foto

Ricardo Montalban

  • nar. 25.11.1920
    Mexico City, Mexiko
  • zem. 14.1.2009 (88 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ricardo Gonzalo Pedro Montalbán y Merino byl mexický filmový, televizní, divadelní a rádiový herec známý především pro ztvárnění role pana Roarkeho z televizního seriálu  FANTASY ISLAND /1977-1984/ nebo za roli Khana Nooniena Singha z epizody „Space Seed" ze seriálu STAR TREK /1966-1969/ a z filmu STAR TREK II: THE WRATH OF KHAN /1982/.

Montalbán se narodil v Mexico City ale vyrůstal ve městě Torreón v rodině španělských imigrantů Ricarda Merina a Jenary Montalbánových, kteří jej vychovávali v katolické víře spolu se sestrou Carmen a dvěma bratry Pedrem a Carlosem. Jako teenager se přestěhoval s bratrem Carlosem do Los Angeles. Oba dva se pak v roce 1940 přestěhovali do New Yorku, kde Ricardo získal mini roli ve hře „Her Cardboard Lover".

V roce 1941 se stěhuje zpět do Mexika, kvůli své umírající matce, hraje v nespočtu španělských filmů a stává se ve své rodné zemi hvězdou. V roce 1943 se vrací zpět do Hollywoodu a filmová studia požadují aby si změnil jméno na Ricky Martin. Jeho první hlavní role byla postava Pabla Rodrigueze v noirovém snímku BORDER INCIDENT /1949/. Stal se prvním hispánským hercem na titulní obálce časopisu Life.

Mnoho rolí hrál ve westernech, kde ztvárňoval většinou postavy Indiánů a latinsko-amerických milovníků. Ve filmu MYSTERY STREET /1950/ účinkoval například v roli policisty Capea Coda. V letech 1957-1959 hrál na Broadwayi v muzikálu „Jamaica" spolu s Lenou Horne.

Montalbán působil i v rádiovém vysílání pro španělsky mluvící posluchače. Až do brzkých 70.let měl svou 30ti-minutovou show „Lobo del Mar" a v roce 1972 zakládá společnost Screen Actors Guild Ethnic Minority Committee spolu s herci Carmen Zapata, Henrym Darrowem a Edith Diaz.

V roce 1975 dostal příležitost hrát v reklamě na nový Chrysler Cordoba a jeho fráze o "luxusní Corinthianské kůži" se stala po mnoho let vděčným tématem k imitaci a parodii. V roce 1978 vyhrál cenu Emmy Award za  roli v miniseriálu HOW THE WEST WAS WON /1976-1979/ a v roce 1993 získal cenu za celoživotní dílo od Screen Actors Guild. V 80.letech pak namluvil spoustu reklam a animovaných filmů a jako dědeček Valentýn se objevil v dětském snímku SPY KIDS /2001/ režiséra Roberta Rodrigueze.

Montalbán účinkoval v různých žánrových filmech. Objevil se jako Vincent Ludwig v akční komedii THE NAKED GUN: FROM THE FILES OF POLICE SQUAD! /1988/ nebo v obou pokračováních kultovního sci-fi PLANET OF THE APES.

Ricardo také vystupoval v muzikálech, zpíval a hrál např. s Debbie Reynolds v muzikálu „The Singing Nun". Pro společnost Pecos National Historical Park natočil sedm historických dokumentů a to i ve španělské verzi. Těsně před svou smrtí namluvil hlas postavičky Roberta v animovaném seriálu AMERICAN DAD! /2005-současnost 2014/ a dle producenta Mikea Barkera se jednalo o jeho poslední hereckou roli. 

Během filmování historického válečného snímku ACROSS THE WIDE MISSOURI /1951/ spadl z koně a poranil si páteř. V roce 1993 podstoupil operaci kvůli velkým bolestem a byl poté upoután na invalidní křeslo.

Montalbán byl ženatý s Georgianou Young – bývalou herečkou a modelkou, se kterou měl čtyři děti: Lauru, Marka, Anitu a Victora. Georgiana byla nevlastní sestra hereček Sally Blane, Polly Ann Young a televizní hvězdy Loretty Young. Po 63 letech manželství zemřela ve věku 83 let o 14 měsíců dříve než její manžel. Montalbán byl praktikující katolík a jak sám řekl, víra byla pro něj jednou z nejdůležitějších věcí v jeho životě. Byl členem společenství Good Shepard Parish a Catholic Motion Picture Guild v Beverly Hills.

V roce 1989 jej papež Jan Pavel II jmenoval rytířem Řádu sv.Řehoře Velikého, nejvyšším vyznamenáním, které může katolická církev udělit. Ačkoliv strávil většinu svého života v Americe, nikdy nepožádal o americké občanství a byl vlastně pořád občanem Mexika. Nicméně ke 100.výročí vztyčení Sochy Svobody dostal poctu namluvit veřejný proslov na téma různorodosti a pohostinnosti Spojených Států k přišedším imigrantům.

V roce 1960 bylo jeho jméno položeno na Walk of Fame – Chodník slávy na adrese 7021 Hollywood Blvd. Montalbán zemřel ve svém domě v Los Angeles ve věku 88 let na zástavu srdce. Je pohřben vedle své manželky na Holy Cross Cemetery v Culver City.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2006 Mravenčí polepšovna
2003 Spy Kids 3-D: Game Over
2002 Spy Kids 2: Ostrov ztracených snů
1988 Bláznivá střela
1984 Magic of David Copperfield VI: Floating Over the Grand Canyon, The (TV film)
Velký závod 2
1982 Star Trek II: Khanův hněv
1978 Asalto al castillo de la Moncloa, El
Return to Fantasy Island (TV film)
1977 Captains Courageous (TV film)
Fantasy Island (TV film)
Mission to Glory: A True Story
1976 Joe Panther
McNaughton's Daughter (TV film)
Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1974 Mark of Zorro, The (TV film)
Wonder Woman (TV film)
1973 Vlakoví lupiči
1972 Dobytí Planety opic
Fireball Forward (TV film)
1971 Deserter, The
Face of Fear, The (TV film)
Sarge (TV film)
Útěk z Planety opic
1970 Black Water Gold (TV film)
The Aquarians (TV film)
1969 Pigeon, The (TV film)
Sweet Charity
The Desperate Mission (TV film)
1968 Blue
Sol Madrid
1967 Code Name: Heraclitus (TV film)
The Longest Hundred Miles (TV film)
1966 Alice Through the Looking Glass (TV film)
Madame X
The Singing Nun
1965 Dolarová past
1964 Buenas noches, ańo nuevo
Podzim Čejenů
1963 Love Is a Ball
1962 Hemingway's Adventures of a Young Man
The Reluctant Saint
1961 Gordon, il pirata nero
1960 Hamlet, Prinz von Dänemark (TV film)
Let No Man Write My Epitaph
Rashomon (TV film)
1957 Sayonara
1956 Los amantes del desierto
Operation Cicero (TV film)
Three for Jamie Dawn
1955 A Life in the Balance
1954 Cortigiana di Babilonia
Sombra verde
The Saracen Blade
1953 Latin Lovers
Sombrero
1952 My Man and I
1951 Across the Wide Missouri
Mark of the Renegade
1950 Mystery Street
Right Cross
Two Weeks with Love
1949 Bojiště
Incident v pohraničí
Neptune's Daughter
1948 On an Island with You
The Kissing Bandit
1947 Fantasía ranchera
Fiesta
1946 Pepita Jiménez
1945 Cadetes de la naval
Casa de la zorra, La
Hora de la verdad, La
Nosotros
1944 Fuga, La
1943 Cinco fueron escogidos
La razón de la culpa
Santa
1942 Five Were Chosen
Verdugo de Sevilla, El

TV seriály

2009 Americký táta (TV seriál)
Moon Over Isla Island (S06E02)
2008 Griffinovi (TV seriál)
Mcmrtvice (S06E08)
2002 Kim Possible (TV seriál)
2000 Titáni (TV seriál)
1997 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Colonel of Truth (S03E23)
1995 Freakazoid! (TV seriál)
1994 Heaven Help Us (TV seriál)
1985 Colbyové (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
1976 Executive Suite (TV seriál)
How the West Was Won (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Smrt v aréně (S05E04)
1969 Bracken's World (TV seriál)
1967 The High Chaparral (TV seriál)
Star Trek (TV seriál)
Vesmírné sémě (S01E24)
1966 The Felony Squad (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
The Great Adventure (TV seriál)
1962 The Virginian (TV seriál)
1956 Chevron Hall of Stars (TV seriál)
1955 The 20th Century-Fox Hour (TV seriál)
1953 Letter to Loretta (TV seriál)

Dokumentární

2009 Perdida
2004 TV Land Moguls (TV seriál)
2003 Time Machine: When Cowboys Were King (TV film)
1999 Herve Villechaize: The E! True Hollywood Story (TV film)
1998 Behind the Planet of the Apes (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
Latin Nights (TV film)
1991 Star Trek 25th Anniversary Special (TV film)
1990 Grandeza novohispana (TV film)
México a traves de su arte (TV film)
1978 NBC Salutes the 25th Anniversary of the Wonderful World of Disney (TV film)
1971 Centinelas del silencio
1968 Teotihuacan - La ciudad de los dioses - vyp.
1952 Million Dollar Nickel, The

TV pořady

1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1973 Dinah Shore: In Search of the Ideal Man (TV pořad)
1952 The Christophers (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1977 Fantasy Island (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace