Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dva útoky stříbrných koulí, jeden vodotrysk krve a hromada dětské naivity, která zabíjí všechny slibné náznaky kvalitní podívané. Coscarelli má občas dobré nápady, ale celková atmosféra mu stále uniká hlavně díky dějovému chaosu. Malý klučina je protivný spratek, o to víc pak fandíte démonickému Tallmanovi, který si zasloužil víc času. Nadhled přehlušující chatrnou logiku vytuší spíše zběhlejší divák, tudíž prozatím 3 a ½ a za nějaký čas zase nazdar. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nezletilý vyrovnávající se se ztrátou, smrt přemožitelná jen ve snu. Sled často docela bizarních výjevů (ataky stříbrné koule, místnost s portálem), při kterých podružný děj ustupuje moci surreálna a phantasmických syntezátorů. Všechno to píchání na hřbitově, podivínský basketbalový pivot v čele pohřebního ústavu, zombie trpaslíci v kápích či bramboro-mrkvový dětský příkrm namísto krve budiž součástí tváře. Ta sice není dvakrát důvtipná, ale Coscarelli do ní vtiskl rysy, které jsou místy černé jak ten Plymouth Barracuda.. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Moc rád bych Phantasm napálil víc hvězd, protože je to prostě ten starej dobrej horor se vším, co k tomu patří, ale... nesedlo mi to, atmosféra se tomu upřít nedá, jenže podobných hororů už jsem viděl docela hafo a většina z nich byla prostě lepší. Tohle tak nějak prošumělo a za rok (mno spíš za měsíc) už ani nebudu vědět, že jsem to kdy viděl. Červená krev asi tak věrohodná jako ta žlutá, lítající koule... heh, oukej :-), ty dva cápci bez charisma, takže prostě a jasně jedna stár za tu černou káru a druhá stár za Tall Mana. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, jak některé filmy fungují i po letech. Kdysi pro mne hodně strašidelné, dnes jako úvod série fungující vcelku dokonale. Hudba mezi Carpenterem a italským horrorem, příjemná kamera a nehostinné, ba přímo temné prostředí hřbitova s pohřebním ústavem. Malé hnědé kreatury mi dnes připomenou StarWars i lidičky z příběhů Darrena Shana. Létající koule se teprve zdokonalí v dalších dílech, ale Dlouhán je uhrančivý od prvního okamžiku. Snovými scénami se zatím šetří, atmosféra příběhu je ale velmi dobrá - tajuplná. Stísněné pocity se dají zažít i se záběry za slunečného dne... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Skvelý príklad čarovných nostalgických hororov z prelomu 70s a 80s. Coscarelli síce nie je bohvieaký scenárista, ale režisér je vynikajúci, čo dokazuje aj napriek dosť chabému rozpočtu hrou so svetlami, strihom, koncipovaním záberov. A- to všetko bravúrne dopĺňa skvelou carpenterovskou hudbou. Škoda len toho vypečeného samoúčelného konca. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • Na začiatku jazdí Mike (A. Michael Baldwin) na motorke po cintoríne, keď ho ale vezme kamera spredu, je jasné, že herec na motorke nejazdi, stroj je pripevnený k autu, ktorého stopy sú jasne vidieť za jeho chrbtom. (tXtX)
  • Příběh je inspirován Coscarelliho noční můrou během dospívání, kdy se mu zdálo o tom, že je pronásledován v mramorových chodbách obrovskou chromovanou koulí. (Chatterer)
  • Většina záběrů s koulemi se prvně natočila a pak ve filmu promítala pozpátku. (Chatterer)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama