foto

Jiří Bruder

  • nar. 13.4.1928
    Praha, Československo
  • zem. 31.5.2014 (86 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Bruder pocházel z umělecké rodiny, jeho otec hrál a zpíval ve Vinohradském kabaretu. Bruder se od dětství zajímal o divadlo a hned po druhé světové válce nastoupil v Praze do Divadla 5. května, poté prošel Divadlem mladých pionýrů a Městským divadlem pro mládež, základní vojenskou službu absolvoval v Armádním divadle, kde se mj. seznámil s Jiřím Šlitrem. V letech 1951-1962 byl členem hereckého souboru Divadla Jiřího Wolkera, jednu sezónu strávil v Divadle Na Fidlovačce (1962-1963), poté až do odchodu do důchodu hrál v Městských divadlech pražských (1963-1992), v 60. letech hostoval též v Laterně Magice, v 90. letech pak pohostinsky hrál v Divadle ABC.

První menší filmové role dostal Jiří Bruder již počátkem 50. let, více ale začal točit až v následující dekádě. Zhruba od poloviny 60. let hrál často až v několika snímcích ročně, vytvářel vesměs epizodní komediální figurky rozmanitých charakterů. Větší filmovou příležitost dostal jen jako recidivista Morávek v kriminálce KDO PŘICHÁZÍ PŘED PŮLNOCÍ (1979), pamatovat si jej ale více můžeme z komedií (DRAHÉ TETY A JÁ, 1974; BRÁCHA ZA VŠECHNY PENÍZE, 1978; V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ, 1981), často hrál také v televizních inscenacích a seriálech (BYLI JEDNOU DVA PÍSAŘI, 1971; ARABELA, 1979; PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, 1987). Před filmovou kamerou se Bruder objevil naposledy v komedii SATURNIN (1994), v televizi hrál zatím naposledy v pohádce O PYŠNÉM PANOVNÍKOVI (1998). Jiří Bruder se svým charakteristickým hlasem patří dodnes také k významným dabérům. V minulosti proslul především několikerým nadabováním slavného francouzského komika Bourvila, později mluvil v řadě animovaných seriálů (Méďa Béďa, Včelka Mája, Tom a Jerry, Simpsonovi), hlavní roli namluvil také v detektivním seriálu Případy otce Dowlinga. Za celoživotní mistrovství v dabingu získal v roce 1998 Cenu Františka Filipovského.

Bratr Jiřího Brudera, Stanislav Bruder (*1933), je též hercem, spolu s bratrem absolvoval ve 40. a 50. stejná divadelní angažmá, později hrál v Karlínském hudebním divadle.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1999 Kašpárkovy rolničky (TV film)
Tom v kozí kůži (TV film)
1998 O pyšném panovníkovi (TV film)
1997 Ptačí král (TV film)
1996 Štěstí krále Alfonse (TV film)
1995 Kulihrášek a zakletá princezna (TV film)
1994 Saturnin
1993 Myš, která prochází zdí
Pes na stopě
Signály z neznáma
1992 Černí baroni
Osvětová přednáška v Suché Vrbici (TV film)
1991 Král a zloděj (TV film)
1990 O hloupé havířce (TV film)
1989 Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni (TV film)
O podezíravém králi (TV film)
O princi, který měl smůlu (TV film)
Sáňkování není povoleno (TV film)
1988 Kalhoty od krejčího ze Lhoty (TV film)
My se vlka nebojíme (TV film)
Piloti
Strom pohádek: Bez práce nejsou koláče (TV film)
Zlatá flétna (TV film)
1987 Maruška (TV film)
Nechte to koňovi (TV film)
1986 Pan Pickwick (TV film)
Španělská paradentóza (TV film)
Záhada zamčeného pokoje (TV film)
Zikmund, řečený šelma ryšavá (TV film)
1985 Dobré světlo
Havárie
1983 Darmošlap z Nemanic a princezna Terezka (TV film)
Duch soudce Pauknera (TV film)
Jára Cimrman ležící, spící
Obraz (TV film)
O závojích bez nevěst (TV film)
Společnost s ručením omezeným (TV film)
1. Máj v Národním divadle roku 1898 (TV film)
1982 Daleko od stromu (TV film)
Vojáček a dračí princezna (TV film)
Zelená vlna
1981 Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku
Kam zmizel kurýr
Každému jeho nebe
Nová dvojpohádka z lesa (TV film)
V podstatě jsme normální
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Smrt a blažená paní (TV film)
Temné slunce
Trhák
Zlatá slepice
1979 Čas pracuje pro vraha
Dvě pohádky z lesa (TV film)
Jitčiny prázdniny (TV film)
Kdo přichází před půlnocí
Neohlížej se, jde za námi kůň!
Osamělý jezdec (TV film)
Poprask na silnici E 4
Velká policejní pohádka (TV film)
1978 Brácha za všechny peníze
Platina (TV film)
Pumpaři od Zlaté podkovy
Stíhán a podezřelý
1977 Ať žijí duchové!
Příběh lásky a cti
Vítězný lid
1976 Dlažba (TV film)
Náš dědek Josef
První housle (TV film)
1975 Čert na zemi (TV film)
Pasáček Jirka (TV film)
Recepty doktora Kudrny (TV film)
1974 Drahé tety a já
Hvězda padá vzhůru
Chytrost má děravé šaty (TV film)
Jako malé děti (TV film)
Jak se Honza učil bát (TV film)
Princezna Turandot (TV film)
Schody (TV film)
1973 Tři nevinní
1972 Hříšníci (TV film)
Silnice (TV film)
Smrt si vybírá
1971 Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Ženy v ofsajdu
1970 Pan Tau a Claudie
Pinocchiova dobrodružství II. (TV film)
1969 Ach, ta vojna (TV film)
Hrozné děti (TV film)
1968 ...ani kapka vojenské krve (TV film)
Raport (TV film)
1966 Dáma na kolejích
Nápady čtenáře detektivek
Poklad byzantského kupce
Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene! (TV film)
1965 Konec velké epochy (TV film)
Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (TV film)
Pension pro svobodné pány (TV film)
1964 Kdyby tisíc klarinetů
Obžalovaný
Šlechetný cowboy Sandy aneb Prohraná nevěsta (TV film)
1963 Závory (studentský film)
1962 Oranžový měsíc
Vánice
Vzpoura na Bounty (TV film)
1961 Spadla s měsíce
Strieborný vietor (studentský film)
1953 Expres z Norimberka
1952 Únos

TV seriály

1997 Pražský písničkář (TV seriál)
Život za písničku (E05)
1994 Saturnin (TV seriál)
1993 Pomalé šípy (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Otisk (S01E04)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
O Kubovi a Stázině (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Letní přeháňka (E04)
Strom pohádek (TV seriál)
1986 Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
1984 My všichni školou povinní (TV seriál)
Svátky klidu a míru (E10)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Pivař (E06)
Slané pohádky (TV seriál)
1980 Arabela (TV seriál)
Čas zakladatelů (TV seriál)
Hořký ústup (E02)
Příliv naděje (E01)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Žena za pultem (TV seriál)
Svatba lahůdkové Olinky (E11)
1975 Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
1974 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Smrt u jezera (S01E01)
1972 Byli jednou dva písaři (TV seriál)
Dědictví (E01)
1969 Pan Tau (TV seriál)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Kaprova smrt (E10)
1968 Klapzubova jedenáctka (TV seriál)

Dokumentární

1967 Jak se Praha bavívala (TV film)

TV pořady

2005 Nova sobě (TV pořad)
2004 Felix Holzmann: Včera, dnes a zítra (TV pořad)
Tak mi tedy řekněte (TV pořad) - a.z.
1999 Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Silvestrovské sny Jiřiny Bohdalové (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1982 Románek za tři krejcary (TV pořad)
1980 Studio Kamarád (TV pořad)
1978 Co neodnesl čas (TV pořad)
1977 Dostaveníčko s pražskými strašidly (TV pořad)
1967 Silvestr 1967: S našinci kolem Evropy (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace