foto

Russell Metty

  • nar. 20.9.1906
    Los Angeles, California, USA
  • zem. 28.4.1978 (71 let)
    Canoga Park, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Russell Metty byl americký kameraman, skvěle ovládající své řemeslo. Byl vyučen jako asistent kameramana, a vzdělával se i v oblasti kameramanského osvětlení. V práci začínal, jako asistent v laboratoři, v druhé polovině 30. let.

Milníkem v jeho kariéře se stal thriller Cizinec, v režii Orsona Wellese, s jeho osobitým používám světla a stínu, přičemž se kamera pohybovala v zastíněných oblastech, což nebylo úplně typické. Obzvláště působivě natočil úvodní sekvenci Lady hazard s Barbarou Stanwyckovou a Robertem Prestonem. Scéna v hotelovém pokoji s šikovnou hrou světel a stínů odehrávající se na tvářích postav.

V 50. letech byla stěžejní jeho spolupráce s režisérem Douglasem Sirkem, s nímž v té době natočil okolo deseti snímků. Psané ve větru, There's Always Tomorrow, Nádherná posedlost, či Imitation of Life. Ze stejného období ovšem pochází i významný, hvězdně obsazený, noir film, Dotek zla. Výrobu tohoto filmu hnal režisér Welles do extrému, a tak film obsahuje spoustou dlouhých, širokoúhlých záběrů, zabíraných z tratě, nebo zametacích jeřábů.

Zvláštní a významnou pro jeho kariéru, se poté stala práce na barevném historickém velkofilmu Spartakus. Prvním režisérem tohoto filmu byl Anthony Mann, ten však byl po neshodách propuštěn a nahrazen Stanleym Kubrickem a to bylo pro kameramana Mettyho zásadní. Režisér Kubrick chtěl mít vše pod svou vlastní kontrolou, a obecně své kameramany příliš neuznával, což vedlo k častým střetům po čas natáčení. Ironií se stalo, že byl Russell prací na tomto filmu odměněn Oskarem za nejlepší kameru. Cena se tak stala jakousi splátkou, za jeho dřívější černobílá díla, která však nepřitahovala tolik pozornosti, jako velkorozpočtový Spartakus. Roky nato následovaly další významné produkce. Drama Johna Hustona Mustangové, což je poslední film hned dvou velkých hvězd, Clarka Gable a Marilyn Monroe. Muzikál Správná dívka. Drama Madigan.

V 70. letech začal pracovat pro televizní produkce a podílel se například na několika snímcích geniálního detektiva Columba. Na jednom z nich spolupracoval se Stevenem Spielbergem.

Mirokukii

Kameramanská filmografie

Filmy

1976 Mallory: Circumstantial Evidence (TV film)
1975 The Runaways (TV film)
1973 Brock's Last Case (TV film)
1972 Ben
Cancel My Reservation
1971 Harness, The (TV film)
Lock, Stock and Barrel (TV film)
Maybe I'll Come Home in the Spring (TV film)
The Omega Man
1970 How Do I Love Thee?
Tribes (TV film)
1969 Change of Habit
Kočičí oko
1968 Madigan
Tajná válka Harryho Frigga
The Pink Jungle
1967 Kontrapunkt
Krutá noc
Správná dívka
1966 Grošák
Madame X
Za řekou je Texas
1965 Bus Riley's Back in Town
The Art of Love
Válečník
1964 I'd Rather Be Rich
1963 Captain Newman, M.D.
Nadšením bez sebe
Tammy and the Doctor
1962 Když muž zvedne telefon
Kouzlo norkové kožešiny
The Interns
1961 By Love Possessed
Flower Drum Song
Mustangové
1960 Midnight Lace
Portrait in Black
Spartakus
1959 Imitation of Life
This Earth Is Mine
1958 A Time to Love and a Time to Die
Dotek zla
Monster on the Campus
Step Down to Terror
The Female Animal
The Thing That Couldn't Die
1957 Battle Hymn
Man Afraid
Man of a Thousand Faces
Mister Cory
The Midnight Story
1956 Congo Crossing
Miracle in the Rain
Psané ve větru
There's Always Tomorrow
1955 All That Heaven Allows
Crashout
Cult of the Cobra
Muž bez hvězdy
The Man from Bitter Ridge
1954 Four Guns to the Border
Naked Alibi
Nádherná posedlost
Sign of the Pagan
Taza, Son of Cochise
1953 It Happens Every Thursday
Seminole
Take Me to Town
The Man from the Alamo
The Veils of Bagdad
Tumbleweed
1952 Against All Flags
Because of You
Scarlet Angel
The Treasure of Lost Canyon
The World in His Arms
Yankee Buccaneer
1951 Flame of Araby
Katie Did It
Little Egypt
The Golden Horde
The Raging Tide
Up Front
1950 Buccaneer's Girl
Curtain Call at Cactus Creek
Peggy
Sierra
The Desert Hawk
Wyoming Mail
1949 Bagdad
The Lady Gambles
We Were Strangers
1948 A Woman's Vengeance
All My Sons
Arch of Triumph
Kiss the Blood Off My Hands
Mr. Peabody and the Mermaid
You Gotta Stay Happy
1947 Ivy
Osedlej růžového koně
The Perfect Marriage
The Private Affairs of Bel Ami
1946 Breakfast in Hollywood
Cizinec
Whistle Stop
1945 Betrayal from the East
It's in the Bag!
Pardon My Past
Příběh pěšáka G.I. Joe
1944 Music in Manhattan
Seven Days Ashore
The Master Race
1943 Around the World
Behind the Rising Sun
Forever and a Day
Hitler's Children
Tender Comrade
The Sky's the Limit
1942 Army Surgeon
Four Jacks and a Jill
Joan of Paris
Mexican Spitfire Sees a Ghost
The Big Street
The Falcon's Brother
1941 A Girl, a Guy, and a Gob
Sunny
Weekend for Three
1940 Curtain Call
Dance, Girl, Dance
Irene
No, No, Nanette
Scrappily Married
1939 Bad Lands
Everything's on Ice
That's Right - You're Wrong
The Girl and the Gambler
The Great Man Votes
The Spellbinder
Three Sons
1938 Annabel Takes a Tour
Leopardí žena
Mr. Doodle Kicks Off
Next Time I Marry
The Affairs of Annabel
1937 Annapolis Salute
Behind the Headlines
Forty Naughty Girls
They Wanted to Marry
You Can't Beat Love
1936 Night Waitress
1934 West of the Pecos

TV seriály

1977 The Hardy Boys/Nancy Drew Mysteries (TV seriál)
1976 Delvecchio (TV seriál)
Rich Man, Poor Man (TV seriál)
1971 Columbo (TV seriál)
Její příležitost (S01E05)
Prázdný rám (S01E04)
Semínko pochyb (S01E03)
další epizody (5)
The Waltons (TV seriál)
1969 Marcus Welby, M.D. (TV seriál)
1964 Broadside (TV seriál)
1959 Alcoa Presents: One Step Beyond (TV seriál)
1958 Steve Canyon (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace