Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragikomický příběh stařenky Tusji, která ve svém pokročilém věku zůstane bez opory svých nejbližších. Poté, co odkáže dům vnukům, je odvezena k sestře Anně, kde však najde azyl jen do chvíle, než si Anna zlomí krček. Problémy s nalezením nového domova se bezprizorné Tusje vracejí. Ve výstižných zkratkách sledujeme portréty jejích příbuzných, z nichž jeden je povaleč a opilec, druhý bezohledný zbohatlík. Jistou naději slibuje neteř Líza, která pracuje v Moskvě jako úspěšná novinářka, ale i pro ni by stařenka byla zátěží. Tusja se nastěhuje k vnukovi, kterého poznamenala válka v Čečensku a sám je v nesnázích. Jeho dcera Olja ztratila při výbuchu řeč. Ještě než hrdinka odejde do mrazivé noci, uskuteční zázrak, který celé vyprávění z posttotalitního Ruska posouvá k žánru pohádky. Režisérka filmu nezastírá, že film natočila z potřeby osobního pokání. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (67)

raroh 

všechny recenze uživatele

Film silně zakořeněný v ruské realitě (minulost - křesťanské tradice, 2. světová válka, ruský hudební folklor, současná traumata - čečeňský konflikt, staří versus mladí, vesnice vs. město), postavený na dokumentaristické zkušenosti, ovšem i značně symbolický (babička jako matička Rus), navíc neuvěřitelně dojemný a věrohodně lidský (což se nedá říci třeba o takovém B. Slámovi, který by asi rád něco podobného u nás točil). Jen ten překlad Babka mi přijde takový schazující - nebylo by lepší Babička, Bábinka...? ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Uff, měl jsem slzy na krajíčku:-) Milý, smutný a citlivě natočený film upozorňující na problémy současného Ruska (alkoholismus, obrovské sociální rozdíly mezi lidmi, důsledky války v Čečensku) ale i na rysy lidské povahy, které se vyskytují nejen v Rusku, ale všude na světě (zištnost, nevděk...). Byl jsem velice mile překvapen a dávám 5 hvězd. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Smutnomilé, ľudské! Babička je asi najzlatšia filmová postavička akú som kedy vo filme videl. Pomerne jednoduchý príbeh, na spôsob ktorého by sa v Rusku dali točiť podobných tony. Čo je však zaujímavé, práve tou jednoduchosťou a spôsobom podanie film zaujme. Veľmi nadsázkovo poučná sociálna dráma, ktorá svoj hlboký odkaz podáva neskutočne realisticky. A čo je smutné, bežne sa toto stáva kdekoľvek na svete. 100%. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Obyčejný smutný lidský příběh, který by se mohl odehrát kdekoliv a kdykoliv. Tenhle se náhodou odehrává v Rusku a tak poznáme, že duše ruského člověka, ač se zdá na první pohled složitější ( nebo jednodušší, to nechť si každý vybere sám), tak z mého druhého pohledu je stejná jako tvoje , tamtoho i moje, milujeme se a sereme na sebe všichni stejně. V Babce se kapičku víc sere na bližního svého, ale ne jinak než tomu běžně bývá. Přes všechny ty hořké poznatky na Vás na konci dýchne cosi optimistického a já sám nevím vlastně co, i když ta babička trošku připomíná Terezii Brzkovou z Byl jednou jeden král, tak možná budete vědět ... ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Starala se o ně, dala jim svou lásku, v podstatě je vychovala a nyní, když je stará a skoro nemohoucí, nemá kam jít. Nikdo ji nechce, když už z ní nemohou dostat žádné peníze. Rozdala svůj život mezi své milované a ti se k ní otočili zády. Velmi dojemný film o tom, jací jsme vlastně lidé a jaká je společnost, a to rozhodně ne jen ta ruská, protože, ač jde o ruský film, takových babek a dědků se v každé zemi najde spousta - třeba i jen o dům dál, než bydlíte. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama