proč si myslím, že je neblaze poznamenán dobou svého vzniku. Za mě slabé tři hvězdy. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama