Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je to podvodník a lhář, to musí být jasné každému soudnému člověku. A Líza Curryová rozhodně soudná je. Nikdo přece nedokáže přivolat déšť. Nikdo nedokáže zařídit, aby se ničivé tornádo vyhnulo právě našemu městu. A zvlášť ne za pomoci tak směšných a primitivních prostředků, jaké ten blázen lidem prodává - a jaké si ti ještě větší blázni od něj kupují. Jenomže on neprodává jen ty svoje legrační tyčky. On prodává naději. Naději, že se nebe konečně zatáhne mraky a na vyprahlou, rozpukanou půdu se snese déšť, který lidé, pole i dobytek tak zoufale potřebují. Věří mu, protože Starbuck je nejen podvodník a lhář, ale i fantasta a snílek. Snílek, který dokáže lidi přesvědčit o své pravdě, který dokáže vidět krásu tam, kde ji jiní nevidí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Obchodník s dažďom má vďaka svojej divadelnej predlohe omnoho bližšie k dobovým konverzačkám typu Mačka na horúcej rozpálenej streche ako ku klasickým westernom. Ocitáme sa okrem pár výnimiek spred prahov domov v dvoch interiéroch, kde padne len jedna poriadna rana päsťou a na tasenie koltov tu nikto nemyslí. Osobne ma film zaujal asi najviac tým, že zo súčasnej ponuky filmov málokedy natrafím na problémy osamelých tridsiatnikov a netušil som, že túto radosť mi urobí vyše 60 rokov starý film. ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

A tak proč ne... Je to pohádka o víře, která hory přenáší. V tomto filmu spíše déšt přináší. Hlavně ze začátku je film vtipný, pak zvážní a konec je tak cukrkandlový, že máte chuť vypláchnout si žaludek lákem od okurek, ale na druhou stranu ten čistý optimismus, trocha životní pravdy a dobří herci mě nakonec přinutili přiznat Obchodníkovi s deštěm čtyři hvězdy. Za mě 75%. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Spektákl založený ne na počítačových kouzlech, efektním střihu nebo masových scénách, ale prostě a JEN na úžasném herectví a silném příběhu s velmi lidským rozměrem. V suchem vyprahlém Třívršku chřadnou vedle krav a úrody i naděje Lizzie Curry a jejích bratrů na splnění celkem všedních snů. Zejména Lizzie, která je chytrá a vzdělaná (ale kapku zakomplexovaná) ztrácí víru v sebe sama, a nebýt nečekaného setkání s optimistickým přivolávačem deště Starbuckem, zakuklila by se do svého pesimismu nadobro a všechny její sny by se rozpustily v potu z domácích prací, vykonávaných rezignovaně pro ulehčení rezignace vlastních bratrů. Starbuck slibuje déšť (v který ale sám také nevěří) a ukazuje svým "zákazníkům" nový pohled: sny se sní, ale pokud není víra, není ani naděje na jejich splnění. Sucho, které sužuje Třívršek, znamená také usychání nadějí - déšť, který Starbuck slibuje, dokáže smýt rezignaci a naději oživit. Vždyť nejde o nějaké přemrštěné a nereální sny... Stačí zapomenout na dávný pohled do zrcadla a podívat se na sebe, život a svět novým pohledem. Obchodník s deštěm není ani western, ani thriller, ani komedie. Je to dojemný příběh o dvou polibcích: Jeden dokáže uvěznit a druhý osvbobodit. (Jestliže někomu vadí, že Lizzie hraje 49letá Katharine Hepburn, pak mu odpovídám, že o to silnější symboliku má ve filmu hledat). ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Nic ve zlém, ale tohle je obyčejná ochotnická šmíra, ve které se utopila i jindy naprosto suverénní Katherine Hepburn. Obchodník s deštěm sice jakž takž funguje v dramatických pasážích, kdy herci nepřehrávají, zbytek je ovšem teatrální šaškování o ničem. Se ctí z toho vyšli jenom Burt Lancaster a Lloyd Bridges. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Obchodník s deštěm aneb souboj jak nebýt snílkem ani pesimistou (protože slovo realista bych pro tenhle případ úplně nepoužla).Naoko prostý a jednoduchý film. Pokud se nad tím člověk zamyslí a nenechá se "napálit" humorem a lehkostí může zjistit, že to tak "odlehčený" film úplně není. Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami a ještě chci připojit mé osobní zjištění a to že na té Aristotelově trojjednotě pravděpodobně něco vážně bude. ----" I am afraid to think I am beautiful when I know I am not."---- A víceméně souhlasím s tím co napsal joehot. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama