Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z třicátých let minulého století se odehrává v poklidné letní pohodě okresního městečka, kam zavítá proslulý flašinetář Ferdinand Houra (P. Pelzer) se svou písničkou, jež se líbí zejména místním paním a dívkám. Vypráví se tu o bouřlivém milostném vzplanutí mladého právníka Jindřicha Kozy (V. Javorský) k půvabné Alžbětě (T. Brodská), dceři významného advokáta Drbohlava (P. Kostka)… (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Aniki 

všechny recenze uživatele

Dudkovu režii ve většině případů vnímám jako velmi obohacující, nicméně tato Vančurova předloha mi v Pavlíčkově miniatuře nepřinesla kýžený dramatický požitek. Dokonce i jako čirá zábava neměla žádného efektu. Herecké výkony zůstaly bez přidané hodnoty a tak překvapil jen Javorský v nezvyklé roli milovníka. Brodská byla éterická, slušně ve mě zarezonoval snad jen Pelzer. Rozmazané okraje obrazu mne spíše rušily a všiml jsem si moderního zaparkovaného automobilu ve scéně s Trojanem st., kde i dopravní značka zákazu zastavení v té době existovat nemohla. Čili jen chyba záběru, střihu. Podprůměrná záležitost, pro mne o ničem. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Vysoce kvalitní zpracování povídky Vladislava Vančury z třicátých let. Ta atmosféra té doby z obrazovky úplně dýchá, rekvizity a ústřední šlágr "Usmívej se lásko má" dobovou sféru evokuje. Pro televizní film napsal scénář František Pavlíček a režie se ujal zkušený a poctivý řemeslník Jaroslav Dudek. Co víc si přát? Herecké obsazení je radost sledovat, zejména Patra Nárožného. Zajímavé je i použití rozmazaného filtru po stranách kamery, který povídce dodává tu správnou hříčku a hravost celého příběhu. K této humorné povídce o rozmarnosti lásky se rád vracívám...."Na hřbitov až povezou mě koně vraný, usmívej se za mnou lásko má, doprovoď mě na poslední štaci, nebreč jako nána pitomá, až mě budou dolů pouštět funebráci, usmívej se za mnou lásko má..." ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jedna z méně známých povídek Vladislava Vančury, situovaná na prvorepublikový maloměstský rynek, na místo, kde každý vidí druhému do talíře, je také skromným epitafem režiséra Jaroslava Dudka. Ten, ruku v ruce s vynikajícími herci, vytvořil televizní dílo, ke kterému se vděčný divák bude vracet vždy s vědomím, že jde o profesionálně odvedenou práci. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Moc milý pohled do prvorepublikového maloměstečka. Paní si všimla další chyby , kterou filmaři nechali na celuloidu - je to v 33. minutě dopravní značka P4 dej přednost v jízdě ,  na konci křižovatky před žlutým rohovým domem. Když už by tam něco takového tehdy bylo , bylo by to na 2. straně. Jezdilo se tehdy před válkou u nás opačně. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

V doprovodu vandrákovy líbezné, až vlezlé písničky "Usmívej se, lásko má" zažívá mladý studentský ucho (V. Javorský) flirtování s rajcovní, veseleou, nadrženou milfkou Janou Palovou a okouzlení mladou a namyšlenou držskou Terezou Brodskou. Já bych si tedy vybral Paulovou, a on debil si vybral Brodskou... Už jen tomu jejímu pozvání se nedá odolat: "Kdybyste měl chuť zastavit se. V noci si dáme benátskou noc, lampion jsem také koupila. Dneska si dám banán. Zkuste vzít za kliku, bude otevříno." Celkově se jedná o milý, pěkný příběh z první republiky, dobře napsaný a jakžtakž dobře natočený na televizní možnosti. [155. hodnocení, 9. komentář, 66%] ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Ačkoliv se děj odehrává kolem roku 1932, jde kolem 6. minuty spatřit za Ladislavem Trojanem parkující Škodu Forman. (cundak)

Reklama

Reklama