Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový režisér Francis Ford Coppola natočil remake klasického děsivého příběhu o neuvěřitelně svůdném transylvánském princi (Gary Oldman), který se vydává z východní Evropy do Londýna 19. století, aby zde hledal lidskou lásku. Po staletích strávených o samotě v chátrajícím zámku je Drákula posedlý spalující touhou, která jej přiměje vystoupit z ústraní. Když charismatický Drákula potká mladou ženu Mínu (Winona Ryderová), která je odrazem jeho dávno ztracené lásky, oba se vrhnou do víru romantické vášně a hrůzy. Díky “iluzorním” speciálním efektům a mimořádnému hereckému obsazení se Coppolovi podařilo vytvořit svěží a provokativní pojetí upírského příběhu, v němž se až nezvykle věrně drží Stokerovy předlohy. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (72)

  • Dracula (Gary Oldman) se Mině (Winona Ryder) představí jako princ Vlad ze Sagitu. Jeho křestní jméno bylo skutečně Vlad, ovšem žádný Sagit ani jako země či město nikdy neexistovalo. (Nick321)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 40 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 82,5 milionu amerických dolarů, celosvětové pak činily 215,9 mil. (NIRO)
  • Scénu, v níž se vzali Winona Ryder (Mina) a Keanu Reeves (Jonathan), zahrál opravdový kněz v opravdovém kostele. Teoreticky by tak svatba mohla platit. (Duoscop)
  • Natáčelo se od 14. října 1991 do 31. ledna 1992 v Kalifornii. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. listopadu 1992 v Hollywoodu. (Varan)
  • Plakát k filmu je koláží, která má vyjádřit Drákulovu (Gary Oldman) dvojakost. Představuje ho jako živého a vášnivého milovníka, který je sevřen chladem mrtvých kamenů. (ClintEastwood)
  • Gary Oldman (Drákula) dostal za účelem vžití se do role od režiséra Francise Forda Coppoly rakev, kterou si nechal v garáži. V televizním pořadu Conan (od r. 2010) Oldman zavtipkoval, že si dokonce myslel, že po něm Coppola chce, aby v ní měl s někým sex. (vyfuk)
  • Autor Knihy "Drákula" Bram Stoker vycházel při utváření hlavní postavy ze skutečné osoby. S postavou Drákuly je spojován kníže Vlad III., vládce Valašska, známého též jako Transylvánie. (Horazius)
  • Na zpracování scén, kdy za přítomnosti upírů přestávají fungovat fyzikální zákony, najal režisér Francis Ford Coppola jako odpůrce počítačových triků standardní tým trikařů. Ti však prohlásili, že požadované efekty se svým vybavením nezvládnou vytvořit, a tak byli nahrazeni režisérovým synem Romanem Coppolou. Ten naprostou většinu triků realizoval v duchu "staré trikařské školy" - pomocí zadní projekce, dvojníků apod. (kenny.h)
  • Po negativním přijetí zkušební verze byl snímek zkrácen o dvacet minut, především o krvavé scény. (kenny.h)
  • Scéna, v níž Drákula (Gary Oldman) olizuje břitvu s krví Jonathana Harkera (Keanu Reeves), se natáčela pozdě po půlnoci a Oldman měl již něco ostřejšího vypito. Alespoň to ladilo s náladou jak ve filmu, tak na place. (Pavlínka9)
  • Holčička, kterou nese Lucy (Sadie Frost) do své hrobky - již jako upírka -, plakala doopravdy. Z make-upu Sadie byla neskutečně vyděšená a její chování je zcela autentické. S dívkou pak museli jednat velmi opatrně. (Pavlínka9)
  • Na první setkání s herci, kteří byli vybrání pro hlavní postavy ve filmu, si Francis Ford Coppola připravil neobvyklou zkoušku. Přiměl je všechny přečíst Stokerův román nahlas, aby získali cit pro příběh. (Pavlínka9)
  • Anglický přízvuk Američana Keanu Reevese (Jonathan Harker) bývá často zmiňován jako vůbec nejhorší v dějinách kinematografie. (Pavlínka9)
  • Kromě modrých plamenných kruhů u Drákulova (Gary Oldman) hradu nebyl ve filmu použit jediný počítačový trik. Namísto CGI se využívaly například zmenšeniny, malby na sklo, pohybující se kulisy nebo pouštění záběrů pozpátku. (Hroozley)

Související novinky

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

10.01.2023

Opakuje se snad historie a nadělí nám legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) další Apokalypsu? Na takové soudy je asi brzy, pro tuto chvíli to ale vypadá, že produkce na vysněném projektu… (více)

Vlad Worthington?

Vlad Worthington?

27.01.2010

O projektu Dracula: Year Zero jsme poprvé psali snad před dvěma roky. Vypadalo to, že mezitím skončil někde v škarpě u cesty, ale studio Universal jej oprášilo a chce film natočit tak rychle, aby… (více)

Dracula začíná

Dracula začíná

13.07.2007

Nejdřív oddělal Brandona Lee ve Vráně, pak stvořil neúspěšnou, ale stoprocentně kultovní sci-fi Smrtihlav a nakonec nechal Willa Smithe válčit s plecháči v Já, robot. Alex Proyas je režisér, který… (více)

Reklama

Reklama