Reklama

Reklama

Generace Singles

  • angličtina Generation Singles
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Jsou svobodní, flexibilní, ekonomicky nezávislí... a nezadaní. Čeština pro ně nemá přiléhavý výraz, a tak se jim říká Singles – v angličtině svobodní, nezadaní, ale také jednotliví, sami. Říká se, že tito singles jedinci obvykle bydlí ve velkých městech a kariéra je pro ně důležitější, než zakládání rodiny, než pevný vztah. Zkreslený pohled většiny „zadané“ populace. Dnes již toto označení neplatí. Singles lidé už zdaleka nejsou jen ti, kteří si to dali jako svůj životní cíl. Tento „problém“ se začíná pomalu týkat většiny z nás… Říká se, že lidé v současnosti touží stále více po svobodě, odmítají být uzavřeni do jasně definovaných rolí, sociálních pozic a očekávání. Svoboda je dnes vnímána jako vyšší hodnota než stabilita. Co všechno způsobuje, že se takto mladí lidé podivně rozhodnou? A je tomu opravdu tak? Není spíš problémem dneška, že lidé nemohou (ač by více než chtěli) někoho nalézt? Někoho, s kým stráví celý život, s kým založí rodinu, s kým si budou rozumět? A proč? Nemusejí se ohlížet na partnery nebo děti, mohou se soustředit na kariéru a koníčky...“ Je tomu opravdu tak? Jsou dnes dlouhodobé vztahy přežitek, nebo těžce dosažitelným ideálem? Jak současný svět modeluje, ohrožuje, či naopak příznivě ovlivňuje naše vztahy? Kam zmizel strach ze samoty...? Proč to, co většina z nás považuje za zásadní a jedinečné, mizí…? (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Ziju jako singlak, je mi tricet, tenhle dokument je o mne a mel bych bejt jeho vdecnej prijemce... a presto prisaham buh, ze netusim, proc vzniknul. Ne ze by to bylo uplny blato, to netvrdim. Uz jen volba hlavnich protagonistu je fakt zajimava a dobra. Milej prurez. Ale o samotnym fenomenu single zivota tahle hricka nic moc nevypovida a spis me jen utvrzuje v tom , ze se vlastně asi ani o zadnej fenomen nejedna. A kvuli myslence, ze vsichni mame nejakou minulost, ktera nas nakonec dovedla tam, kde jsme, a ze jsme vsichni jiny, i kdyz nam jde v podstate o totez, kvuli ty rozhodne nemusim sedet 77 minut pred monitorem. Prazdny. Prazdny, prazdny, prazdny...a zbytecny. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Škoda, že je dokument po mnoha stránkách tak odfláknutý, protože téma samotné má ohromný potenciál. Jana Počtová se v podstatě omezila jen na jediné a sice na zpovědi šesti singles. Ačkoliv jsou rozhovory s nimi a sledování jejich aktivit zajímavé, velmi mi chyběl odborný vhled sociologa nebo psychologa. A pár statistických údajů v titulcích, navíc snadno přehlédnutelných, to nemůže napravit. ()

Reklama

jahol 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že ti, kteří dávají pod *** , nehodnotí dokument, ale své smutné bolavé já, třebaže někdy hodně hluboko ukryté. Jinak řečeno, zajímalo by mne, zda Generaci singles dá pod *** někdo, kdo žije ve šťastném vztahu, okořeněném rodičovstvím. Navenek není tenhle dokument nijak moc atraktivním produktem, ale čas od času dokáže obnažit podstatu problému (ano, pro mne jde o problém!) takovým způsobem, že vás zamrazí ("Neblázni, já přece nebudu s holkou, která se mnou nepůjde na kolo"), a navíc pro vnímavého diváka z nenápadných střípků skládá i společenské pozadí a procesy, které nám generaci singles vytvořily a dále rozšiřují (i na touze nebýt sám se dají pod pláštíkem duševně-sexuální ccharity vytřískat prachy - kdybych absolvoval seznamku s medem kolem úst jako málo zkušený panic, asi bych už NIKDY nebyl schopen balit). "Pasivní" přístup autorky, kterou budou někteří shazovat pro pasivitu a neumětelství v mylné představě, že se do diskuse více nezapojuje, protože neumí, je naopak základním pozitivem, protože dokázal vysát z lidské duše šesti vybraných opravdu hodně a čas od času vykrystalizoval až v neuvěřitelně emotivní zpověď. Výběr "účinkujících" musel být obtížný už svou neodhadnutelností, co se z nich vlastně nakonec vyvrbí, ale povedl se velmi dobře a předhodil nám šest nejednoznačných charakterů, jejichž osud zajímá. K maximálnímu hodnocení mi schází trochu širší výběr, který by umožnil na stejné časové ploše prostříhat některé trochu méně zajímavé nebo se opakující výpovědi a podal by portrét singles ještě o něco plastičtěji. Možná to tak autorka nezamýšlela, ale tenhle dokument je hodně varujícím obrazem budoucnosti, protože podle mého názoru příští "světová válka" bude globálním konfliktem nikoli mezi státy nebo národnostmi, ale mezi generacemi. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Dokument, který nic moc neřekne. Mluvit o nezadaných je teď velmi v módě, neb lidi rádi svádí svoje problémy na ducha doby. Každý by rád věřil, že je single nikoliv proto, že je ošklivý, hloupý, divný, nesnesitelný atp., ale protože feministky, kariérismus, úpadek tradičních rolí a já nevím, co všechno... . Ještě jsem neviděl seriózní výzkum, že by dnes lidi byli osamocenější, než třeba před sto lety. Ale to režisérka netvrdí, takže k věci. Vidíme pár lidí, kteří jsou většinou nesympatičtí, podivínští, s komplikovanou minulostí (opravdu sympatický mi snad byl jen novinář-umělec). Protože ale mají schopnost nějaké sebereflexe, tak nějak chápou, že si nejspíš nikoho nenajdou, že to bude stejné, jako to bylo. A co si z toho má člověk vzít? Není co. Single kamarády máme všichni a ti, co jsou v dokumentu, nijak zvlášť nevybočují. ()

VeeDee 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, co je mi dosti blízké...ale dalo by se z něj vytěžit daleko víc. Toto je pouze výpověď několika vzorků z Prahy... sesbíráno za jeden rok, alá paní Třeštíková. Ale u tohoto tématu mi nestačí jen výpověď... Co výklad odborníků... psychologů, sociologů...? Podrobněji rozebrat, proč lidé volí tuhle cestu, co se za tím skrývá, čím to je? ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení trvalo přes tři roky. (AngelusCZ)
  • Do filmového projektu se hlásilo přes 80 osob. (AngelusCZ)
  • Film získal roku 2012 cenu Václava Táborského na festivalu českých filmů Finále v Plzni v kategorii nejlepší dokumentární film. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama