Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době korejské války se láska Američana a Japonky střetává s předsudky a nedorozuměními v důsledku jejich rozdílného kulturního původu.  Hluboce propracované drama Sayonara se odehrává v Japonsku během Korejské války. Na dovolené se major americké armády Joe Kelly (Red Buttons) zamiluje do japonské dívky Katsumi (Miyoshi Umeki). Kvůli oficiální politice armády, která zakazuje sňatky mezi různými rasami, musí Kelly čelit vojenskému soudu. Jeho nejlepší přítel, letecké eso major Lloyd Gruver (Marlon Brando), se mu sňatek pokouší vymluvit, aby si jím „nezkazil“ život. Sám Gruver si má vzít dceru generála Webstera (Patricia Owens). Nakonec však Gruver přemůže své předsudky a souhlasí, že bude Kellyho svědek. Ještě později se ovšem Gruver zamiluje do krásné tanečnice jménem Hana-ogi (Miiko Taka). Obojí vyvolá prudkou odezvu ze strany americké armády a vojáci se musejí vrátit zpět do vlasti bez svých japonských manželek. Kelly své odloučení od Katsumi nemůže snést a oba spáchají sebevraždu... Snímek byl nominován na deset Oscarů, z nichž získal pět, např. v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli (Red Buttons, jehož skomírající kariéra tak získala nový impuls) a Nejlepší herečka ve vedlejší roli (Miyoshi Umeki). Za zmínku také stojí, že pod japonským make-upem, v roli herce japonského divadla kabuki, se skrývá Ricardo Montalban. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

juditik 

všechny recenze uživatele

Krásny príbeh o láske...láske, ktorú neudupe žiaden majorov rozkaz, ktorú nerozdelia kultúrne rozdiely (práve naopak), a o láske, pre ktorú smrť nie je koncom, skôr oslobodením, a začiatkom nového, lepšieho 'života'...Brando je okúzľujúci ako vždy a jeho major Lloyd Gruver len hýri s trefnými a vtipnými poznámkami...ale musím uznať, že Ricard Montalban ma moc s tým japonským prevlekom nepresvedčil ;) ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Nefalšovaný a nepřekonatelný herecký král (nejen) let padesátých, Marlon Brando, v silném romantickém příběhu z poválečného Japonska, ve kterém mi znovu a zase svým nenapodobitelným hereckým výkonem v některých scénách dokázal téměř vyrazit dech. Za nejlepší pasáž tohoto zajímavého filmu pak považuji vše od té chvíle, kdy se důstojník poprvé uviděl s významnou tanečnicí a herečkou, až po jejich vyznání se.. to byl pro mě prakticky hypnotický zážitek a definitivní pochopení toho, že ve svádění Marlon ve své době oprávněně neměl žádnou konkurenci. Hlavní dvojice jde proti předsudkům obou kultur i ras, proti nesnášenlivosti, proti zvykům či zákonům, jednoduše v naprosté oddanosti sami k sobě a to mi přišlo fajn. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Dojímavé a dramaticky vypjaté drama s výborným M. Brandem. Roli japonské dívky Hana-ogi měla podle producentů hrát A. Hepburnová, ale roli odmítla v přesvědčení, že by jí nikdo nevěřil, kdyby hrála Japonku. Film byl natočen podle knižní předlohy známého spisovatele Jamese A. Mitchenera, který sám se oženil s Japonkou. ()

sara91 

všechny recenze uživatele

Ztotožňuju se s komentářem uživatele Rob Roy .) Marlon Brando exceluje ve všech filmech a nezklamal mě ani v tomto. Samotný film bych hodnotila třemi hvězdičkami, díky (jako vždy) skvělému výkonu Marlona ale dávám čtyři .) ()

Reklama

Reklama