Reklama

Reklama

Cizinecká legie bere do svých řad každého a bez otázek. Do legie se přihlásí i americký voják a diplomat, kterému muslimové zabili manželku a on ji pomstil svým způsobem – v mešitě postřílel každého, koho viděl. Po rocích služby v legii se nechá naverbovat do služeb srbské armády, za vražedné války v bývalé Jugoslávii. Zde zachrání před smrtí muslimy znásilněnou Srbku, kterou rodina zavrhne. Žena teď nemá nikoho kromě něj a on začíná váhat: k čemu je dobré tolik zabíjení? (Film+)

(více)

Recenze (84)

ripo 

všechny recenze uživatele

Šialená vojna v Bosne a v nej priamo uprostred bojov, v službách Srbov, zabíja svojich protivníkov. Všetko sa však zmení, keď zachráni tehotnú ženu, ktorá vzápätí porodí .... Tu nastane jeho premena ... Svojou brutalitou mi to pripomína film z mladosti "Okupácia v 26 obrazoch". Hnusné, odporné, čo dokáže tvor menom človek .... 3*** ()

Midori_Mike 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ filmu, kterému jsem po dodívání dal 4*, ale s odstupem času měním na 5*. Uvědomil jsem si, jak ve mě ten snímek pořád rezonuje. Některé klíčové scény si i teď po cca 1 roce po dodívání vybavuji velice přesně a z paměti mi už asi nikdy nezmizí. Silný film, ze kterého na vás dýchne nejen atmosféra a beznaděj války, ale hlavně také pozoruhodná mentalita Bosňanů a Srbů. Je vidět, že né ze všech lidí válka udělá zvířata. Ve spoustě případů je tomu právě naopak a tento film popisuje jeden z takových příběhů. Vypíchnout musím taky nádherný soundtrack. Srbské lidové písně pro mě měly obrovské kouzlo, nejvíc samozřejmě ta ukolébavka. Mráz po zádech :-) ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Co je to s tebou ?? Dojímá tě to ?? Tenhle muslimskej chlív ??" Když jsem zjistil, že srbský (s)hitmaker Predrag Antonijevič natočil válečné drama s Dennisem Quaidem v hlavní roli s tak kladnými ohlasy, nemohl jsem tomu uvěřit !! Přiznám se, že jsem byl opravdu velmi mile překvapen a velmi brzo ustoupil od své původní skepse, ačkoliv jistě nejde o bezchybnou záležitost !! Za vlasy lehce přitažený příběh z pera scénáristy Roberta Orra si však rozhodně nebere servítky, ona si ta pojugoslávská absurdně krutá realita ani nic jiného nezaslouží, stejně jako Antonijevič, který se při vší té prvoplánovité brutální explicitě neštítí naprosto ničeho, což samozřejmě především na americké publikum muselo skvěle zafungovat !! Jako velké pozitivum však vnímám především herecký výkon Quaida, který dává své ztracené a permanentně nasrané postavě obrovský charakterní rozměr, velmi povedený hudební motiv maximálně zhušťující napětí a především typicky balkánský černý humor, který velmi umně odlehčuje a lemuje celý snímek zejména prostřednictvím nesmírně povedených hlášek.. "Copak žádný cecky v týhle zemi nefungujou ??" , "To je vážně dost velká hromada hoven na tak malý dítě !!" ;) Potěší i cameo Kinské, a tak mě mrzí jen příšerně nevyužitý Stellan Skarsgard a naprosto nelogicky tupé ostří finálního rozuzlení, kdy není u konce s dechem pouze Quaid.. Kdo jiný by se lépe dokázal zhostit podobného tématu než zainteresovaný Antonijevič ?? Jistě by se někdo našel, leč nakonec Savior nezklamal, ve výsledku se jedná o velmi herecky a emočně silný snímek s dojemným koncem, a já tak budu velmi milosrdný.. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, silný námět, ne moc přesvědčivý Quaid a velký otazník nad tím závěrem: co ho asi tak mohlo čekat v té chorvatské nemocnici? Mělo to asi vyznít jako (v rámci možností) happy end, ale tohle přece nemohlo dopadnout dobře..? Jinak Chorvati stejný bestie jako kdokoliv jinej v téhle bratrovražedné válce, ale stejně bychom to o nich měli mít na paměti, až se v létě zase budeme sami sebe ptát, proč o nás nesmýšlí dobře. Skutečně ohleduplní a slušní umí být jen k sobě navzájem. Všechno ostatní je byznys a faleš. ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Začal film a jel, měl tempo, měl styl a měl i další věci, které jsou potřeba. A najednou zhruba po dvaceti minutách se zasekl v jedné poloze a už se z ní nedokázal dostat. Možná na konci to zase bylo o trochu lepší, ale ten prostředek s neustále brečícím dítětem, blbě se koukající Nastassjou a ježděním sem a tam a zase zpátky bylo vážně na umření. Opravdu jsem se bál, že jim ten benzín nedojde. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Na začátku filmu přechází Joshua Rose (Dennis Quaid) civilně oblečený vozovku a míjí se přitom s vojákem v armádní uniformě, který mu salutuje. Salutování je druh vojenského pozdravu a projev vzdávání úcty vůči nadřízeným, vyšším vojenským hodnostem a funkcím, ale vždy přitom musí být zdravící i zdravený ve vojenské uniformě, výjimkou je pouze hlava státu. (lioncel)
  • Rozpočet filmu byl tak nízký, že na natočení přistání v Africe nebylo dost peněz. Bylo tedy převzato z filmu Outbreak. (StarsFan)

Reklama

Reklama