Reklama

Reklama

Mateo se vrací domů z války. Cestou se zastaví v Ojo Prieto, kde se v kostele pomodlí a chystá se na poslední část cesty k usedlosti přítele Paka, kde vyrůstal. Před kostelem nechal svého nádherného grošáka, na kterém se pokusila utéct seňorita Trini. Zahanbila tím Chuye před jeho muži. Aby si Chuy zachoval svoji tvář řekne, že nechtěla utéct, ale že si měla koně vyzkoušet, protože ho kupuje od amiga Matta. Matt koně rozhodně koně prodat nehodlá. Chce oplotit pozemky a založit chov. Chuy se ale nehodlá koně vzdát a tak ho sprostě ukradne. Mateo ho chce zpět. Počká na Trini v jejím pokoji a požádá ji o pomoc... (TV Barrandov)

(více)

Recenze (61)

ilemas 

všechny recenze uživatele

Viděno znovu po mnoha letech v tv, jako malý kluk jsem na to chodil stále znovu do kina, když zrovna nedávali Vinetoua. Z dnešního pohledu velmi nudný a trapný snímek, kdy se naivní Mateo vydá do Mexika sám mezi bandity a hraje na velkého hrdinu se spoustou silných řeči, přitom je naprostý gringo. Jedině co oceňuji jsou pěkné záběry na přírodu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Grošák je velmi dobrý western, na kterém si můžeme jakožto fanoušci žánru cenit zejména toho, že je nevyzpytatelný a vskutku v řadě scén, kde bychom očekávali nějaké to klišé, dochází k překvapení. Marlon Brando opět potvrzuje svoji hereckou jedinečnost a představuje kvalitní záruku, že se bude na co koukat. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

The Appaloosa - Grošák aneb Na jihozápad do Sonory není velký western. Je zajímavý především účastí tehdy zářící hvězdy Marlona Branda v hlavní roli Mattea, ačkoliv zde Brando zrovna svůj talent výrazněji nepředvedl. Naopak nominací na Zlatý Globus byl oceněn jeho protivník, vůdce mexického gangu pistoleros Chuy - čti čaí, ne jak se to píše:) . Příběh je prostý a také dost pomalý - tulák Matteo vracející se k rodině je okraden Mexičanem o nádherného grošovaného hřebce plemene Appaloosa a ponížen. Gringo Matteo se tedy vydá dobýt koně za Chuem do Mexika, ale nakonec místo koně s ním uteče Chuyova žena. Jedna scéna rozhodně utkví v paměti - souboj Mattea s Chuyem na život a na smrt v přetlačování v páce, zatímco po obou stranách stolu čekají na provázcích připoutaní jedovatí škorpioni z Duranga. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=1Oglpgqb52Q ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

The Appaloosa aneb neprávem zapomenutý western s Marlonem Brandem v hlavní roli. Neprávem hlavně proto, že i divák, který už nějaký ten western viděl, musí zde být překvapený na několika místech. Film totiž má scény, které tíhnou k nějakému westernovému klišé, ale pokaždé, když si myslíte, že víte, co se stane, tak se pravděpodobně mýlíte. Tohle mě opravdu potěšilo, ta nepředvídatelnost. Škoda, že místy je tento western poměrně nezáživný, takže mu musím nějaké ty body strhnout. Nebudu vám lhát, tohle není film, který bych si pustil podruhé, ale jsem rád, že jsem jej viděl, protože mi potvrdil, že westerny nemusí jet jen v jedněch zaběhlých kolejích. 70 %. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch westernů, který se vymyká klasickým klišé, připomíná třeba věci od Arthura Penna vynořují se v něm nečekané sekvence, které znalého žánrového diváka potěší svou neotřelostí. Pomalé, neakční, nenásilné, zato hodně zajímavě dialogové a to občas tak originálně že jsem si připadal jako u Tarantina. Formální stránka taky zajímavá, objevují se tu nečekané detaily jako z Leoneho a každou chvíli se objeví nějaká obrazová kompozice, která na sebe poutá pozornost. Například předměty nalepené extrémně blízko objektivu. Brando podává opět suverénní výkon, ten chlap když promluví svým specifickým bručivým hlasem, tak bych ho mohl poslouchat celej den. No zkrátka pecka. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Sidney J. Furie velmi dbal detailů. Když tak  například postava hraná Marlonem Brandem protáhne pušku sněhem, před střílením ji nejprve osuší, což jinak není ve westernech příliš běžné. (Olík)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama