foto

John Saxon

  • nar. 5.8.1935 (82 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Saxon se narodil jako Carmine Orrico 5. srpna 1936 v Brooklynu, New York. Byl prvním dítětem manželů Antonia a Anny Orrociových.

Zájem o herectví se u Johna objevil, když byl teenager a začal studovat hereckou školu na Manhattanu, zatím co do té doby navštěvoval střední školu v Brooklynu. O Johna se začal zajímat Hollywood, a tak se v sedmnácti letech vydal do Los Angeles. Už tři týdny po příjezdu podepsal kontrakt s Universal Studios. Dalších několik let, během kterých John studoval na místní herecké škole bylo těžkých, protože větší role stále nepřicházely.

Po mnoha zkouškách a castinzích získal roli v dramatu THE UNGUARDED MOMENT (1956). V následujících letech přišla série filmů, kde se v titulních rolích mladých mužů objevoval právě John, a to mu zajistilo věhlas u širokého publika. V roce 1958 se stal nejvíce publikovaným mladým hercem ve filmových časopisech. Do roku 1960 po ztvárnění několika charakterních rolí, například ve filmu CO SE NEPROMÍJÍ, se naplno ukázal jeho herecký talent.

Když mu v roce 1961 skončila smlouva s Universal Studios, odešel zkusit své herecké štěstí do Evropy, konkrétně do Itálie. Po roce se vrátil zpět do Los Angeles, koncentrovaný a připravený věnovat se dál své herecké kariéře v Hollywoodu. Po boku Marlona Branda se objevil ve filmu GROŠÁK (1966), zahrál si zde padoucha Chuye Medinu.

Nová smlouva, kterou s Universalem uzavřel, mu zajistila mnoho rolí, především v televizních filmech a seriálech. V roce 1973 si zahrál s Brucem Lee ve filmu Drak přichází. Televizní tvorbě se věnoval i jinak a to například psaním scénářů. Od osmdesátých let se objevil ještě v mnoha filmech, z nichž některé jsou dobře známé i u nás. Zahrál si například roli policisty a otce hlavní hrdinky v hororu Wese Cravena NOČNÍ MŮRA V ELM STREET (1984), v roce 1987 se objevil i ve třetím pokračování této série a konečně v roce 1994 si zahrál v NOVÉ NOČNÍ MŮŘE.

V devadesátých letech ztvárnil další role ve filmech POLICAJT V BEVERLY HILLS III (1994) a OD SOUMRAKU DO ÚSVITU (1996). Nevěnoval se pouze filmové tvorbě, ale zabrousil i do seriálových vod a zahrál si různé epizodní role, například v TO JE VRAŽDA, NAPSALA a MELROSE PLACE.

John se pokoušel i o režírování a prezentoval se jediným snímkem, hororem DEATH HOUSE (1987), který však v našich končinách příliš známý není. Má syna Antonia, který se také zabývá filmem a herectvím.

Pavel "TheRaven" Pecháček

Herecká filmografie

Filmy

2018 Angel, the Brute and the Wise, The
Bring Me the Head of Lance Henriksen
2016 Extra, The
2009 Old Dogs
The Mercy Man
War Wolves (TV film)
2008 God´s Ears
2006 Craving Heart, The
Trapped Ashes
2003 The Road Home
2002 Outta Time
2001 Final Payback
Svůdná zlodějka
Žít ve strachu
1998 Criminal Minds
Joseph's Gift
1997 Lancelot: Guardian of Time
Party Crashers, The
1996 Od soumraku do úsvitu
1995 Deník Elizabeth Taylorové (TV film)
Nonstop Pyramid Action
Zabijáci v nás
1994 Killing Obsession
Nová noční můra
Policajt v Beverly Hills III
Smrtící kamufláž
1993 Baby Doll Murders, The
Bez šance
Jonathan z kmene medvědů
1992 Gengis Khan
Hellmaster
Maximum Force
Zvířecí instinkty
1991 Payoff (TV film)
Vydírání (TV film)
Zasažen tajemnou silou
1990 Crossing the Line
Poslední mstitel
Poslední samuraj
Rebelové
Šílený Jake
1989 My Mom's a Werewolf
Nebezpečná pláž
Tunely
1987 Death House
House Made of Dawn
Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna
1986 Paco - stroj smrti
1985 Brothers-in-Law (TV film)
Fever Pitch
Lady Windermere's Fan (TV film)
1984 Noční můra v Elm Street
Černá odyssea (TV film)
1983 Desire
Prisoners of the Lost Universe (TV film)
Savage in the Orient (TV film)
The Big Score
1982 Assassinio al cimitero etrusco
Donna dietro la porta, Una
Rooster (TV film)
Tenebre
Una di troppo
Špatné je dobré
1981 Golden Gate (TV film)
1980 Apocalypse domani
Beyond Evil
Blood Beach
Sador, vládce vesmíru
Zběsilý útěk
1979 Elektrický jezdec
Fast Company
The Glove
1978 Shalimar
The Immigrants (TV film)
Včely
1977 Cinico, l'infame, il violento, Il
Moonshine County Express
1976 Italia a mano armata
La legge violenta della squadra anticrimine
Mark colpisce ancora
Napoli violenta
Operace Blesk (TV film)
Una magnum Special per Tony Saitta
1975 Crossfire (TV film)
Metralleta 'Stein'
Mitchell
Strange New World (TV film)
The Swiss Conspiracy
1974 Can Ellen Be Saved? (TV film)
Planet Earth (TV film)
Černé Vánoce
1973 Drak přichází
Linda (TV film)
Mr. Kingstreet's War
Snatched (TV film)
Ve spárech mafie
1972 Joe Kidd
1970 Company of Killers (TV film)
Intruders, The (TV film)
1969 Smrt pistolníka
1968 For Singles Only
I tre che sconvolsero il West (Vado, vedo e sparo)
Istanbul Express (TV film)
1967 Winchester '73 (TV film)
1966 Doomsday Flight, The (TV film)
Grošák
Queen of Blood
1965 Night Caller, The
Ravagers, The
1964 Sette contro la morte
1963 Kardinál
Oko ďábla
1962 Agostino
Mr. Hobbs Takes a Vacation
War Hunt
1961 Posse from Hell
1960 Co se nepromíjí
Portrait in Black
The Plunderers
1959 Cry Tough
The Big Fisherman
1958 Summer Love
The Reluctant Debutante
The Restless Years
This Happy Feeling
1956 Rock, Pretty Baby
The Unguarded Moment
1955 Running Wild
1954 To by se mělo stát vám
Zrodila se hvězda

TV seriály

2006 Mistři hrůzy (TV seriál)
Pelts (S02E06)
2005 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Oběma nohama v hrobě I. (S05E24)
1997 California (TV seriál)
1993 Kung Fu: Legenda pokračuje (TV seriál)
1992 Lucky Luke (TV seriál)
Melrose Place (TV seriál)
1988 In the Heat of the Night (TV seriál)
1986 Matlock (TV seriál)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Divadlo Raye Bradburyho (TV seriál)
Half Nelson (TV seriál)
1984 Finder of Lost Loves (TV seriál)
Glitter (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 A-Team (TV seriál)
Hardcastle a McCormick (TV seriál)
Hotel (TV seriál)
Masquerade (TV seriál)
Scarecrow and Mrs. King (TV seriál)
1981 American Playhouse (TV seriál)
Dynastie (TV seriál)
Síla rodu (TV seriál)
1980 Magnum (TV seriál)
1978 Greatest Heroes of the Bible (TV seriál)
Vega$ (TV seriál)
1977 Fantastická cesta (TV seriál)
Fantasy Island (TV seriál)
Harold Robbins' 79 Park Avenue (TV seriál)
Westside Medical (TV seriál)
1976 Most Wanted (TV seriál)
Once an Eagle (TV seriál)
Quincy M.E. (TV seriál)
The Bionic Woman (TV seriál)
1975 Starsky a Hutch (TV seriál)
Wonder Woman (TV seriál)
1974 Petrocelli (TV seriál)
The Rockford Files (TV seriál)
The Six Million Dollar Man (TV seriál)
1973 Kriminální oddělení (TV seriál)
1972 Banacek (TV seriál)
Banyon (TV seriál)
Kung Fu (TV seriál)
Norman Corwin Presents (TV seriál)
The Rookies (TV seriál)
The Sixth Sense (TV seriál)
V ulicích San Francisca (TV seriál)
1970 Mary Tyler Moore (TV seriál)
Night Gallery (TV seriál)
1969 The Bold Ones: The New Doctors (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
It Takes a Thief (TV seriál)
The Name of the Game (TV seriál)
1967 Garrison's Gorillas (TV seriál)
Ironside (TV seriál)
Neúplatný (TV seriál)
1966 The Time Tunnel (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
Burke's Law (TV seriál)
1962 The Virginian (TV seriál)
1961 Dr. Kildare (TV seriál)
The Dick Powell Show (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
1955 Gunsmoke (TV seriál)
1954 Medic (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)

Dokumentární

2017 Tax Shelter Terrors - a.z.
2012 Eurocrime! The Italian Cop and Gangster Films That Ruled the '70s
2010 Never Sleep Again: The Elm Street Legacy
2009 Jak Bruce Lee změnil svět (TV film)
2008 So You Want Michael Madsen?
2005 On Screen! (TV seriál)
2004 Edgar G. Ulmer - The Man Off-screen
2002 'Cannibal Apocalypse' Redux
Art of Darkness: A Night Gallery Retrospective (TV film)
Bruce Lee: The Immortal Dragon (TV film)
2000 Mario Bava: Maestro of the Macabre (TV film)
1999 Nightmare Series Encyclopedia, The
1998 Bruce Lee: In His Own Words - a.z.
Path of the Dragon, The
Unseen Hollywood (TV seriál)
1997 Way of the Little Dragon, The
1995 Hvězdy bojových umění
1992 To nejlepší z bojových umění
1968 Western, Italian Style (TV film)

TV pořady

1985 Larry King Live (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1965 The Hollywood Squares (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1987 Death House
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace