Reklama

Reklama

Devět písní

  • Velká Británie 9 Songs (více)
Trailer

Obsahy(1)

Lisa je Američanka žijící v Londýně. Na koncertě v Brixtonu se seznámí s Mattem, vášnivě se do sebe zamilují a o rok později se zase rozejdou. To je vše. Nízkorozpočtový snímek Michaela Winterbottoma se natáčel bez scénáře, jenom s malým štábem a ruční kamerou. Jednoduchá dějová linie filmu se odvíjí retrospektivně. Matt letí přes Antarktidu a vzpomíná na svůj vztah s Lisou. Sexuální scény a momenty z každodenního života střídají záznamy koncertů, na které dvojice chodí do Brixton Academy (například koncerty skupin Franz Ferdinand nebo Primal Scream) a kde také uslyšíme devět písní z názvu filmu. Explicitní sexuální scény nemají za úkol diváky šokovat. Winterbottom se snaží o citlivý popis vztahu v jeho počátcích, kdy se dva lidé intenzivně poznávají. Devět písní je především neokázalý pohled na to, co dělá čerstvě zamilovaný pár za dveřmi ložnice. Kieran O´Brien, představitel Matta, už spolupracoval s Winterbottomem na filmu Nonstop party a seriálu Bedna. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

wipeout 

všechny recenze uživatele

Nebudem tu polemizovať o posúvaní hranice sféry intímna vo filme , pretože pri správnej kompozícii a umnom nakladaní s týmto prvkom sa sex ako jedna z hlavných ľudských potrieb nedá ani vo filme opomenúť. Lenže tu, zámerne opomeniem inak veľmi dobrú hudbu-ktorá sa ale nedá pripísať tvorivej činnosti v rámci filmu-skôr samotných hudobníkov, je jedinou náplňou činnosti dvojice striedajúcej polohy v jednoliatom sexuálnom opojení. Je tu ešte pár scén filmom znásilňovanej Antarktídy, využívanej na pseudoartové podfarbenie, ktoré viac pobaví ako dodá hlbší zmysel 30 minútovému šukaniu.1,5* ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Winterbottom se snažil o těžkou alternativu, ale ve své snaze natočit cosi nezvyklého pozapomněl na styl a finesu a tudíž vznikl jenom jakýsi ulepený paskvil s vizuálem lepšího domácího videa. Záznamy koncertů rockových skupin (navíc těch průměrnějších z UK) jenom posilují dojem, že rejža chtěl být zajímavý za každou cenu a navíc se mu to hodilo do krámu, protože těch devět písní mu natáhlo stopáž alespoň na hraniční celovečerní délku. Dvě hvězdy za všechno, co ve filmu souvisí s Margo Stilley. ()

Reklama

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Prečo je súčasná gitarová hudba v totálnej kríze a prečo sa už oplatí počúvať len elektroniku? Odpoveď na to dá zvedavému divákovi tento kúsok. Deväť gitarových skladieb, ako cez kopírák, ani jedna zapamätateľná melódia či hlbšia hudobná myšlienka. Sex ústrednej dvojice celkom zaujímavý, každopádne lepší ako tá hudba. A nie vždy v živote to tak musí byť, že... ()

nirvana91 

všechny recenze uživatele

Hmmm... Nič moc. Niekde som ešte videla tento film s Lie with me. Ževraj toto má byť lepšie, tak že si to kuknem. Mňa osobne viacej dostalo to Lie With Me. 9 Songs možno opisuje zamilované začiatky vzťahu, celé to poznávanie sa až po rozchod. Ale v celom filme som zaznamenala asi len jeden jediný okamih, keď som pocítila, že sa to o chvíľu medzi nimi zmení. A potom to už bola nuda s mykajúcou sa kamerou. Režisér mohol z toho vkľude spraviť krátkometrážný, keby tam neboli tie scény z koncertov. Nehodí sa mi to tam proste. Ako fajná hudba, len to tam nesedí, vyzerá to tam tak odveci podľa mňa. Síce bez toho by sa film asi ťažko volal 9 songs. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Sledování Devíti písní je velmi smyslovým zážitkem. Na rozdíl od většiny místních kritiků to však nemyslím jako pejorativum. Odvážné sexuální scény sice zkoumají hraníce toho, co film unese, aniž by byl považován za ryze erotickou podívanou, ale k emoční vyprázdněnosti porna mají daleko. Naopak, divák se skrze ně učí vnímat (domnívám se nově ve filmovém médiu) emoční vzhtah hlavních představitelů. A právě v tom tkví formální zajímavost Winterbottomova snímku. Písňové paralely - ačkoli ne tak důsledně - byly využity už mockráte předtím, ale sex jako návod ke čtení ne. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Sexuálne scény sa natáčali iba za prítomnosti dvojice hercov, režiséra, kameramana a zvukára. (megajalec)

Reklama

Reklama