Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

Legas

všechny recenze uživatele

Číst některé zdejší komentáře k tomuto filmu je neuvěřitelný zážitek - buď k pláči, nebo alespoň k popukání. Hodnotit film z počátků kinematografie bez přímého porovnání s ostatními filmy té doby mi přijde značně nesmyslné. Respektive - kdo neviděl více než 50 filmů té doby, ať laskavě vůbec o nějakém hodnocení nepřemýšlí, protože zde akorát honí frajera, jakej je kabrňák, že viděl 100 let starý film s "úžasnou" kamerou, který "svou kvalitou převálcuje spoustu Hollywoodských trháků posledních let". ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velká železniční loupež je prvním zásadním krokem filmového realismu v akci. Edwin S. Porter, skromnější pionýr americké kinematografie, stvořil svůj nejoceňovanější kousek v syrové bezprostřednosti nesmlouvavé krutosti života. Kamera míří na zločin bez romantiky a sentimentu, příběh není zatížen sociálním podtextem a z bezprostřední blízkosti servíruje tu drsnější polohu života, kdy se něčí smrt zdá být návodem k osobnímu zbohatnutí. Blízkost surovosti lidské existence věrně po celou dobu doprovází akci děje. Velká železniční loupež, to je pozoruhodný filmový zážitek z plenkového období historie světové kinematografie. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Velká železniční loupež znamenala průlom v kinematografii, proto si zaslouží plné hodnocení. Příběh je poprvé vyprávěn s pomocí filmových prostředků a nepostrádá kupodivu ani napětí. Ve své době ukázal cestu, kudy se může kinematografie ubírat, a jak vidíme dnes, taky se jí ubírala... Režísér to hned napoprvé nijak nekomplikoval a vyprávěl příběh lineárně a jak jsem se dočetl, snímek prostě poslepoval z jednotlivých záběrů. Docela rád bych viděl reakci publika při té známé scéně střelby do kamery... Prostě úžasné... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Skutečná klasika, na které nelze než obdivovat nápadistost a odvahu přicházet s novými prvky na filmové plátno (viz slavný výstřel do diváků). Jak tomu ale u těchto průkopnických snímku často bývá, zub času jim odkousal kontroverznost a dostavilo se spíš lehké, leč obdivné pobavení. Kdo si rád zavzpomíná , nechť neváhá a sežene si tento skvostík. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Western z dávnych dôb, ktorý má prvky, ktoré k tomuto žánru neodmysliteľne patria. Western s celku komickými hereckými výkonmi, najmä hranie smrti nebolo dôveryhodné, taktiež typicky zlou kvalitou na dávne doby, ale so zaujímavým obsahom. Že je ťažké hodnotiť niečo takéto je jasné, dôležité je, aby to bolo niečím zaujímavé a mne hlavne okradnutie toľkých ľudí, takým spôsobom, nepôsobilo dôveryhodne. Nuda to nebola, ale prepad vlaku som si predstavoval inak, taktiež záverečný boj a vypátranie banditov. Úplný záver mohol kedysi pôsobiť šokujúco, chlapík na plátne obrátený k publiku a strieľajúci naň, to bol šialený motív, ktorý mohol byť však veľkým zážitkom, tým ma to asi najviac zaujalo a prekvapilo. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Jedním z herců ve filmu je i G. M. Anderson, který se později stal hvězdou westernových filmů jako postava Bronco Billy. (ČSFD)
  • Film bol pôvodne distribuovaný s poznámkou, že slávny záber banditu strieľajúceho z pištole do kamery mohol byť umiestnený buď na začiatku, alebo na konci filmu. Všetci si to ale nechali na koniec. (westerns)
  • Jedná se o první z 20 rolí veterána Western Toma Londona, který byl obsazen do role strojvedoucího lokomotivy, práce ze skutečného života. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno