Reklama

Reklama

3-iron

  • Jižní Korea Bin-jip (více)
Trailer

Obsahy(1)

"Jsme jako prázdné domy, čekáme na někoho, kdo odemkne zámek a vysvobodí nás."  Tae-suk se potuluje na své motorce, chodí od domu k domu, ve dveřích nechává reklamní letáky a vloupává se do těch bytů, kde si letáky nikdo nevyzvedne. Předpokládá totiž, že majitelé jsou na cestách, a tak v těchto prázdných obydlích přechodně pobývá, dokud se jejich vlastníci nevrátí.
Jednou se však vloupá do luxusního domu, kde se stane svědkem pokusu tyranského manžela o znásilnění své ženy Sun-hwa. Tae-suk do muže odpálí několik míčků golfovou holí 3-iron, popadne Sun-hwa a společně odjedou.
Od této chvíle vcházejí do prázdných domů společně. Tae-suk v každém bytě, do kterého se nastěhují, vaří, uklízí, dělá drobné opravy a Sun-hwa poprvé v životě zažívá skutečný pocit domova. Navzájem cítí bolest a samotu toho druhého a nakonec se do sebe zamilují.
Při návštěvě dalšího domu objeví mrtvé tělo starého muže, kterého sami pohřbí. V domě žijí, jako by byl jejich vlastní, dokud se nečekaně neobjeví syn zesnulého a nezavolá policii.
Tae-suk je obviněn z vraždy, vloupání a únosu a Sun-hwa se musí proti své vůli vrátit k manželovi. Zatímco Tae-suk čeká na propuštění z vězení, nachází jedinečný způsob, jak vrátit štěstí, které se Sun-hwa prožívali. (Kfilmu.net)

(více)

Recenze (535)

Dinoroth 

všechny recenze uživatele

Keď sa artový film začne vznášať medzi snom a realitou, zdá sa, že automaticky získa tak trochu imunitu. Ťažko sa mu potom dá vytknúť, že hlavná postava celý čas mlčí ako poleno (a s večne drsnou zamračenou grimasou ako tupé poleno občas aj vyzerá), aj keď je obvinený z vraždy. A to som sa ešte nedostal k atentátom golfovou loptičkou a ďalším srandám. A stane sa, že takýto film môže získať 84%. _____ Film má ale ďalšie nechutné vlastnosti, a to bez ohľadu na žáner zasnenej kórejskej artovky. Celý je plný totálne dvojrozmerných a klišé postáv. Okrem hlavnej dvojice (kde sa to ťažko posudzuje, lebo sú obaja nemí a asi mierne zadubení) sú tu takmer všetky postavy buďto naivne dobré alebo zvrátene zlé. _____ Nezafungovalo ani ako romantická dráma. Tým dvom by človek mohol fandiť, ale to by potreboval dostať aspoň indície, prečo sa chovajú ako sa chovajú. K tomu za celý film nepovie mládenec ani slovo, ale celý film sa namosúrene škerí. Usmievať sa vie, len keď má good times so svojou frajerkou, prípadne keď ho niekto facká, kope alebo mláti obuškom (hrdina). Slečna povie len pár viet na konci, ktoré aj tak za nič nestoja. Na druhú stranu sa dá chápať, že ich mlčanie niekto zobral ako plus, lebo je pravda, že dialógy iných postáv boli tragické. A keby ich niekto vystrihol, nestratili by sa telenovelách alebo lacných krimi seriáloch pre dôchodcov. _____ Keď skoro celý film balancujete medzi "nudí ma to" a "nasiera ma to", nemôže ani dosť dobrý koniec vyhodiť hodnotenie vyššie, než o jednu hviezdu. K tomu sa tomu nedá uprieť originálna atmosféra, tak nepodobná filmom zo západu, ani tým európskym artovým. Použitie prostredia rôznych bytov a ich objavovanie bolo fajn tiež. Ale inak si naozaj myslím, že Bin-jip nie je dobrý film. Pritom verím, že to nie je o tom, že by som to nechápal alebo nebol cieľovka (videl som od rovnakého režiséra Jar, leto, jeseň, zima... a jar a ocenil to mnohokrát viac. Vo všeobecnom merítku mi toho ale východoázijské filmy zatiaľ veľa nedali. _____ (film #836, komentár #3) ()

jda23 

všechny recenze uživatele

Tento film ma vsetko potrebne, aby mal plne hodnotenie. Plus extra pripad. Pri tychto zazitkoch zistujem co film v sebe este skryva a ako to niekorí kreativni ludia ,v tomto zivote, vedia vyuzit. Pre mnohych film roka. Maľovaná poézia. Umenie lasky. ,, Je ťažké povedať, či Svet v ktorom žijeme je skutočný alebo len sen.´´ ()

VeeDee 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, takové jiné, ta atmosféra, už jen ta hudba...dávám 4 hvězdičky... první polovina byla lepší... ()

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Ticho vyražajúce až dych.Režisér Kim Ki-Duk si zaslúži absolutorium za uhrančivú záležitosť vklinenú do tohto filmu. Nekonečnosť jeho obrazovej krásy ma presvedčila a s pokorou sa klaniam nad umením korejských protagonistov. Láska je v tejto podobe nad všetky slová... ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Jeden z najúžesnejších ázijských "romantických" filmov. Každým svojím filmom Kim Ki-Duk posúva hranice ázijskeho filmu o nový nepoznaný zážitok. ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo stvárená filozofická klasika - čo žijeme - je reál alebo nie? Veriť vlastným očiam alebo veriť tomu, že skutočný život je povestný Platonov tieň? Tiene sú nedokonalé a my žijeme ako tieň toho skutočného. Ženy žijúce v manželstve, ktoré im nič nedáva, naozaj veria na tieň muža dokonalejšieho ako spí vedľa nich? Ak áno, kde skončí ich sen a kde je realita? Všetko je absurdné.... vrátane života. Skvelý film, ešte raz ho vidieť a zblázniem sa zo života. ()

Respex 

všechny recenze uživatele

Úžasně pojatý romantický příběh, který svou hloubkou přesahuje hranice běžného filmu. Mnoho skvělých drobností, které do sebe zapadají a vytvářejí jedinečné umělecké dílo. Za mě 5*. ()

perpetuum 

všechny recenze uživatele

Po vzhliadnutí filmu som ostal úplne pokojný, s pocitom čistej hlavy. Cesta hlavného hrdinu k splynutiu so svetom a vesmírom je ťažká, ale oslobodzujúca. A to aj pre diváka ak sa vžije do jeho kože. Nádherný film! ()

teyra 

všechny recenze uživatele

Něžný Kim Ki-duk, v němž originální love-story bezhlesného splynutí dvou éterických duší tak trochu zakrývá filosofující hrátky točící se kolem různých podob násilí, resp. násilného ne-násilí. V ústřední metafoře je mírumilovný sport mocných přetaven v symbolický nástroj odplaty, zůstává ovšem stejně nejednoznačný jako Tae-sukova vlámání se do cizích intimit. Jeden kritik film trefně nazývá buddhistickým punkem.V 3-iron přechází zasněná revolta proti společenským normám v úspěšný atak direktiv, jimiž se řídí realita sama. Film je přes svůj minimalismus nabitý nápady a stále překvapuje, a to nejen tím obratem k až úsměvnému irreálnu. ()

Scharra 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná lovestory. Skoro poetický příběh o mladíkovi, který přespává v momentálně neobydlených domech a bytech. V jednom z nich se setká se ženou, která je obětí domácího násilí. ta s ním uteče od manžela tyrana a spolu cestují po zemi. Jednou jsou ale zastiženi při obývání jedné domácnosti, jsou rozděleni, on putuje do vězení a ona zpátky k manželovi... Spoileroidní plakát k filmu mluví za vše ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém hlavní hrdina neřekne JEDINÉ slovo a hlavní hrdinka tuším 2 věty může vypadat nudně (pokud to není němá groteska). U Kim-Ki-Duka to tak není. Ten si stačí s obrazy, hudbou a mlčením. Škoda zhruba 30 minut (vyšetřování, vězení), které mi do celkového vyznění filmu moc nesedly. Chápu ale, že hlavní hrdina potřeboval čas na to, aby se naučil stínovat... ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Velmi jemně a s minimem dialogů vypráví korejský samouk Kim Ki-duk o náhodném setkání týrané ženy a tichého mladíka, který si "půjčuje" cizí byty. Pozoruhodný film o umění nacházet vnitřní svobodu i mezi zdmi vězení zároveň ukazuje, že místo , kde člověk bydlí, je mikrosvět sám pro sebe... Pokud by se vystříhalo pár zbytečných minut, byl by to totálně dokonalý klenot z pomezí snu a reality. Duchovní úder otevřenou dlaní od brutálního básnika obrazu Kim Ki-duka. ()

spacylemon 

všechny recenze uživatele

Kim Ki-duk tentokrát kolem mě našlapoval jen zlehka, nebyla to žádná rána golfovým míčkem do hlavy... A asi až s odstupem si uvědomuju, že ve mně otiskl emoci sice tichou a nenápadnou, ale silnější, než se prvně zdálo. ()

Jadis 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé. Nemám slov... který jiný režisér by dokázal udržet atmosféru a pozornost diváka, když dva hlavní představitelé vůbec nepromluví ? Konec mě taky dostal - chytré a úsměvné. A ta hudba ... ()

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Reklama

Reklama